Mogadishun pommi-iskuissa kuoli KUA:n läheinen yhteistyökumppani

Uudet pommi-iskut tappoivat kymmeniä ihmisiä ja järkyttivät turvallisuudentunnetta Somalian pääkaupungissa.

Mogadishu ei ollut kunnolla ehtinyt toipua kahden viikon takaisesta tuhoisasta pommi-iskusta, kun kaupungin keskustassa tapahtui uudelleen useita räjähdyksiä. Viime lauantain iskuissa kuoli ja haavoittui kymmeniä ihmisiä.

Maanantaina liikkumista Somalian pääkaupungissa rajoittivat useat tiesulut. Tuoreet iskut puhuttavat kaikkia, sillä näin keskustassa ja näin kiivaalla tahdilla iskuja ei ole pitkään aikaan ollut.

”Kaupungissa ollaan järkyttyneitä ja sokissa. Ennen kahden viikon takaista iskua monet sanoivat, että turvallisuudentunne Mogadishussa on lisääntynyt ja kaupungissa ollaan menty eteenpäin. Nyt näitä sanoja on jouduttu ottamaan takaisin”, sanoo KUA:n maajohtaja Mika Jokivuori Mogadishusta.

Viime lauantain iskuissa kuoli KUA:n läheinen yhteistyökumppani, Southwest-osavaltion sisäministeri, joka oli keskeisessä roolissa KUA:n paikallishallinnon kehittämishankkeessa. Jokivuori tapasi ministerin viimeksi kaksi viikkoa sitten ensimmäisen, yli 300 ihmistä tappaneen pommi-iskun jälkeen.

”Pidimme hiljaisen hetken pommi-iskun uhreille, mutta pian keskustelu kääntyi tulevaisuuteen ja Somalian paikallishallinnon kehittämiseen. Hänen kuolemansa on meille suuri menetys”, Jokivuori sanoo.

KUA tukee Somaliassa sekä keskus- että paikallishallinnon rakentamista. Vuosikymmenien sodan ja sekasorron jälkeen paikallishallinnolla on tärkeä rooli.

”On tärkeää, että ihmiset näkevät miten demokratia toimii ja miten se vaikuttaa heidän arkeensa, eikä hallinto ole vain jokin kaukainen asia Mogadishussa.”

Kahden viikon takaisessa pommi-iskussa kuoli myös yhden KUA:n paikallisen työntekijän sukulainen ja muutaman läheinen haavoittui.

”Moni työntekijä lähettää tekstiviestin kun lähtee toimistolta, jotta kotona osataan odottaa. Monen turvallisuudentunne on järkkynyt”, Jokivuori sanoo.