Nepalin opettajille tukea lasten auttamiseen

Kirkon Ulkomaanapu lähettää tänään Nepaliin erityisopettaja Johanna Kurjen. Hän osallistuu opettajankoulutuksen ja psykososiaalisen tuen järjestämiseen maanjäristysten tuhoamilla alueilla.

”Työni keskittyy opettajien koulutukseen. Heille laaditaan työkalupakki eli käytännön ohjeet siitä, miten opettaja voi katastrofin jälkeen tukea lapsia. Monet maanjäristyksen kokeneet lapset ovat stressaantuneita ja traumatisoituneita”, Johanna Kurki sanoo.

Kurjen mukaan tärkein asia on lapsen aito, kuunteleva kohtaaminen. Lapsia voi tukea monin toiminnallisin menetelmin toipumaan traumasta. Leikit, pelit, kuvataide ja draama ovat hyviä keinoja.

Johanna Kärki.

Johanna Kurki. Kuva: Ville Asikainen.

Opettajia koulutetaan myös havaitsemaan lapsissa merkkejä, jotka osoittavat, että lapsi tarvitsee muutakin kuin koulun tarjoamaa tukea.

”Hälytyskellojen pitää soida, jos lapsi on hyvin vakava, sulkeutunut, on keskittymis- tai univaikeuksia, hikoilua tai pahoinvointia”, Kurki listaa.

”Tulen tekemään työtä myös sen eteen, että vammaisetkin lapset pääsisivät oppimaan Kirkon Ulkomaanavun väliaikaisiin kouluihin.”

Kirkon Ulkomaanapu rakentaa Nepaliin yhteensä 300 väliaikaista koulutilaa. Ulkomaanavun koulutilat rakennetaan Lalitpurin ja Bhaktapurin alueille, jotka ovat kärsineet pahoin viime kuun maanjäristyksistä.

Kirkon Ulkomaanapu on erikoistunut koulutuksen järjestämiseen katastrofeissa. Viime viikolla Ulkomaanapu lähetti Nepaliin rakennusinsinööri Tuomas Väisäsen ohjaamaan väliaikaiskoulujen rakentamista. Koulut rakennetaan paikallisella työvoimalla, Rahaa työstä -projektina, joka tarjoaa paikalliselle väestölle kipeästi tarvittuja tuloja.

Kaiken kaikkiaan Nepalissa on maan opetusministeriön mukaan tuhoutunut täysin tai osittain noin 6 300 koulua. Yli 900 000 lasta tarvitsee tukea koulunkäyntiin.

Lisätietoja:
Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö, p. 040 582 1183,
Ulla Kärki tiedottaja, p. 050 576 7948

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähetä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti)