Ulkomaanavun rauhantyö vahvasti esillä Haaviston Somalian matkalla

Kirkon Ulkomaanavun rooli tuli vahvasti esille, kun ulkoministerin rauhanvälityksen
erityisedustaja, kansanedustaja Pekka Haavisto vieraili Mogadishussa Somaliassa osana matkaansa Afrikan sarven alueelle. Ulkomaanavun Somalian asiantuntijat järjestivät Pekka Haavistolle tapaamisia Somalian kansalaisjärjestöjen ja eri yhteisöjen kanssa.

Ulkomaanapu on viime vuosien aikana tehnyt rauhanvälitystä ja konfliktien sovittelua eri puolilla Somaliaa. Tuorein saavutus on keskisen Somalian valtiorakenteen, perustuslain, parlamentin ja presidentin hallinnon perustaminen viime kesäkuussa.

Erityisedustaja Pekka Haaviston vierailun aikana käsiteltiin myös ajankohtaista pakolaistilannetta. Suuri joukko Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista tulee Somalista. Toinen tärkeä aihe oli kartoittaa Suomen mahdollisuuksia jatkaa työtään Somalian alueen konfliktien ratkaisemisessa ja ennaltaehkäisyssä.

Tällä hetkellä Ulkomaanavun hankkeet Somaliassa ovat EU:n rahoittamia. Somalian ohjelmaa tuetaan myös Suomen ulkoministeriön ohjelmatuella.

Valtion vakauttaminen avainasemassa

Kansainvälisen yhteisön työn painopiste Somaliassa on rauhanvälityksen lisäksi valtion rakenteiden rakentamisessa ja vakauttamisessa.

Mogadishun vierailunsa aikana Pekka Haavisto tapasi pääkaupungissa Mogadishussa muun muassa Somalian parlamentin puhemiehen Mohamed Osman Jawarin, YK:n pääsihteerin erityisedustaja Nicholas Kayn sekä Somaliassa toimivan rauhanturvaoperaatio AMISOMin johtajan Maman Sidikoun.

Ulkomaanavun isännöimissä tapaamisissa keskusteltiin muun muassa Somalian eri alueiden tilanteesta ja hallinnosta. Haavisto oli erityisen kiinnostunut ensi vuoden vaaleista, Somalian kansalaisyhteiskunnan roolista maan jälleen rakennuksessa.

Keskusteluissa nousi esille tietysti myös terroristijäjestö al-Shabaabin rooli. Järjestö on jatkuva uhka kaikille ponnisteluille Somalian vakauttamiseksi.

”Suomi auttoi jo 1980-luvulla”

Somalian eri alueiden edustajat toivat esille tyytyväisyytensä siitä, että Ulkomaanapu on ollut osaltaan rakentamassa uusia valtiorakenteita.

”Muistamme Suomen aina kovasta työstä. Jo 1980-luvulla Suomi auttoi meitä taistelussa tuberkuloosia vastaan. Ja nyt olette auttaneet meitä saamaan toimivan valtion Keski-Somaliaan”, Galmudugin hallinnon varapresidentti Mohamed Hashi kertoi Haavistolle.

”Kaikki tunnistavat Ulkomaanavun osaavan roolin sovittelussa klaanien välillä. Kymmenet klaanit ovat kiistelleet keskenään ja nyt 25 vuoden jälkeen saadaan aikaan paikallisesti johdettu ja toimiva hallinto”, Mohamed Hashi jatkoi.

Samankaltaisia terveisiä erityisedustajalle toi Lounais-Somalian presidentin erityisneuvonantaja Mohamed Abdinur.

”Ulkomaanapu on auttanut rauhanomaisen ratkaisun löytämisessä monissa konflikteissa. Nyt ihmiset on saatu yhteen ja on saatu muodostettua Lounais-Somalian hallinto”, Mohamed Abdinur lisäsi.

Juttu Haaviston vierailusta ulkoministeriön verkkosivulla.

Teksti: Hilkka Hyrkkö

Kuva: Jama Egal