Islamin huippuasiantuntija: Väkivaltaa ei voi oikeuttaa uskonnolla

Terrori-iskuja tekevät ihmiset ovat rikollisia eivätkä edusta islamin uskoa, sanoi maailman johtaviin islamilaisen lain tuntijoihin ja uskonoppineisiin kuuluva Shaykh Abdullah bin Mahfudh ibn Bayyah Helsingissä maanantaina.

”Siksi ei pidä puhua islamin väkivaltaisuudesta vaan ihmisistä, jotka pyrkivät valheellisesti oikeuttamaan tekonsa uskonnolla.”

Bin Bayaah puhui Kansalliset dialogit -konferenssin avauksessa Helsingin Säätytalolla. Hän otti puheenvuorossaan vahvasti kantaa perjantaina tapahtuneeseen Pariisin terrori-iskujen sarjaan.

”Kun joku käyttää uskontoa selittämään väkivallan tekoa, uskonto on yksi uhreista. Meidän on käytettävä paljon aikaa uskonnon artikulointiin ja selittämiseen tavalla, joka tukee ihmisyyttä ja rauhaa”, hän totesi.

Bin Bayyah toimii puheenjohtajana foorumissa, joka edistää rauhaa islamilaisissa yhteisöissä ja on yksi voimakkaimpia väkivaltaisen ekstremismin vastaisia puhujia islamilaisessa maailmassa.

Hän tuli konferenssiin Ulkomaanavun rauhanverkoston kutsumana.

Imaamit voivat olla rauhan lähettiläitä

Bin Bayaahin mukaan islamilainen yhteisö on pyrkinyt viime aikoina toimimaan terrorismia vastaan monin erin keinoin.

”Koulutamme uskonnollisia johtajia ja tavallisia ihmisiä, jotta he ymmärtäisivät mahdollisuuden uskontojen väliseen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon. Koulutamme imaameja, jotta he voisivat olla rauhan lähettiläitä.”

”Meillä ei ole armeijoita, mutta meillä on sanojemme voima”, hän painotti.
Bin Bayyahin mukaan on erityisen tärkeää jakaa islamin rauhanomaista viestiä sekä tiedotusvälineiden että varsinkin sosiaalisen median kautta. Näin kyetään vaikuttamaan myös siihen, ettei väkivaltaan houkuttava viesti saa ylivaltaa köyhillä ja syrjäisillä alueilla.

”Vetoan kaikkiin hallituksiin, jotta ne tulisivat mukaan kulttuuriseen dialogiin. Vain näin voidaan edistää rauhaa ja rauhanomaista rinnakkaiseloa”, Bin Bayyah sanoi.

Dialogiin osallistuvilla oltava todellinen mahdollisuus vaikuttaa

Se mitä Pariisissa ja muualla tapahtuu nyt, kertoo osaltaan maltillisen islamismin epäonnistumisesta toistaiseksi, totesi tutkijatohtori Thania Paffenholz omassa puheenvuorossaan.

”Mutta se ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi luovuttaa.”

”Esimerkiksi naisilla voi olla sellaisia vastauksia, joita miehillä ei ole”, hän sanoi.
Paffenholz korosti keskustelun ja osallistumisen laatua rauhanponnisteluissa eri konfliktialueilla.

”Pelkkä osallistujien määrä ei ole riittävä laadun tae. On helppo ottaa mukaan valtavasti osallistujia. Sitten käydään pitkä ja monipolvinen keskustelu ja lopuksi sama pieni joukko vanhoja miehiä tekee päätökset.”

Tämä on hänen mukaansa ruokkinut turhautumista esimerkiksi rauhanponnisteluissa Jemenissä.

Maailman johtavat rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijat jatkavat keskustelua Kansalliset Dialogit -konferessissa keskiviikkoiltaan saakka.

Konferenssin järjestää Suomen ulkoministeriö. Järjestelyissä on lisäksi mukana neljä kansalaisjärjestöä: Kirkon Ulkomaanapu, Crisis Management Initiative, Suomen Lähetysseura, ja Common Space Initiative. Järjestöyhteistyötä koordinoi Kirkon Ulkomaanapu.

Teksti ja kuva: Satu Helin