Nepalin koulut aukeavat, työ pahasti kesken

Samaan aikaan kun Suomen kouluissa juhlitaan päättäjäisiä, Nepalissa koulut ovat avaamassa ovensa ensi kertaa maanjäristyksen jälkeen. Toistaiseksi suljettuna olleet vaurioituneiden alueiden koulut avataan sunnuntaina 31.5. maan opetusministeriön päätöksen mukaisesti.

Kuitenkin niin koulurakennusten pystyttäminen kuin opetusmateriaalin jako ovat yhä kesken, ja paikan päällä eletäänkin erittäin kiireisissä tunnelmissa. Vaikeat maantieteelliset olosuhteet rakentamiselle vuoristossa sekä tarvekartoituksen hidas eteneminen ovat hidastaneet hätäavun perille menoa. Kaikki koulut eivät mitenkään pääse käynnistymään täydellä teholla annetussa aikataulussa.

Myös lahjoittajien apua tarvitaan yhä, Kirkon Ulkomaanavun toivotaan laajentavan suunnitelmia 250 väliaikaisesta koulurakennuksesta 500 kouluun. Näillä näkymin Kirkon Ulkomaanapu pystyttää koulusektorin hätäapuna Kathmanduun 68, Bhaktapuriin 65 ja Lalitpuriin 100 väliaikaista koulutilaa.

Kaikissa kohteissa tulee olemaan tarjolla koulutilojen lisäksi vessat sekä puhdasta vettä. Opettajankoulutus ja psykososiaalinen tuki ovat oleellinen osa koulusektorin hätäapua. Se tarkoittaa muun muassa vapaa-ajan toimintoja lapsille ja nuorille, psykososiaalisen tuen koulutusta opettajille sekä vanhempien perehdytystä psykososiaaliseen tukeen. Ulkomaanapu on jakanut kouluille myös oppimateriaaleja sekä urheiluvälineitä.

Ensimmäisinä koulupäivinä opetussuunnitelmassa keskitytään erityisesti psykososiaalisen tuen antamiseen.

”Maanjäristys vaikuttaa väistämättä opetussuunnitelmiin. Ensimmäisinä viikkoina kouluissa käytetään paljon aikaa keskusteluun ja aktiivisiin toimintoihin kuten leikkiin, peliin ja urheiluun, jotta lapset saavat purkaa ja käsitellä yhdessä koettua. Nepalin opetusviranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että opetussuunnitelmaan tullaan liittämään opetusta luonnonkatastrofeista ja paremmasta varautumisesta”, kertoo alueelta juuri palannut Kirkon Ulkomaanavun opetusalan neuvonantaja Minna Peltola.

Tilannetta kuvaa se, että nepalilaiset vanhemmat epäröivät lähettää lapsia kouluun, vaikka koulurakennukset olisi tarkistettu. Nepalissa on ollut jo yli 250 jälkijäristystä, mikä selittää kovia kokeneitten lasten ja vanhempien pelot. Oppilaat opiskelevatkin mieluiten juuri kevyissä väliaikaisissa koulutiloissa, joista pääsee nopeasti ulos. Myös käytetyt rakennusmateriaalit ovat kevyempiä kuin pysyvissä rakennuksissa: bambua, pressua ja aaltopahvia.

Lisätietoja paikan päältä:
Johanna Kurki, opetusalan asiantuntija, Kathmandu, p. +977 98037 79747 (tai +881621419330)

Lisätietoja Helsingistä:
Minna Peltola, opetusalan neuvonantaja, puh. 040 739 5612
Minna Elo, tiedottaja, p. 050 330 9747

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).