Rizel Mayo on koulunrakentaja

Rizel Mayo perheineen pelastui täpärästi supertaifuuni Haiyanista. Nyt hän korjaa myrskyn tuhoja.

”Pidän työstäni, sillä tuloksena saadaan kunnollisia tiloja koululaisille”, Rizel Mayo, 27, sanoo.

Ja niitä tarvitaan, sillä viime marraskuinen taifuuni tuhosi satoja kouluja. Siitä lähtien lapset ovat käyneet koulua väliaikaisissa tiloissa, usein muovipressujen alla. Tai sitten monta luokkaa ahtautuneena ainoaan koulutilaan, jossa on katto.

Kirkon Ulkomaanapu rakentaa luokkarakennuksia 27 kouluun, jotka taifuuni tuhosi kokonaan tai osittain. Yhteensä rakennetaan 47 luokkaa.

Aikataulussa pysyminen stressaa

Rizel Mayo on yksi hankkeen viidestä filippiiniläisestä insinööristä. Hänellä on kaksi nais- ja kaksi mieskollegaa. Heidän työkavereinaan on kaksi suomalaista insinööriä.

”Materiaalien huono saatavuus on hidastanut työtä. Aikataulussa pysyminen on ollut stressaavaa. On ollut myös vaikeaa löytää tarpeeksi osaavaa työvoimaa, sillä aivan kaikki rakennusalan ammattilaiset ovat nyt töissä”, Mayo kertoo.

Palkitseva työ on vaatinut myös uhrauksia. Mayo on joutunut jättämään kaksi pientä lastaan maanantaista perjantaihin isän ja isovanhempien hoitoon – rakennustyömaat sijaitsevat eri puolilla itä-Samarin syrjäisiä kyliä.

Nyt on käynnissä Mayon mukavin ja merkittävin osuus rakennusprojektia, kun hän saa johtaa työtä omassa kotikylässään Salvacionissa Jinamocin saarella. Kyläkoulun päärakennus oli pakko purkaa, koska rakenteet eivät enää taifuunin jälkeen olleet kunnossa.

Uudet koulut ovat kestäviä

Mayo hymyilee säteilevästi työmaallaan. Jos aikataulu pitää, lapset pääsevät uuteen rakennukseen ennen sadekauden rankimpia sateita.  Yksi heistä on hänen esikouluikäinen Eunice-tytär.

”Luokkarakennuksen malli on hyvä – rakennus kestää kovaa tuulta ja sadetta. Se on turvallinen”, Rizel Mayo sanoo.

Tänään nuori nainen valvoo, että työmiehet sekoittavat sementin täsmälleen oikein. Sementistä pitää tulla kestävää ja teräsputket asentaa kunnolla paikoilleen perustuksen valamista varten.

Kotikylään uudet talot

Rizel Mayo oli mukana kotikylänsä jälleenrakennuksessa jo ennen kuin aloitti työt Kirkon Ulkomaanavulla.

Hän teki piirustukset uutta turvallista asuinaluetta varten Ulkomaanavun kumppanijärjestön pyynnöstä. Asuinalue sijaitsee ylhäällä mäellä keskellä saarta ja kumppanijärjestö rakentaa sinne uusia koteja. Myös Mayon perhe saa sieltä uuden talon.

Kaikki rannan lähellä sijainneet kodit haluttiin uudelle paikalle, sillä taifuunin nostattama tulva-aalto tuhosi täällä 80 prosenttia kodeista. Tulva-aalto ylitti saaren kolme kertaa.

Lapset muistavat myrskyn

Kun vesi tuli, Mayon perhe jäi ensin loukkuun taloonsa. Sitten ulko-ovi irtosi ja kaikki huuhtoutuivat katolle, makasivat rähmällään pitäen kiinni sen reunoista henkensä edestä.

Kaksivuotias Hughan-poika painui kaksi kertaa mustan, kiviä ja hiekkaa mukanaan tuoneen veden alle, mutta Mayo sai hänet vedettyä ylös. Talo tuhoutui kokonaan ja perhe asuu edelleen Mayon miehen Joemarin vanhempien luona.

”Lapset muistavat myrskyn. Kun televisiosta tuli pari päivää sitten Titanic, Hughan sanoi, että ihan kuin taifuuni.”

Kansainvälistä humanitaarisen avun päivää vietetään 19. elokuuta.

Teksti ja kuva: Ulla Kärki