Kouluvuoden alku siirtynyt Keski-Afrikan tasavallassa

Lukuvuoden 2014–2015 piti alkaa Keski-Afrikan tasavallassa maanantaina 3.11. Huonon turvallisuustilanteen vuoksi koulut alkavat myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Koulun alkua ovat varjostaneet viime viikkoina uudelleen kärjistyneet väkivaltaisuudet pääkaupungissa Banguissa ja sen ympäristössä. Ulkomaanapu on huhtikuun jälkeen korjannut Keski-Afrikassa 25 koulua, joissa opiskelee tuhansia lapsia ja nuoria.

”Vielä muutama viikko sitten ihmiset oikein odottivat koulujen alkua. He pitivät sitä symbolisena merkkinä rauhaan ja normaaliin arkeen palaamisesta, sillä loppukesä ja alkusyksy olivat suhteellisen vakaat. Valitettavasti uudestaan alkaneet levottomuudet ovat jälleen ajaneet ihmisiä kodeistaan pääkaupungissa Banguissa, ja samoin rikollisuuden määrä on jälleen kasvussa. Tämä tarkoittaa sitä, että osa vanhemmista ei uskalla lähettää lapsia kouluun”, sanoo Ulkomaanavun maajohtaja Andrea Trevisan Keski-Afrikan tasavallasta.

Ulkomaanavun kouluissa jo 28 000 lasta ja nuorta

Kirkon Ulkomaanavulla on merkittävä rooli Keski-Afrikan tasavallan koulutussektorilla. Tähän mennessä se on korjannut ja kunnostanut 25 koulua kolmella eri alueella. Kesästä lähtien korjaustyötä on tehty yhdessä YK:n lastenjärjestön Unicefin kanssa.

Ulkomaanavun remontoimissa kouluissa opiskelee yhteensä jo 28 000 keskiafrikkalaista lasta ja nuorta. Tavoite on kunnostaa yhteensä 70 koulua huhtikuuhun 2015 loppuun mennessä.

Ulkomaanavun työtä Keski-Afrikassa rahoittaa Suomen ulkoministeriö.

Moni koulu yhä kiinni

Keski-Afrikan kouluvuosi 2013–2014 jouduttiin keskeyttämään tammikuussa, kun Séléka- ja Anti-balaka-taistelijoiden siviileihin kohdistamat väkivaltaisuudet levisivät. Joillain aluilla nähtiin merkkejä jopa etnisistä puhdistuksista.

Monilla alueilla kouluvuosi käynnistyi uudestaan maalis-huhtikuussa, mutta läheskään kaikkia kouluja ei avattu. Auki olevista kouluistakin osa on niin huonossa kunnossa, että opiskelu erittäin vaikeaa.

Kokonaistilastoja nyt toiminnassa olevista kouluista ei ole saatavilla.
”Joillain alueilla auki on 80 prosenttia kouluista, toisilla vain 30 prosenttia. Kaikille alueille ei pääse lainkaan”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun ohjelmakoordinaattori Romain Monsieur.

”Onneksi Keski-Afrikassa näkyy myös positiivisia merkkejä. Rauhallisemmilla alueilla, joilla toimimme, on aitoa tiedonjanoa ja opiskeluhalua. Tämä näkyy esimerkiksi koulutarvikkeiden kovana kysyntänä”, sanoo Andrea Trevisan.

“Avain parempaan tulevaisuuteen on keskiafrikkalaisilla itsellään: kansalaisilla, vanhemmilla, opetusalan virkamiehillä ja hallituksella. Tärkeintä on ymmärtää, että koulutus antaa mahdollisuuden Keski-Afrikan vakauttamiseen ja konfliktin lopettamiseen”, hän jatkaa.

Lisätietoja:
Andrea Trevisan, maajohtaja, andrea.trevisan@kirkonulkomaanapu.fi, puh +236 7221 3965
Piritta Rikkonen, aluevastaava, piritta.rikkonen@kirkonulkomaanapu.fi, p. +358 40 73 96 147