Jälleen leikataan köyhimmille suunnatusta kansainvälisestä avusta
Hallitus leikkaa jo kolmatta kertaa kehittyville maille ja köyhyyden vähentämiseen tarkoitetun kehitysyhteistyön rahoitusta.
“Köyhimmiltä ihmisiltä näyttää olevan helppo leikata kerta toisensa jälkeen. Suunta on väärä, kun kriisit ja konfliktit maailmalla pikemminkin kasvavat. Myönteistä on kuitenkin suomalaisten kehitysjärjestöjen työn suojelu leikkauksilta”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.
Jo aiemmin hallitus on päättänyt lähes 1,3 miljardin euron leikkauksista kehitysyhteistyöhön. Hallituksen lisäleikkaukset tulevat erityisen huonoon tilanteeseen. Tänä vuonna maailman heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa on heikentänyt erityisen dramaattisesti Yhdysvaltojen jättileikkaus kansainvälisestä avusta.
Kehitysyhteistyön tarvetta ovat lisänneet etenkin koronapandemian koulusulkujen vaikutukset. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamat kriisit korostuvat vuosi vuodelta, ja etenkin maailman hauraissa valtioissa tarvitaan tukea niihin varautumisessa ja sopeutumisessa.
”On surkeaa, että jokaisella neuvottelukierroksella leikataan köyhimmille suunnatusta kansainvälisestä avusta. Samaan aikaan, kun Suomi leikkaa yhä enemmän kehitysyhteistyöstä, maailmassa on enemmän kotinsa jättämään joutuneita ihmisiä kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen”, sanoo KUA:n vaikuttamistyön päällikkö Tapio Laakso.
Yhdysvaltojen maaliskuussa päättämät leikkaukset osuivat Kirkon Ulkomaanavun hankkeissa 200 000 pakolaislapsen ja -nuoren koulutusmahdollisuuksiin. Globaalisti leikkaukset tarkoittavat niin terveysturvallisuuden heikentymistä kuin isoja heikennyksiä perusopetukseen.
“Meitä huolestuttaa erityisesti koulutuksen tulevaisuus maailmalla. Suomella on maailmalla maine koulutuksen edistäjänä, jonka tulisi tukea kasvavia koulutustarpeita kriisialueilla. Koulutusleikkaukset ovat samalla tavalla niin Suomessa kuin kansainvälisesti leikkauksia tulevaisuudesta”, sanoo Tomi Järvinen.
”Näitä leikkauksia ei pidä enää jatkaa. Kansainvälisen avun leikkaukset lisäävät epävakautta ja köyhyyttä erityisesti Euroopan naapurustossa – ja se osuu myös Suomeen”, Järvinen toteaa.
Lisätietoja:
Vaikuttamistyön päällikkö Tapio Laakso, tapio.laakso@kua.fi, puh. 050 536 3280
Toiminnanjohtaja Tomi Järvinen, tomi.jarvinen@kua.fi, puh. 040 641 8209