#MyNameIs. Ihmiset yksilöinä – somessakin.

Maailman pitkittyneet konfliktit ja näiden myötä lisääntyvä pakolaisuus ovat tänä vuonna näkyneet myös meillä Suomessa poikkeuksellisella tavalla. Tilanne heijastaa monien kriisien syvyyttä alueilla, jossa Kirkon Ulkomaanapu työskentelee paremman ensi vuoden puolesta.

Viime kuukausien aikana luoksemme saapuneet turvapaikanhakijat ovat herättäneet hämmennystä ja laajaa keskustelua etenkin sosiaalisessa mediassa. Paljon on puhuttu siitä, keitä nämä tulijat ovat ja miksi he saapuvat tänne. Uusi tilanne on herättänyt myös pelkoa ja huolta omasta turvallisuudestamme. Kuitenkin on tärkeää muistaa, että ihmisen tarve turvaan on se, joka yhdistää meitä ja kotinsa sodan takia jättäneitä miehiä, naisia ja lapsia.

Turvapaikanhakijoita on käsitelty mediassa ja keskustelupalstoilla yhtenäisenä ja nimettömänä ryhmänä. Erityisen rankkana keskustelu on vellonut, kun julkisuudessa on käsitelty yksittäisten henkilöiden häiriökäyttäytymistä tai heihin kohdistuvia rikosepäilyjä. Keskustelulle leimallista on, että tapauksista puhutaan tietyn ryhmän – turvapaikanhakijoiden – tekeminä. Yleistykset, jotka pahimmillaan vellovat vihapuheena, ovat vaarallisia.

Vuonna 2015 olemme Suomessa myös toisella tavalla uudenlaisen ilmiön edessä siinä, että vastakkainasettelu ja viha eivät näy vain nimimerkkien kommentteina keskustelupalstoilla ja somessa. Polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin ja vastaanottokeskusten työntekijöihin ja vapaaehtoisiin kohdistuneet uhkaukset kertovat itselleni vierasta tarinaa Suomesta ja suomalaisista. Luulen, että moni muukin suomalainen kokee vaikeaksi samaistua näihin vihan ja väkivallan keinoihin ja toivoo että myös meidät pystytään näkemään yksilöinä ja näistä käsittämättömistä teoista erillisinä.

Vuosi 2015 on ollut raskas. Uusi vuosi antaa mahdollisuuden miettiä millaista maailmaa haluamme itse kukin olla rakentamassa vuonna 2016. Annammeko nimettömälle vihalle ja pelolle vallan vai käännämmekö pelolle selän ja kohtaamme toisemme samanarvoisina ihmisinä, joilla on nimi ja tarina. Haastamme kaikki osallistumaan #MyNameIs-kampanjaan ja kohtaamaan ihmiset yksilöinä somessa kertomalla jotain itsestä ja tutustumaan toisiin. Hyvää uutta vuotta!

Jouni Hemberg, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja

#MyNameIs on Kirkon Ulkomaanavun ideoima some-kampanja, joka rohkaisee kaikkia meitä, turvapaikanhakijoita ja suomalaisia, esittäytymään – edes yhdellä tviitillä tai postauksella. Kampanja alkaa 29.12. Twitterissä ja Facebookissa.

Osallistu Twitterissä:

1. Kirjoita englanniksi tai suomeksi
2. Aloita tviitti hashtagilla #MyNameIs
3. Kirjoita etunimesi
4. Kirjoita lyhyesti asia, joka kuvaa sinua (ammatti, perhesuhde, adjektiivi tms.)
5. Liitä tviittiin kuva itsestäsi tai asiasta, joka on sinulle tärkeä

Osallistu Facebookissa:

1. Osallistu #MyNameIs-Facebook-tapahtumaan
2. Kirjoita englanniksi tai suomeksi
3. Aloita postaus hashtagilla #MyNameIs
4. Kirjoita etunimesi
5. Kirjoita lyhyesti asia, joka kuvaa sinua (ammatti, perhesuhde, adjektiivi tms.)
6. Liitä postaukseen kuva itsestäsi tai asiasta, joka on sinulle tärkeä