Hymyjä pimeydessä: koulupakkaukset tuovat iloa sadoille pakolaisleirin oppilaille

Aurinko paistoi kauniisti kun hymyilevät peruskoulun oppilaat saivat omat, Kirkon Ulkomaanavun ja EU:n logoilla varustetut, koulupakkauksensa. Maan sisäisten pakolaisten leirillä Set Yoe Kyassa ja läheisillä buddhalaisilla leireillä Sittwessä, eteläisessä Myanmarissa, lasten hymyt ovat usein harvinaisia monista eri syistä.

”Olen niin väsynyt ja jopa menettänyt ääneni, mutta kuitenkin onnellinen oppilaideni puolesta heidän saadessaan koulupakkauksensa.  Koska he ovat maan sisäisiä pakolaisia, heidän täytyy käydä oppitunneilla pienissä kouluissa, jakaen ahtaat tilat, eikä heillä ole tarpeeksi tarvikkeita ikätovereidensa kanssa”, Than Than Shwe, 47, opettaja Set Yoe Kyan koulusta, kertoo.

24. kesäkuuta lapset olivat kuitenkin pelkkää hymyä ja täynnä uteliaisuutta, kun he arvailivat mitä kaikkia koulutarvikkeita suljetut pakkaukset sisälsivät. Koulupakkaukset tuotiin leirille opettajien ja Luterilaisen Maailmanliiton (LML) työntekijöiden toimesta.  Lasten saadessa pakkauksensa, he etsivät perheenjäseniään saadakseen kantoapua painavien kantamusten kanssa. Varsinkin ensimmäisen luokan oppilaiden perheenjäsenet odottivat valmiina auttamaan koulun ulkopuolella.

Koulutarvikkeet: sandaalit ja sadetakki

Jokainen oppilas sai yhden kassin, joka sisälsi kyniä ja kumeja, viivoittimen, penaalin, koululaukun. lounaslaatikon, vesisäiliön, teroittimen, sandaalit, sadetakin ja useita koulukirjoja, jotka EU:n Rauhan lapset- aloite (CoPi) rahoitti.

”Nämä pakkaukset ovat hyvin tarpeellisia oppilaille, koska ne sisältävät koulutarvikkeita ja muita tärkeitä asioista peruskoululaisille. Jotkut oppilaista esimerkiksi tulevat kouluun ilman sandaaleja. Todella, heillä ei ole sandaaleja pidettäväksi sadekaudella, koska heidän vanhemmillaan ei ole varaa ostaa hyviä sandaaleja heille. Nyt vanhempien ei tarvitse huolehtia sandaaleja”, oppilaan äiti Khine Khine Nwae, 43, kertoo.

Uuden koulupakkauksen onnellinen omistaja.

Uuden koulupakkauksen onnellinen omistaja.

Sisäisten pakolaisten leireillä pienilläkin asioilla voi usein olla suuri psykologinen vaikutus.

“Olen varma, että näen oppilaani täynnä iloa ja tyytyväisyyttä käyttäessään näitä tarvikkeita oppitunnilla. He ovat itse hyvin ylpeitä omistaessaan tällaisia tarvikkeita. Tämän lisäksi nämä tarvikkeet tukevat sisäisiä pakolaisia fyysisesti ja henkisesti. Ne kasvattavat heidän itsetuntoaan ja he ovat enemmän kiinnostuneita koulunkäynnistä, jotta voivat käyttää kaikkia tarvikkeitaan ”, Than Than Shwe kertoo hymyillen.

Set Yoe Kyan peruskoulun viiden vuosiluokan oppilaat saivat yhteensä 289 koulupakkausta. Tämän lisäksi lähiseudun koulujen oppilaat ja yhden Sittwen kylässä sijaitsevan buddhalaisen leirin oppilaat saivat vielä 39 pakkausta. Kouluvuoden aikana 1345 oppilasta, jotka ovat maan sisäisiä pakolaisia, ovat saaneet koulupakkauksen.

“Kirjoitan kunnes oppikirjoissa ei ole enää tyhjiä sivuja”

Opettajien oli vaikea kontrolloida innostuneita oppilaiden vanhempia. Vanhemmat olivat huolissaan lapsistaan ja muista jonottavista oppilaista, jotka odottivat opettajien kutsuvan heitä saadakseen koulupakkauksensa.

”Kukaan ei ole onneton saadessaan pakkauksensa. Kirjoitan kunnes koulukirjoissani ei ole enää tyhjiä sivuja ja yritän hyvin ankarasti olla erinomainen oppilas”, Soe Moe Nwae, 6, sanoo.

Päivän lopuksi jotkut lapsista joutuivat kantamaan raskaat pakkauksensa itse. Pakolaisleireillä vanhemmilla ei ole aina aikaa muulle kuin huolehtimaan elannosta ja päivittäisestä työnteosta keskustassa, esimerkiksi rakennustyömailla, markkinoilla, kantamassa kasseja, kiviä, polttopuuta tai työskennellessään kolmipyöräriksakuskeina. Mutta tänään jokainen lapsi, opettaja ja vanhempi lähti kotiin hymy kasvoillaan.

Teksti ja kuvat: Mya Yadanar Khine, Viestintä- ja raportointipäällikkö, LML

EU Children of Peace logo-uusi