Jordania avaa syyrialaisille kolmannen pakolaisleirin

Jordanian viranomaiset ovat päättäneet avata huhtikuun lopulla uuden pakolaisleirin syyrialaisille Azraqiin Koillis-Jordaniaan. Alkuvuoden aikana Jordaniaan päivittäin tulleiden syyrialaisten määrä on noussut puolella noin 600:aan, joten uuden leirin avaaminen on viranomaisten mukaan välttämätöntä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja muut avustusjärjestöt kuten Kansainvälinen Punainen Risti ovat alkaneet valmistella Azraqin leiriä. Tähän mennessä on rakennettu 3 250 asumusta ja peseytymistilat 30 000 pakolaiselle. Azraqin leiri voisi ensimmäisessä vaiheessa vastaanottaa 51 000 syyrialaispakolaista. Myöhemmin leiriä voitaisiin laajentaa niin, että siellä voisi asua jopa 130 000 pakolaista. Azraq sijaitsee noin 90 kilometriä Syyrian rajasta ja 100 kilometriä itään pääkaupungista Ammanista.

Kirkon Ulkomaanapu aikoo laajentaa Jordaniassa humanitaarista työtään. Ulkomaanapu aloittaa työskentelyn Azraqissa sekä leirien ulkopuolella yhteisöissä, joissa syyrialaispakolaisia on paljon. Ulkomaanapu työskentelee tällä hetkellä 15-24 -vuotiaiden syyrialaispakolaisten parissa Za’atrin ja King Abdullah Parkin pakolaisleireillä.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun Lähi-idän johtaja Maurizio Mascia arvelee, että tiloja aletaan rakentaa Azraqiin pian. Toiminta nuorten kanssa päässee alkuun jo toukokuussa. ”Tavoitteemme on tarjota nuorille samoja kursseja kuin Za’atrissakin, eli lukutaitoa, englantia, ehkä tietokoneopetusta ja urheilua”, Mascia sanoo. Syyrian sota on jatkunut kolme vuotta. Virallisten pakolaistilastojen mukaan Jordaniassa on 600 000 syyrialaista, mutta hallituksen mukaan maassa on jopa 1,2 miljoonaa syyrialaista.

Lisätietoja:
Terhi Kinnunen, viestinnän asiantuntija Ammanissa, puh:  +962 77 77 07 877
Ulla Kärki, tiedottaja, puh:  050 576 7948
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh:  0400 103 286