Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä maailman katastrofialueilla

Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole riittävästi. Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Keräys käynnistyy sunnuntaina 4.2.2018.

Afrikassa ja Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. Ruoan saanti ei ole mahdollista sotien tai jatkuvien levottomuuksien vuoksi. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa.

Esimerkiksi Etelä-Sudanissa neljä miljoonaa ihmistä on paennut sisällissotaa kesästä 2016 lähtien, osa maan sisällä ja osa naapurivaltioihin. Kyseessä on Afrikan suurin pakolaiskriisi sitten Ruandan kansanmurhan.

Sotatila on aiheuttanut maassa akuutin ruokakriisin, joka ei osoita laantumisen merkkejä. Perheet eivät pääse viljelmilleen, tuotteita ei saada kuljetettua myyntiin ja ruoan hinta on kohonnut pilviin.

Yli miljoona eteläsudanilaista on paennut Ugandaan, jossa valtavalle ihmismäärälle on vaikea taata humanitaarisia vähimmäistarpeita, ja ruoka-annoksia on puolitettu kahdesti sitten kriisin alkamisen.

”Nälkä ei ole väistämättömyys, joka kohtalon tavoin lankeaa joidenkin ihmisten osaksi. Kysymys on ongelmasta, joka voidaan ratkaista”, sanoo keräyksen esimies, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

”Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Ilman ruokaa kukaan ei selviydy.”

Yhteisvastuukeräyksen tuotoista 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, jolla autetaan konflikteissa ja katastrofeissa pahiten kärsineitä ihmisiä.

Kuvia pakolaistyöstä Ugandassa voi ladata käyttöönsä tästä linkistä ja videomateriaalia tästä linkistä. Lisäksi sosiaalisen median bannereita voi ladata tästä linkistä.

Suomessa keräysvaroin tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Yhteisvastuu tv:ssä

Keräyksen avajaisjumalanpalvelus Elimäen kirkosta lähetetään Yle1-kanavalla sunnuntaina 4.2.2018 klo 10. Tasavallan presidentin keräyksen avauspuhe lähetetään Yle TV1:ssä 4.2. klo 12.

Yhteisvastuun tv-dokumentit suomalaisten, vaikeita elämäntilanteita läpikäyneiden ja ruoka-apua saaneiden ihmisten sekä Etelä-Sudanin pakolaisten arjesta katsottavissa 4.2. alkaen, yhteisvastuu.fi.

Seuraa Yhteisvastuuta sosiaalisessa mediassa aihesanoilla #yhteisvastuu, #gemensamtansvar, #ruokatrendit2018 ja #mattrender2018

Auta ja lahjoita: yhteisvastuu.fi/lahjoita

Lisätietoja:
Erik Nyström
Tiedottaja
puh. +358 40 143 4464
erik.nystrom(a)kirkonulkomaanapu.fi