Filippiineillä valmistaudutaan supertaifuuni Hagupitiin – avustustyö on jo aloitettu

Filippiinejä uhkaa runsaan vuoden sisällä  jälleen supertaifuuni, Hagupit, paikallisittain Ruby. Tällä hetkellä näyttää siltä, että taifuuni iskee samoille alueille, kun Haiyan vuosi sitten marraskuussa. Alueella olevat avustusjärjestöt jakavat riisiä ja hygieniatarvikkeita taifuunin varalle. Kirkon Ulkomaanapu on katastrofivalmiudessa.

Taifuunin arvioidaan iskevän alueelle huomenna lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

”Meidän on tärkeintä saada tieto ihmiseltä ihmiselle, jotta he voivat valmistautua. Olemme jo lähettäneet ruokatarvikkeita mahdollisille tuhoalueille”, kertoo Joselito Sosmena, joka työskentelee Filippiinien kirkkojen neuvoston hätäapukoordinaattorina.

Taifuuni tuo mukanaan erittäin voimakkaita tuulia, jotka saattavat puuskittain olla jopa 250 kilometriä tunnissa. Lisäksi tulossa on kovaa sadetta sekä 3-4-metrisiä myrskyaaltoja. Näin arvioi paikallinen ilmatieteenlaitos PAGASA.

Kirkollisten avustusjärjestöjen verkosto ACT-allianssi seuraa tilannetta Filippiineillä. Se on varoittanut yhteisöjä ja yhteistyökumppaneita, ja hätäaputiimit ovat toimintavalmiudessa.

Viimevuotisesta supertaifuunista selviytyneet toivovat hartaasti, ettei aluetta lähestyvä Hagupit olisi yhtä tuhoisa.

Vuosi sitten taifuuni Haiyanin iskiessä Filippiineille noin 7 000 ihmistä kuoli tai katosi ja yli neljä miljoonaa ihmistä jäi kodittomaksi. Edelleen noin 25 000 ihmistä asuu teltoissa tai muussa väliaikaismajoituksessa.

Filippiinien valtio pyytää kevyesti rakennetuissa kodeissa asuvia ihmisiä siirtymään turvaan.

Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Ulla Kärki on ollut Filippiineillä taifuuni Haiyan avustustyössä huhtikuusta lähtien. Hän on toimittajien tavoitettavissa Manilassa.

Vain vajaa kuukausi sitten Ulkomaanapu sai valmiiksi 47 luokkarakennusta, jotka rakennettiin taifuuni Haiyanin tuhoamien koulujen tilalle. Ulkomaanavun rakentamat koulut kestävät kolmannen asteen myrskyn. Ja Hagupit arvioidaan tällä hetkellä kolmannen asteen myrskyksi.

Ulkomaanavun humanitaarinen tiimi seuraa tilannetta ja on valmiudessa tekemään avustuspäätöksen.

Lisätietoja:
Ulla Kärki, tiedottaja Filippiineillä (aikaero +6 tuntia), puh: +358 50 576 7948 tai +63 9178836939 tai +63 998 557 6569
Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö, puh: 040 582 1183
Maija Sankari, viestintäpäällikkö, puh: 040 559 4030