Kirkon Ulkomaanapu kehittämään perusopetusta Haitissa

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru vieraili Haitissa opetusalan ammattilaisten ja yritysmaailman edustajien kanssa 9.-10. syyskuuta. Kirkon Ulkomaanapu oli mukana pohtimassa Haitin opetusjärjestelmän kehittämistä ministerivierailun yhteydessä järjestetyssä työpajassa.

Suomen ja Haitin yhteinen intressi on opetussuunnitelman kehitystyö, opettajankoulutuksen kehittäminen sekä oppimisen arvioinnin kehittäminen. Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tavoite on lasten ja nuorten pääsy laadukkaan opetuksen pariin.

Haitissa allekirjoitettiin 9. syyskuuta yhteistyöasiakirja Suomen ja Haitin opetusministeriöiden kesken. Asiakirjan allekirjoittivat opetusministerit Krista Kiuru ja Nesmy Manigat. Lisäksi suomalaiset koulutusasiantuntijat osallistuivat nelipäiväiseen työpajaan Haitin opetusjärjestelmän kehittämisestä jatkossa.

Latinalaisen Amerikan kehityspankki (Inter-American Development Bank) ja Kirkon Ulkomaanapu ovat myös osaltaan edistäneet juuri virallisesti alkanutta Haitin ja Suomen hallitusten välistä yhteistyötä.

”Yhteistyöllä Haitiin voidaan kehittää opetusjärjestelmä, joka edistää Haitin hyvinvointiyhteiskunnan kehittymistä”, sanoo Ulkomaanavun Haitin edustaja Uluc Baslanti.

”Pelkät seinät eivät riitä, vaan kouluissa tarvitaan laadukasta opetusta ja ammattitaitoisia opettajia. Ulkomaanapu on mukana tämän tavoitteen toteuttamisessa”, Baslanti kommentoi yhteistyötä.

”Tämä tulee olemaan suomalaisen koulutusosaamisen vientiä suuressa mittakaavassa.”

Opettajat ilman rajoja vie suomalaista koulutusosaamista

”Eri tahot Yhdysvalloissa, kuten Maailmanpankki ja Yhdysvaltain opetusviranomaiset ovat äärettömän kiinnostuneita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun Washingtonin edustustossa työskentelevä edustaja Jouni Hemberg.

”Opettajat ovat avainasemassa opetusjärjestelmän kehittämisessä. Opettajat Ilman Rajoja -verkostoon on Suomessa innostunut mukaan jo yli tuhat vapaaehtoista opettajaa ja koulutusasiantuntijaa, ja mahdollisuudet osaamisen vientiin ovat innostavat”, toteaa Hemberg.

Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt Haitissa vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen erityisesti koulutuksen parissa. Ulkomaanapu on rakentanut maanjäristyksen ja hurrikaanin kestäviä kouluja YK:n kehitysjärjestön UNDP:n, Suomen ulkoministeriön ja suomalaisten yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Ulkomaanapu rakentaa Haitiin kymmenen koulua yhteistyössä Latinalaisen Amerikan kehityspankin kanssa vuosina 2014–2015.

Koulujen rakentamisen ohella Ulkomaanapu on työskennellyt kouluruokailun, vanhempainyhdistysten kehittämisen ja hygieniakasvatuksen parissa. Opettajia koulutettiin psykososiaalisen tuen menetelmistä vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen.

Lisätietoja:

Ritka Heino, varainhankintajohtaja, Kirkon Ulkomaanapu
ritka.heino@kirkonulkomaanapu.fi, +358 400 103284

Uluc Baslanti, Latinalaisen Amerikan ja Karibian alue-edustaja, Kirkon Ulkomaanapu
uluc.baslanti@kua.fi, +509 3702 0399

Aikaero Haitiin -8 tuntia.

Twitter @Ulkomaanapu