Ulkomaanapu opettaa pakolaisia ja kreikkalaisia nuoria koodaamaan Kreikassa

Koodaustyöpajat avittavat pakolais- ja kreikkalaistaustaisten nuorten vuoropuhelua. Touko-kesäkuussa Ateenassa toteutetun pilotin jälkeen Ulkomaanapu toivoo voivansa laajentaa hankkeen myös muille alueille Kreikassa.

Touko-kesäkuussa 20 pakolaistaustaista ja 20 kreikkalaisnuorta opettelee koodaamaan Ulkomaanavun järjestämissä työpajoissa. Kiinnostus Code+Create -työpajoja kohtaan on ollut valtaisa. Hakemuksia ensimmäisiin työpajoihin tuli yli 120. Valitut osallistujat ovat 15–18-vuotiaita.

”Hakemusten määrä kertoo siitä, että tällaiselle koulutukselle todella on tarvetta. Tahdomme tavoittaa nuoria, joilla ei ole muita vaihtoehtoja oppia taitoja, joista voi olla suurikin etu elämässä pärjäämiseen”, sanoo Ulkomaanavun koulutusasiantuntija Laura Vanhanen.

Pilottiin valitut nuoret ovat kotoisin Kreikasta, Syyriasta, Afganistanista, Bangladeshista, Irakista, Pakistanista ja Romaniasta. Aiempaa kokemusta ohjelmoinnista ei vaadittu, vain englannin kielen perusteet ja innostunut asenne.

”Ulkomaanavulla on pitkä kokemus suomalaisen koulutusalan osaamisen hyödyntämisestä hauraissa maissa. Kreikka on esimerkki uudenlaisesta pakolaistilanteesta, jossa on erityisen tärkeää että avustustyö tukee yhteiskunnallista kehitystä. Tavoitteemme Kreikassa on, että työpajoissa nuorille avautuu uudenlaisia tulevaisuudennäkymiä”, Vanhanen sanoo.

Työpajoja vetävät kreikkalaiset avoimen lähdekoodin ja avoimen datan asiantuntijat. Opetussuunnitelma on hiottu yhdessä suomalaisten pedagogien kanssa oppijakeskeiseksi ja tunnit on suunniteltu vastaamaan Suomessakin tehokkaaksi testattuja oppimisen malleja. Ohjelmoinnin lisäksi tunneilla opitaan muun muassa 3D-printtausta ja robotiikan alkeita.

Kokemukset pilotista ovat niin hyviä, että Ulkomaanapu etsii kumppaneita toteuttamaan hanketta laajemmassa mittakaavassa. Työpajoja tahdotaan järjestää etenkin paikkakunnilla, joissa on suuri määrä nuoria pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, sekä vain rajallinen määrä opiskelu- ja työmahdollisuuksia kreikkalaisille nuorille.

”Kreikan ja koko Euroopan tämänhetkisessä pakolaistilanteessa on meidän mielestämme tärkeää etsiä uusia keinoja tukea integraatiota ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Koodaamisen opettelu on fiksu tapa tuoda nuoria yhteen”, Laura Vanhanen sanoo.

”Tuntuu kivalta, että Ateenan keskustassa on paikka, johon olen tervetullut ja josta minua ei häädetä pois”, sanoo työpajoihin osallistuva 15-vuotias syyrialaistyttö.

”Ohjelmointikielistä Python on ykkönen ja olen oppinut jo peruskomennot”, intoilee puolestaan 18-vuotias afganistanilainen Said, joka toivoo kursseille jatkoa myös syksyllä.

Kreikassa oleskelee tällä hetkellä arviolta 20 000 alle 18-vuotiasta pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Useilla heistä ei ole pääsyä kreikkalaiseen kouluun tai muiden opiskelujen pariin. Talouskurimuksesta vuosia kärsineessä Kreikassa myös syntyperäisten kreikkalaisten on ollut vaikea löytää työtä ja opiskelumahdollisuuksia. Kreikkalaisista nuorista yli 45 prosenttia on työttöminä, mikä on yksi Euroopan korkeimmista nuorisotyöttömyysluvuista.