Kirkon Ulkomaanavun avustustarvikkeita jaettu jo perheille

Hätäavun ensirintama on tavoittanut Nepalin lauantaisen maanjäristyksen jälkeen. Tähän mennessä maanjäristykset ovat vaatineet yli 4 000 ihmishenkeä. Jälkijäristyksiä on yhä päivittäin.

“Meistäkin on tullut maan sisäisiä pakolaisia,” kertoo Laxman Niroula, Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökumppanin, Luterilaisen maailmanliiton IT-vastaava Katmandusta.

“Meillä on vain pressu ja matto, joiden suojissa minä ja perheeni nukumme.”

Sama tilanne on Kirkon Ulkomaanavun maakoordinaattorilla Lila Bashayalilla, jonka kaksi poikaa ovat säikähtäneet järistystä pahasti. Tilanne on äärimmäisen vaikea kaikille kotinsa menettäneille, mutta erityisesti lapset ovat psykososiaalisne tuen tarpeessa.

Silti Luterilainen maailmanliitto on aloittanut hätäavun antamisen välittömästi. Työntekijät ovat tuskin nukkuneet maanjäristyksen jälkeen, vaan auttaneet hädässä olevia. Viikonlopun aikana Luterilainen maailmanliitto on jakanut pressuja, hygieniavälineitä sekä ruoka-annoksia 400 perheelle Katmandussa. Etusijalla lähes pääsemättömissä olevien maaseutualueiden kartoituksen lisäksi on veden ja hygieniatarvikkeiden jakelu sekä väliaikaisten käymälöiden pystytys. Ensiarvoisen tärkeää on myös järjestää hätämajoitusta kotinsa menettäneille sekä uutta järistystä pelkääville. Jälkijäristyksiä alueella on jatkuvasti.

LML:llä on ollut kehitysyhteistyöstä vastaava maatoimisto Katmandussa vuodesta 1984. Ulkomaanapu on ollut sen kumppani alusta asti. Nepalin maaohjelman lisäksi Katmandussa sijaitsee LML:n Aasian kriisiapuryhmä.

“Meillä on yli 100 ammattilaista alueella. Olemme työskennelleet maanjäristyksen vaurioittamilla alueilla vuosikymmeniä,” LML:n humanitaarisen avun koordinaattori Roland Schlott kertoo.

“Itse olen pelastanut naapureita. Viereinen viisikerroksinen talo romahti, ja sisällä oli kahdeksan ihmistä. Saimme vetämällä ulos kaksi, muut pääsivät ulos omin voimin. Yksi menetti henkensä.”

Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Nepalissa sijaitsevaa hanketoimistoa käytetään logistiikan tueksi, jotta Intiasta saadaan tavaraa Nepalin puolelle. Ulkomaanapu toimii yhteistyössä LML:n, Nepalin hallituksen ja kirkollisten avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssin kanssa.

Lisätietoja: Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö p. 040 582 1183, Eriikka Käyhkö, tiedottaja p. 040 631 9732 (myös painokelpoinen kuva)

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).