”Pahinta on piilorasismi”

Monella helsinkiläisellä nuorella on omakohtaisia kokemuksia rasismista.

Nuoret etsivät ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin tällä viikolla Safari-leirillä Helsingissä. Kirkon Ulkomaanavun ja Nuorisoasiainkeskuksen yhteisprojektissa käsitellään rasismia, erityisesti nuorten henkilökohtaisten kokemusten kautta.

Nuorten osallistujien mukaan rasismi kuuluu katukuvaan Helsingissä. ”Yleinen tuijottelu, huutelu, osoittelu. Kaupan kassa ei sano kiitos, vartija saattaa seurata koko ostoskierroksen ajan”, luettelevat nuoret.

Nuorten mukaan rasismi kumpuaa ympäröivän yhteiskunnan arvoista. ”Taustalla on isompia tekijöitä kuin lapsen vanhemmat”, sanovat Pazilaiti Simayijiang, 16 ja Valtteri Mäyrälä, 17.

”Nuoret potevat syyllisyyttä ja katkeruutta rasismin takia. He eivät tiedä, miksi heitä syrjitään. He miettivät, onko minussa jotakin vikana”, Simayijiang kuvailee.

Huutelua tai muuta näkyvää rasismia pahempaa on piilo- tai rakenteellinen rasismi.

Yhdeksännellä luokalla opinto-ohjaaja ehdotti Pazilaiti Simayijiangille hoitoalaa, esimerkiksi lähihoitajan opintoja. Nuori nainen päätti kuitenkin mennä lukioon ja on nyt Helsingin luonnontiedelukiossa.

”Joka ikistä oli neuvottu hakemaan lähihoitajaksi!” päivittelee Linnea Kukkonen, 18, kun leirillä keskustellaan ei-kantasuomalaisten nuorten kertomuksista, joita leirillä on kerätty. ”Itselleni tätä neuvoa ei ole annettu kertaakaan.”

Nuoret keksivät ratkaisuja

Antti Kuikka (vas.), Benjamin Shemeikka, Emil Loikkanen ja Linnea Kukkonen ideoivat laajaa kampanjaa rasismia vastaan.

Antti Kuikka (vas.), Benjamin Shemeikka, Emil Loikkanen ja Linnea Kukkonen ideoivat laajaa kampanjaa rasismia vastaan.

Leirillä nuorille annetaan ääni ja heiltä kysytään, kuinka etniseen alkuperään tai uskontoon liittyvää rasismia ja syrjintää voidaan vähentää Helsingistä.

Leirin alun suurin opetus on ollut, että joillain on lupa olla yksilö, mutta jotkut – siis etnisiin ryhmiin kuuluvat – edustavat aina ryhmäänsä.

”On huolestuttavaa, että nuoret pitävät rasismia itsestään selvänä ja ajattelevat, että sen kanssa on vain pakko elää. Ketään ei saisi totuttaa huonoon asemaan tai syrjintään”, Benjamin Shemeikka, 16 ja Emil Loikkanen, 16 sanovat.

”On rohkaiseva ajatus, että tämä on kuitenkin asia, johon voi vaikuttaa jo pienelläkin tiedolla, tai hymyllä”, Antti Kuikka, 20, sanoo.

Safari-leirin huipennus on sen viimeisenä päivänä perjantaina, kun nuoret esittelevät ratkaisunsa siihen, miten rasismia poistetaan Helsingistä.

Teksti: Ulla Kärki
Kuvat: Ville Asikainen

Toimittaja, tule kuulemaan nuorten ratkaisut rasismiin!

Safari-leiri huipentuu perjantaina 12.6. klo 15.30 info- ja näyttelytila Laiturissa (Narinkka 2 Kamppi, Helsinki), kun nuoret esittävät ratkaisuja siihen, miten rasismia poistetaan Helsingistä.

Lisätietoja:

Safari-leirin kotisivut www.safarimatka.fi

Antti Tarvainen, perustaja
Avanto Helsinki
p. 040 825 5066
antti@avantohelsinki.fi

Milla Perukangas, projektikoordinaattori
Kirkon Ulkomaanapu
p. 040 660 1990
milla.perukangas@kirkonulkomaanapu.fi