Kirkon Ulkomaanavun tuella luotu paikallishallinto Somalian keskiosiin

Dhusamarebissa käydyn neuvottelun naisosanottaja kehottaa puheessaan aitoon sovintoon.

Eilen vannoi virkavalansa juuri perustetun Somalian keskialueiden osavaltion parlamentti. Kirkon Ulkomaanavun rauhanprojekti onnistui tavoitteessa saada alueella aikaan ensin rauhansovittelu ja sen jälkeen kaikkien klaanien hyväksymä paikallishallinto.

Kyseessä on merkittävä askel. Keskinen Somalia oli maan vaikein, sirpaleinen alue, jossa 12 klaania taisteli keskenään mm. veden ja maan käytöstä. Suurin osa ihmisistä on paimentolaisia, mutta ryhmät ovat keskenään hyvin erilaisia, eikä neuvotteluyhteyden rakentaminen ollut helppoa.

Ulkomaanavun ja paikallisten kumppaneiden yhteinen rauhanprojekti alkoi vuonna 2013 klaanien sisäisillä ja välisillä rauhansovitteluilla ja neuvotteluilla. Vasta kun kiistat oli soviteltu ja luottamus saatu aikaan, luotiin osavaltio, ja hallinnon rakentaminen alkoi.

Osavaltion perustuslaki hyväksyttiin 17. kesäkuuta. Tällä viikolla valitaan vielä parlamentin puhemies. Ensi viikolla valitaan osavaltion presidentti.

”Haurailla alueilla rauhantyö ja hallinto ovat kuin saman kolikon eri puolia”, kuvaa prosessia Kirkon Ulkomaanavun  projektipäällikkö Kati Miettunen.

Miettusen mukaan monet riidoista ovat lähtöisin juuri hallinnon puutteesta. Ennen osavaltion muodostamista Somalian keskialueilla ei ollut lainkaan yhtenäistä hallintoa, vaan valtaa pitivät hallituksen tukema heikko aluehallinto ja vahvimpien klaanien erilliset sirpalehallinnot, jotka eivät edustaneet vähemmistöjä. Mahdollisuudet tehdä yhteistyötä olivat heikot.

”Nyt alue on osavaltio, jossa on yhtenäinen ja inklusiivinen hallinto. Tältä pohjalta voidaan alkaa miettiä esimerkiksi verotussysteemiä ja palveluja”, Miettunen sanoo.

”Olemme tehneet pitkän taustatyön, ja nyt, kun tulee näkyviä tuloksia, tuntuu todella mahtavalta. Kunnia kuuluu projektin aivan upealle tiimille – ja tietysti alueen asukkaille ja Somalian sisäministeriölle, jotka ovat prosessia ajaneet”, Miettunen kiittää.

Kirkon Ulkomaanapu tekee projektissa yhteistyötä paikallisen Center for Research and Dialogue (CRD) -järjestön kanssa. Keskialueen rauhanprojekti (Central Regions Peace Initiative Project in Somalia) saa tukea Somalia Stability Fundilta, joka on useiden valtioiden rahoittama Somalian rauhaa ja vakautta tukeva säätiö.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Kati Miettunen, p. Kenia: +254 708 232 977, Somalia: +252 61 746 3498
Tiedottaja Ulla Kärki, p. 050 576 7948