auta katastrofissa

autakatastrofissa

Ukrainan sota – miten voitte seurakunnassa auttaa?

Kirkon Ulkomaanapu on käynnistänyt hätäapukeräyksen Ukrainan sodasta kärsiville. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja tarvitsevat kiireesti ruoka-apua ja perustarvikkeita. Kumppanijärjestömme HIA (Hungarian Interchurch Aid) on jo aloittanut hätäavun toimittamisen Länsi-Ukrainassa. HIA on myös valmistautunut tukemaan alueelta pakenevia ihmisiä.

Nopein, helpoin ja vaikuttavin tapa auttaa tässä vaiheessa on lahjoittaa rahaa kansainvälisille järjestöille, jotka pystyvät ammatillisesti organisoituun humanitaarisen apuun ja joilla jo on valmiit auttamisverkostot kriisialueilla. Tämän vuoksi pyydämme seurakuntia myöntämään ylimääräisiä talousarviotukia, keräämään kolehteja sekä järjestämään lipaskeräyksiä, tukikonsertteja tai muita varainhankinnan tapahtumia Ukrainan hätäapuun.

Lipaskeräyksen tai muun rahankeräystapahtuman jälkeen pyydämme ilmoittamaan laskemanne tuoton KUA:an sähköpostilla, jotta voimme koota yhteen tuottotietoja jo ennen kuin rahat on ehditty tilittää seurakunnista KUA:an.

Tilitysohjeet seurakunnille

Ukraina-hätäapukeräyksen rahat olemme pyytäneet tilittämään KUA:n tilille viitetekstillä ”Ukraina + seurakunnan nimi”. Mikäli ette vielä ole tilittäneet rahoja, pyydämme tarkentamaan viitetekstissä, mistä rahoista on kyse, esimerkiksi ”Ukraina kolehti + seurakunnan nimi” tai ”Ukraina lipaskeräys + seurakunnan nimi” tai ”Ukraina talousarviotuki + seurakunnan nimi”.

Katastrofilipas kainaloon ja kadulle

Pyydämme seurakuntia käynnistämään koronatilanteen salliessa lipaskeräyksen. Ennen keräyksen aloittamista on tärkeää perehtyä KUA:n keräysohjeisiin. Useissa seurakunnissa on jo toimitettu lippaita ja liivejä uudella logolla vuonna 2018 ja lupatarrolla vuosille 2020-2024 loppuvuodesta 2019. Jos seurakunnasta kuitenkin varmuudella puuttuu KUA:n keräyslippaita, -liivejä tai voimassa olevia keräyslupatarroja tai niitä tarvitaan lisää, voitte tilata niitä osoitteessa seurakunnat@kua.fi.

Halu lahjoittaa lippaaseen, mutta ei käteistä rahaa mukana?

Tulosta ja anna lipaskerääjille jaettavaksi Ukrainan hätäapukeräyksen mainoslehtisiä, jotka löytyvät KUA:n kuvapankista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia Ukraina-keräyksen toteuttamisesta seurakunnissa

Löysimme useamman eri MobilePay-numeron ja tekstiviestisanan liittyen KUA:n Ukraina-keräykseen, mikä niistä on oikea?

KUA:lla on käytössä useampi MobilePay-numero sekä useita tekstiviestilahjoituksen asiasanoja, joista rahat menevät tällä hetkellä Ukraina-keräykseen. Eri numeroiden perusteella voimme seurata, mitä kautta lahjoituksia saadaan ja kohdentaa niitä oikein. Seurakuntien toivomme tällä hetkellä käyttävän ja jakavan ensisijaisesti MobilePay-numeroa 44533 sekä tekstiviestilahjoittamisen asiasanoja AUTA10 ja AUTA30 numeroon 16499, sillä niiden kautta tulleiden lahjoitusten tunnistamme tulleen seurakuntien toteuttaman toiminnan kautta. Samalla voimme kerätä tietoa ja raportoida seurakuntavarainhankinnan tuloksista sekä tehdä seurakuntien tekemää työtä näkyväksi.

Voiko KUA:n Ukraina-keräykseen käyttää esimerkiksi Yhteisvastuukeräyksen tai Naisten Pankin liivejä ja lippaita?

Ei voi. On tärkeää, että lahjoittaja tietää, mihin keräykseen hänen lahjoituksensa menee, siksi KUA:n katastrofikeräyksessä käytetään vain KUA:n liivejä ja lippaita. Molempia voi tilata osoitteesta seurakunnat@kua.fi.

Voiko KUA:lta saada tiedon, paljonko seurakunnan toteuttaman tapahtuman yhteydessä on lahjoitettu KUA:n tilille tai MobilePay- ja tekstiviestinumeroiden kautta?

Suuresta lahjoitusten määrästä johtuen tilitysten kohdentamisessa on tavallista pidempi viive, emmekä siksi valitettavasti pysty kertomaan tarkkoja tietoja, paljonko kunkin yksittäisen seurakunnan toiminnot ovat tuottanut lahjoituksia.


Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia löytyy keräysohjeen lopusta.

Infotilaisuudet seurakunnille Ukrainan sodasta ja keräyksestä

Materiaalit viestinnän tueksi

Kirkon Ulkomaanavun viestinnän tuottamat materiaalit ja kuvat ovat myös seurakuntien viestinnän käytettävissä. KUA:n kuvamateriaalia löytyy osoitteesta www.kua.fi/pressikuvat.

Kirkon Ulkomaanavun materiaalipankista löytyy mobiililahjoituskuvia, -flyereita ja ajankohtaiskuvia seurakuntien verkkosivustoille (Lukkari-kuvakoot huomoiden) ja sosiaalisen median kanaviin sekä kiitoskortteja tulostettavaksi tai lähetettäväksi sähköpostilla yhteistyökumppaneille ja vapaaehtoisille.

Seurakunnat voivat myös jakaa KUA:n somepostauksia – olemme Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Muita tiedostoja keräystoiminnan ja tapahtumien järjestämisen tueksi

Lipaskeräys Ukrainasta pakenevien ihmisten auttamiseksi Espoossa
Lipaskerääjä Juha tiistaina 1.3.2022 Espoon Tapiolassa kauppakeskus Ainoassa keräämässä varoja Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi. Juhan on toiminut lipaskerääjänä aiemminkin, Nepalin maanjäristysten aikaan, vuonna 2015. Auttamisen halu saa hänet liikkeelle. ”Kaikki vaan auttamaan hätää kärsiviä”, hän kehottaa muitakin.

Katastrofiuutiset huolettavat – mitä voitte seurakunnassa tehdä?

Katastrofiuutisten täyttäessä tiedotusvälineet monet suomalaiset haluavat auttaa. Seurakunnat voivat kutsua ihmisiä mukaan kriisiapuun ja vahvistaa uskoa tulevaisuuteen. Mahdollisuus toimia toisten hyväksi, lahjoittamalla tai muilla tavoin, on useille tärkeä tapa toteuttaa lähimmäisenrakkautta.

Tämän vuoksi pyydämme:

  • Osallistukaa KUA:n katastrofirahaston ylläpitämiseen lisätalousarviotuella, vapailla kolehdeilla, käynnistämällä lipaskeräys tai ohjaamalla tapahtumien kahvi-, arpajais- ja muita tuottoja KUA:n katastrofirahastoon.
  • Jakakaa tietoa avuntarpeesta ja lahjoitusmahdollisuuksista seurakunnan verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja tapahtumissa.
  • Järjestäkää rukoushetkiä ja muistakaa esirukouksessa.
  • Vaikuttakaa julkisessa keskustelussa asenneilmapiiriin myötätunnon ja lähimmäisenrakkauden vahvistumiseksi.

Kirkon Ulkomaanapu voi katastrofirahastonsa turvin antaa hätäapua nopeasti, joskus jopa samana päivänä, jos KUA tai joku yhteistyökumppanimme toimii katastrofialueella. Toisinaan tilanteen kartoittamiseen yhdessä muiden humanitaarisen avun toimijoiden kanssa ja avun perille saamiseen luotettavasti menee enemmän aikaa. Tuoreimmat tiedot Kirkon Ulkomaanavun katastrofityöstä löydät Ajankohtaista– ja Humanitaarinen apu -sivuilta. Tutustu myös voimassa oleviin hätäapukeräyksiin!

Lahjoita Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon

Seurakunnan verkkopalvelussa, sosiaalisen median kanavissa tai verkkojumalanpalveluksissa voitte jakaa alla olevan kehotuksen tai lahjoitusohjekuvan,:

Tue Kirkon Ulkomaanavun katastrofityötä, jossa annetaan nopeaa hätäapua ja turvataan lasten ja nuorten koulunkäynti kriisien keskellä.

Lähetä tekstiviesti AUTA10 (10 €) numeroon 16499.
Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 44533 tai tilille F!33 1572 3000 5005 04, viestiviite: Katastrofityö srk.
Kiitos.
Keräysluvat: Manner-Suomi RA/2019/723, voimassa 1.1.2020-31.12.2024. Ahvenmaa ÅLR-2021/7856, voimassa 1.1.-31.12.2022.

Lahjoitusohjekuva löytyy Kirkon Ulkomaanavun kuvapankista nimellä Tue_KUAn_katastrofityota_2022.


Seurakunnan tilityksissä käytetään seurakuntakohtaista viitenumeroa (Vapaa kolehti Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon) tai viestiä, jossa on seurakunnan nimi ja keräyskohde, esimerkiksi ”Haagan seurakunta katastrofi” tai ”Haagan seurakunta Haiti” tai ”Haagan seurakunta Afganistan”. Huom! Seurakunnan viitenumero on tarkoitettu vain kolehtien tilittämiseen – sitä ei tule jakaa yksittäisten seurakuntalaisten lahjoituskäyttöön. Kirkon Ulkomaanavun tilinumerot löytyvät Lahjoitustilit-sivulta.