Kirkon Ulkomaanavulta Nepaliin lähes miljoona euroa

Kuolonuhrien määrän odotetaan nousevan rajusti, pahin avuntarve maaseudulla.

Suomen ulkoministeriö on myöntänyt Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen 600 000 euron suuruisen avustuksen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Yhteensä Kirkon Ulkomaanavun Nepalin hätäapuun suuntaamat varat lähestyvät nyt miljoonaa euroa.

Nepaliin torstaina lähtevä humanitaarisen avun asiantuntija Johanna Tervo kertoo, että ensi vaiheessa Kirkon Ulkomaanapu toimittaa avuntarvitsijoille vettä, suojaa sekä sanitaatiotarvikkeita.

”Ensivaiheen jälkeen siirrytään käteisavustuksiin, jotta ihmiset pystyvät itse hankkimaan tarvitsemansa avun, esimerkiksi lääkkeitä ruoan sijaan. Myös koulujen avaamisesta pyritään huolehtimaan mahdollisimman pian, sillä koulutuksen jatkuminen on tärkeä psykososiaalisen tuen muoto katastrofin järkyttämille lapsille”, sanoo Tervo.

Kirkon Ulkomaanavun ja sen yhteistyökumppaneiden avustustyö on ollut jo käynnissä Kathmandussa alusta lähtien. Suurin avuntarve on kuitenkin maaseudulla, jonka vahinkoja ei ole vielä pystytty kartoittamaan. Nepalin hallitus on arvioinut kuolonuhrien määrän nousevan 10 000–15 000 ihmishenkeen, kunhan esimerkiksi Gorkhan ja Sindhupalchokin maakuntiin päästään. Nämä ja monet muut tavoittamattomissa olevat maaseutualueet ovat arvioiden mukaan tuhoutuneet 80–90 prosenttisesti.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen vetoaa suomalaisten auttamishaluun.

”Vetoan voimakkaasti lisäavun saamiseksi. Nepalin maanjäristys on kuluvan vuoden ehdottomasti vakavin luonnonkatastrofi. Entisestään maailman köyhimpiin maihin kuuluvat Nepalin bruttokansantuotteen arvioidaan laskeneen kriisin takia jo 20 prosenttia. Vaurioiden korjaaminen tulee viemään arviolta 10–15 vuotta”, sanoo Pentikäinen.

Lisätietoja:
Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö p. 040 582 1183,
Rajeev K.C, projektikoordinaattori p. 0400 934 946,
Eriikka Käyhkö, tiedottaja p. 040 631 9732

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).