Kirkon Ulkomaanapu antaa Jemeniin 100 000 hätäapua puhtaan veden toimittamiseksi perheille

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) myöntää katastrofirahastostaan Jemenin humanitaariseen apuun 100 000 euroa. Vuosia jatkuneen Jemenin aseellisen konfliktin vuoksi maan vesihuolto on romahtanut, ja erilaiset ripulitaudit ja kolera kiusaavat erityisesti heikkokuntoisia lapsia ja vanhuksia.

KUA:n hätäapu kanavoidaan paikallisen kumppanijärjestön kautta Dhamarin maakunnan vesihuoltoon. Vuodesta 2015 jatkuneen konfliktin seurauksena Dhamarissa yli 200 000 ihmistä on jäänyt ilman puhdasta vettä.

”Jemen ei ole entuudestaan KUA:n toimintamaa, mutta haluamme olla hätäaputyössä mukana, koska tarve maassa on valtava. Pitkittyneen kriisin seurauksena tarpeet kasvavat edelleen ja ihmiset kärsivät nälänhädästä, aliravitsemuksesta sekä puhtaan veden ja terveydenhuollon puutteesta”, kertoo KUA:n humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Jemenin koleraepidemian sanotaan jo nyt olevan maailman laajin. Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan koleraa sairastaa maassa yli miljoona ihmistä.

KUA:n tuella rakennetaan kaksi vesijärjestelmää, jotka turvaavat lähes 8 000 ihmisen vedensaannin. Lisäksi perustetaan vesikomiteoita, joiden tehtävänä on vastata järjestelmien toiminnasta ja huolehtia veden laadusta. Vesijärjestelmien käyttöä varten asennetaan myös aurinkopaneeleita, joita käytetään veden pumppaamiseen.

Dhamarin alue Sanaasta etelään merkittynä Jemenin karttaan.

Kirkon Ulkomaanavun tuki kohdistetaan vesihuollon järjestämiseen Dhamarin alueelle. Kartta: Tuukka Rantala/KUA.

Jemen oli yksi Lähi-idän köyhimmistä maista jo konfliktin alkaessa vuonna 2015. Vuosia jatkunut sota on tuhonnut maan miltei täydellisesti. Sekasortoa seurannut humanitaarinen kriisi on pahentunut vuoden 2018 aikana ja tänä keväänä hälyttävästi. YK:n mukaan maan lähes 30 miljoonaisesta väestöstä kolme neljäsosaa tarvitsee humanitaarista apua. Toimeentulon mahdollisuudet maassa ovat heikot.

Kirkon Ulkomaanavun työtä Jemenissä voi tukea lahjoittamalla:

  • Kirkon Ulkomaanavulle tilille: Nordea, IBAN: FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 2037
  • Kirkon Ulkomaanavun verkkosivuilla
  • lähettämällä tekstiviestin LAHJOITUS numeroon 16499 (20e)

Lisätietoja
Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö, p. 040 582 1183, eija.alajarva@kua.fi