På Filippinerna förbereder man sig för supertyfonen Hagupit – biståndsarbetet har redan inletts

Inom drygt ett år hotas Filippinerna åter en gång av en supertyfon. Denna gång heter den Hagupit eller Ruby som den kallas lokalt. Allt tyder på att tyfonen slår till på samma områden som tyfonen Haiyan slog till i november ifjol. De biståndsorganisationer som finns på området, delar nu ut ris och andra förnödenheter inför tyfonen. Kyrkans Utlandshjälp är i katastrofberedskap.

Tyfonen antas drabba området imorgon, lördag, på eftermiddagen lokal tid.

”Det viktigaste är nu att nå människorna. Vi ha redan sänt livsmedel till sådana områden som kan drabbas”, berättar Joselito Sosmena, som koordinerar de Filippinska kyrkornas nödhjälp.

Tyfonen för med sig mycket kraftiga vindar som i byarna kan uppgå till 250 kmh. Därtill förutspår den lokala väderstationen PAGASA häftiga regn och vågor på uppemot 3-4 meter.

De kyrkliga biståndsorganisationernas nätverk ACT-alliansen följer med situationen på Filippinerna. Man har utgått med varningar till lokalsamhällen och samarbetspartners och nödhjälpsteamen står i beredskap att rycka ut.

De som klarade sig ur fjolårets supertyfon hoppas innerligt att Hagupit inte skulle var lika förödande.

För ett år sedan då Haiyan slog till, dog eller försvann ca 7000 människor och över fyra miljoner människor blev hemlösa. Ca 25 000 människor bor fortfarande i tält eller i tillfälliga utrymmen.

De filippinska myndigheterna uppmanar nu dem som bor i hem av lätta konstruktioner, att förflytta sig till tryggare platser.

Utlandshjälpens utsända informatör Ulla Kärki, är på Filippinerna sedan april i år för att delta i och rapportera om återuppbyggnadsarbetet efter tyfonen Haiyan. Hon kan nås per telefon i Manila.

För bara en månad sedan färdigställde Kyrkans Utlandshjälp det 47:nde klassrummet som man byggt för att ersätta de skolbyggnader som tyfonen Haiyan förstörde. De byggnader Utlandshjälpen byggt, skall tåla orkaner av tredje graden, till vilken även Hagupit nu beräknas höra.

Det humanitära teamet vid Kyrkans Utlandshjälp följer med situationen och står i beredskap att fatta ett beslut om att ge katastrofhjälp.

Tilläggsinformation:
Ulla Kärki, informatör på Filippinerna (tidsskillnad +6 timmar), tel: +358 50 576 7948 eller +63 9178836939 eller +63 998 557 6569
Eija Alajarva, chef för det humanitära biståndet, tel: 040 582 1183
Maija Sankari, kommunikationschef, tel: 040 559 4030