Ulkomaanapu rakentaa 35 koulua Etelä-Sudaniin

Koulujen rakennustyöt ovat jo alkaneet Etelä-Sudanissa. Kuva: Moses Habib

Kirkon Ulkomaanapu aloitti tällä viikolla koulujen rakentamisen aseellisten konfliktien ja ruokapulan kanssa kamppailevassa Etelä-Sudanissa. Rakentaminen keskittyy Lakesin osavaltioon ja sen raja-alueille. Lakesin naapuriosavaltio Jonglei on yksi pahimmista konfliktialueista. Ulkomaanavun koulujen oppilaista suurin osa on Jongleista paenneita lapsia.

Koulutilanne on Etelä-Sudanissa erittäin huono. Yli tuhat koulua on konfliktin takia edelleen suljettu eikä opettajille ole maksettu palkkaa kuukausiin. Kokonaisuudessaan koulutuksen ulkopuolella on melkein miljoona ihmistä.

Ulkomaanavun 35 uutta koulua ovat yksinkertaisia, nopeasti rakennettavissa olevia luokkahuoneita. Niiden yhteyteen tehdään myös vessat sekä tytöille että pojille. Kaikkien rakennusten on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

Uusiin kouluihin pääsee noin 1 900 poikaa ja 1 600 tyttöä. Suurin osa heistä on maan sisäisiä pakolaisia. Tavoite on, että kun pakolaiset pääsevät palaamaan kotiin, koulurakennukset jäävät paikallisväestön käyttöön.

Koulujen rakentamista rahoittaa Suomen ulkoministeriö 800 000 eurolla.

Nälänhätä uhkaa miljoonia

Väkivaltaisuuksien lisäksi koulunkäyntiä vaikeuttaa Etelä-Sudania repivä nälänhätä.

”Moni lapsi ei todennäköisesti pysty osallistumaan opetukseen ravinnon puutteen vuoksi. Järjestöt pyrkivät kuitenkin yhdessä toimimaan niin, että myös koulussa käyvien lasten perheet saisivat ruoka-apua”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Kalim Ul Masih pääkaupungista Jubasta.

Ulkomaanapu aloittaa elokuun alussa uuden ruoanjakeluprojektin Western Equatorian osavaltiossa. Maansisäisille pakolaisille jaetaan hätäapuna maissijauhoja, papuja, ruokaöljyä, sokeria ja suolaa. Jakelun piirissä on noin 12 000 ihmistä.

YK:n mukaan Etelä-Sudanissa on meneillään maailman pahin ruokakriisi. Sen arvion mukaan nälänhätä uhkaa neljää miljoonaa ihmistä.

Lisätietoja:

Kalim Ul Masih, maajohtaja, Etelä-Sudan, kalim.ulmasih@kirkonuulkomaanapu.fi (huonojen puhelinyhteyksien vuoksi yhteydenotot pyydetään sähköpostilla, kirjoittaa voi suomeksi) tai
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh: 0400 103 286