Sudanilaisäiti Meriam Ibrahim vapautettiin – ja pidätettiin

Uskonnollisten johtajien verkoston työ uskonvapauden puolesta jatkuu

Sudanilainen oikeusistuin on perunut Meriam Ibrahimille langetetun kuolemantuomion. Ibrahimin asianajaja Mohanad Mustafa on vahvistanut, että Ibrahim on päässyt vankilasta vapaaksi. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n lähteiden mukaan Ibrahim perheineen kuitenkin pidätettiin tiistaina Sudanin pääkaupungin Khartumin lentokentällä, kun he olivat poistumassa maasta.

Ibrahim, 27, tuomittiin toukokuussa kuolemanrangaistukseen. Tuomion perustelu oli luopuminen islaminuskosta. Tuomio on saanut kansainvälisesti huomattavaa julkisuutta. Useat länsimaat ja järjestöt, mukaan lukien Kirkon Ulkomaanapu, ovat vedonneet Ibrahimin uskonnonvapauden ja vapauttamisen puolesta.

”Iloitsemme Ibrahimin vapauttamisesta. Hän pääsi perheensä ja kahden pienen lapsensa luo. Tämä on hyvä uutinen myös Sudanin uskonnollisen vapauden kannalta. Maan perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Tuomion peruuttaminen antaa viestin siitä, että sudanilaisilla on vapaus valita, mitä uskontoa he harjoittavat”, kommentoi Kirkon Ulkomaanavun työntekijä ja kansainvälisen rauhanvälitysverkoston ulkosuhteiden hoitaja Mohamed Elsanousi, ennen kuin tieto perheen pidätyksestä oli tullut.

Kirkon Ulkomaanapu järjesti Yhdysvaltojen uskonnollisille johtajille neuvottelun Sudanin ulkoministerin Ali Ahmed Kartin kanssa viime viikon maanantaina.

”Ministeri piti keskustelua Ibrahimin tapauksesta ja uskonvapaudesta tervetulleena”, Elsanousi kertoo.
Ulkomaanapu oli järjestämässä uskonnollisten johtajien delegaatiota Sudaniin. Tavoite oli puolustaa paikan päällä Meriam Ibrahimin oikeutta uskonnonvapauteen.

”Tämä tapaus tarjoaa hyvän tilaisuuden jatkaa keskustelua Sudanin hallituksen ja uskonnollisen yhteisön kanssa, jotta voidaan varmistaa hallituksen ja uskonnollisten yhteisöjen sitoutuminen uskonnonvapauden kunnioitukseen”, Elsanousi toteaa.

”Toivottavasti delegaation matka vielä toteutuu, jotta tapaisimme eri uskontojen edustajia. Tarvitaan vielä työtä, jotta moniuskonnollinen yhteiskunta toteutuu Sudanissa, ja ettei kenenkään enää tarvitsi kokea samaa kuin Meriam Ibrahimin piti.”

Lisätietoja:
Mohamed Elsanousi, uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston ulkosuhteiden johtaja, puh. +1 317 506 2835