Seurakunnat eduskuntavaalien arvovaikuttajia – tutustu vaikuttamistyön materiaaleihin

Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu ovat julkaisseet seurakuntien käyttöön materiaalin, jonka avulla voi järjestää eduskuntavaalipaneelin. Seurakunnan alueen ehdokkaat ja seurakuntalaiset kannattaa koota yhteen keskustelemaan tärkeistä aiheista.

”Kulkutauti, luonnonmullistukset, sota ja nälkä ovat tuoneet kärsimystä ja epätoivoa liian monen ihmisen elämään. Aikamme vitsaukset osuvat pahimmin köyhimpiin ja heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, mutta ne eivät säästä rikasta pohjoistakaan. Elämme yhdessä yhteisessä maailmassa, jossa kaukaisilta tuntuvista ongelmista tulee yhtäkkiä myös meidän ongelmiamme – siksi on tärkeää, että myös seurakunnissa puhutaan näistä teemoista eduskuntavaalien alla”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Tapio Laakso.

Seurakuntien käyttöön valmistellusta materiaalista löytyy käytännön vinkkejä paneelin järjestämiseen. Materiaalissa on kysymyksiä eri aihepiireistä, jotka pohjautuvat Lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun ja kotimaan asioiden osalta Kirkkohallituksen tekemiin hallitusohjelmasuosituksiin. Kysymyksiä on niin kehitysyhteistyöstä, rauhanrakennuksesta, nuorten aseman parantamisesta kuin aluekehityksestäkin. Materiaalia voi käyttää myös vaalien jälkeenkin kokoamalla alueen valitut kansanedustajat keskustelemaan päätöksenteon pohjalla olevista arvoista.

”Sota Ukrainassa, uhkaava nälänhätä Afrikan sarvessa ja globaali oppimisen kriisi ovat meidän ongelmiamme. Kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu ovat vastuun kantamista yhteisestä tulevaisuudesta ja turvallisuudesta. Tulevan hallituksen on lisättävä kehitysrahoitusta. Moderni kehitysyhteistyö on osa Suomen ulkopolitiikkaa, ja sitä tehdään yhdessä niin yritysten kuin kansalaisyhteiskunnan kanssa. KUA:n työhön kuuluu niin humanitaarista hätäapua kuin sijoitustoimintaa tai luovien alojen koulutuksen tarjoamista”, summaa Tapio Laakso.

Seurakuntien luottamushenkilöt ovat avainasemassa varmistamassa, että vastuu lähimmäisestä ulottuu myös oman maan rajojen ulkopuolelle. Kirkon Ulkomaanapu on valmistellut luottamushenkilöille verkkosivut, joiden kautta seurakunnan päättäjät voivat tutustua Kirkon Ulkomaanapuun seurakuntien kansainvälisen diakonian toteuttajana. Tutustu luottamushenkilöiden verkkosivuihin.

Myös Suomen ev. lut. kirkko tavoittelee hallitusohjelmaan kehitysyhteistyön vahvistamista.  Piispa Matti Repo tiivistää: ”Nykypäivänä ei voida ajatella eristäytymistä omaan turvallisuuteen. Ongelmia ja uhkakuvia ei voi sulkea oman maan tai maanosan ulkopuolelle. Ei ole mahdollista eikä järkevää käpertyä oman kansallisen edun varmistamiseen, kun jokaisen maailmankolkan asioilla on heijastusvaikutuksensa toisaalla. On herättävä näkemään, että kaikilla on sama maapallo yhteisenä kotina. Myös Suomen hyvinvointi ja turvallisuus ovat kiinnitetyt maailmanlaajuiseen kestävään kehitykseen. ” Lue piispa Revon koko puheenvuoro.

Lataa käyttöön:Teksti: Ulla Oinonen