Yhteyshenkilömatkat

Yhteyshenkilömatkat

Iloa ja innostusta yhteyshenkilötehtävään opintomatkalta!

Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilönä sinulla on mahdollisuus hakeutua  yhteyshenkilöiden opintomatkalle Kirkon Ulkomaanavun projektialueelle. Opintomatka on yhteyshenkilön erityiskoulutusta. Seuraava opintomatka tehdään vuonna 2025. Tietoa kohteesta, ajankohdasta ja hinnasta tulee keväällä 2024.

Opintomatkojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa
Juhana Malme
Seurakuntasuhteiden asiantuntija
juhana.malme@kua.fi
+358 50 477 9093

Vuoden 2023 opintomatka tehtiin Ugandaan

Joukko ihmisiä kerääntyneenä ryhmäkuvaan puun alle.
Vuoden 2023 yhteyshenkilöiden opintomatkalaiset KUA:n Kampalan toimistolla elokuussa 2023

Pandemian jälkeinen opintomatka toteutettiin jälleen Ugandaan. Opintomatkalaiset tutustuivat hankkeisiin kolmella eri pakolaisasutusalueella sekä Naisten Pankin hankkeisiin Kampalassa ja Mityanassa.

Opintomatkan tarkoituksena on edistää tietoa työstämme maailmalla. Opintomatkalaisia voi tästä syystä kutsua vierailulle seurakuntiin. Seurakunnan tulee ainoastaan kustantaa vierailijan matkakulut (ja majoituskulut, mikäli välttämätöntä).

Opintomatkalla Ugandassa olivat seuraavat henkilöt:

Matkanjohtajina toimivat KUA:n työntekijät

  • Kaj-Mikael Wredlund
  • Sini Tyvi
  • Juhana Malme
  • Matias Uusisilta

Voit lähettää vierailupyynnön tästä tai olla suoraan yhteydessä matkalaisiin.

Vuoden 2019 opintomatka tehtiin Ugandaan

Yhteyshenkilöt kävivät maailman toiseksi suurimmalla pakolaisleirillä Bidibidissä Pohjois-Ugandassa sekä Naisten Pankin hankkeessa. Bidibidi oli v. 2017 Yhteisvastuukeräyksen esimerkkikohde.

Ugandassa matkalla olivat:

Risto Tyrväinen, vapaaehtoinen, Keravan srk
Elisabeth Bariskin, diakoni, Haagan srk
Teija Turunen, lähetyssihteeri/nuorisotyönohjaaja, Lieksan srk
Lea Vuojolainen, diakoniatyöntekijä, Pyhäselän srk
Eija-Maria Tuomela, talouspäällikkö, Laihian srk
Heidi Karvonen, diakonissa, Oulun tuomiokirkkosrk
Karin Salenius, diakonissa, Johannes församling
Nina Andrén, diakonissa, Kvevlax församling
Kirkon Ulkomaanavusta
Soili-Sisko Eskola, Kaj-Mikael Wredlund ja Kaarina Meskanen.

Vuoden 2018 opintomatka tehtiin Keniaan

Kahdeksan yhteyshenkilöä eri puolilta Suomea tutustui syksyllä 2018 Kirkon Ulkomaanavun työhön, jossa  tuetaan lasten koulunkäyntiä ja edistetään rauhaa kaikkein köyhimmillä ja syrjäisimmillä seuduilla.  Opintomatka jätti lähtemättömän vaikutuksen ja antoi sisältöä yhteyshenkilön tehtävään vuosiksi eteenpäin. Lue lisää KUA:n työstä Keniassa. 

”On hyvin motivoivaa jatkaa varainhankintaa kotimaassa, kun tietää, mitä rahalla saadaan aikaiseksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ja kurjimmissa oloissa elävien ihmisten parissa. Heitä autetaan auttamaan itse itseään, voimaantumaan ja saamaan elämästä kestävällä tavalla.         
 Matka oli monella tapaa vaativa ja raskas. Samaan aikaan se oli silmiä avaava, koskettava ja toivoa herättävä. Olemme mukana hyvässä työssä ja ponnistelumme täällä eivät suinkaan ole turhia.”
– Tiina Taavitsainen, Varkauden seurakunnan johtava kasvatuksen viranhaltija, KUA:n yhteyshenkilönä opintomatkalla Kenissa

Katso tästä ryhmään kuuluneiden yhteyshenkilöiden kuvat  ja yhteystiedot.

Kirkon Ulkomaanavusta matkalle osallistuvat seurakuntayhteyksien koordinaattorit Nina Silander ja Kaj-Mikael Wredlund sekä Lapuan tuomiokapitulista hiippakuntasihteeri Johanna Korkeaniemi.

Vuonna 2017 yhteyshenkilöt tutustuivat katastrofityöhön ja Naisten Pankin hankkeisiin Nepalissa

Lokakuussa 2017 Nepalissa humanitaariseen apuun ja Naisten Pankin hankkeisiin tutustuneet opintomatkalaiset ovat käytettävissä seurakunnissa.  He voivat edelleen vierailla seurakunnan ryhmissä, tapahtumissa, kouluilla ja Naisten Pankin tilaisuuksissa!

Kutsuva seurakunta korvaa vierailijan matkakulut.

Lue lisää Nepalissa tehtävästä työstä verkkosivuiltamme.

Lähi-idässä vuoden 2016 opintomatkalaiset näkivät toivon siemeniä pakolaisleirillä ja suurkaupungissa

Milja Werterlund ja Jenni Shakya haastattelevat Ammanissa Kirkon Ulkomaanavun toimintakeskuksessa englannin tunneilla käyviä naisia
Milja Westerlund ja Jenni Shakya haastattelevat Ammanissa Kirkon Ulkomaanavun toimintakeskuksessa englannintunneilla käyviä naisia

Kahdeksan yhteyshenkilöä matkusti lokakuussa 2016 Jordaniaan Zaátarin ja Azraqin pakolaisleireille lähelle Syyrian rajaa. Vastassa oli hiekkaa, kuivuutta, voimakkaita elämäntarinoita pakolaisuudesta, koko elämänsä leirillä asuneita lapsia, kaupungissa toimettomina eläviä nuoria ja unelmia toisenlaisesta tulevaisuudesta.

Sirkus, jalkapallo ja englannin kurssin todistusten jakaminen saivat ilon syttymään niin pakolaisleirin nuorten kuin opintomatkalla olleiden yhteyshenkilöiden silmiin Zaátarin pakolaisleirillä. Harmaan pölyn peittämässä Azraqin leirissä opintomatkalaiset viettivät päivän alueella, jossa ympäristöstä erottuvat iloisenväriset työmaaparakit paljastivat nauravia lapsia, kierrätysmateriaalista valmistettavia käyttö- ja koriste-esineitä, tietokonetaitoja intensiivisesti opiskelevia nuoria ja äitiyden haasteita erilaisessa leiriympäristössä eläviä naisia lapsineen. Opintomatkalaiset osaavat vastata kysymykseen meneekö apu perille ja kertoa miten Yhteisvastuuvaroin saadaan nuorille iloa arkeen ja toivoa tulevaisuuteen.

Opintomatkalla Lähi-idässä tutustuttiin Kirkon Ulkomaanavun työhön syyrialaisten  pakolaisten parissa Jordaniassa, joka on Yhteisvastuukeräyksen ulkomaisena esimerkkikohteena vuonna 2017. Lisäksi tutustuttiin Ulkomaanavun työhön Israelissa ja palestiinalaisalueilla – ihmisoikeuskoulutukseen, rauhan-ja demokratiakasvatukseen sekä  EAPPI- verkoston vapaaehtoisten ihmisoikeustarkkailutehtäviin.

Katso Lähi-idän opintomatkan kuvakertomus tästä. Lue lisää Kirkon Ulkomaanavun työstä Lähi-idässä tästä.

Nuoret tarvitsevat meitä – opintomatkalaiset näkivät Ugandassa avun tarpeen!

Uganda_yhteyshenkilömatka_2015

Ugandassa Kongosta paenneet nuoret tarvitsevat epätoivoisesti toivoa. Kahdeksan yhteyshenkilöä kohtasi opintomatkalla Ugandassa lokakuussa 2015  tätä epätoivoa, mutta myös sinnikkyyttä, kauneutta, sitoutumista, elämänhalua, surua, avun perille menoa, unelmia ja sen mukanaan tuomaa toivoa. Yhteisvastuukeräyksen esimerkkikohde 2016 oli Uganda, jossa tuetaan nuorten  koulutusta ja toimeentuloa. Koulutus tuo toivon epätoivoon ja siitä Ugandan opintomatkalaiset osaavat kertoa! Matkan jälkeen Ugandaan on saapunut jatkuvasti pakolaisia naapurimaista ja KUA:n toiminta pakolaisten parissa on laajentunut merkittävästi. 

Yhteyshenkilöiden opintomatka Haitiin tammikuussa 2015

Tapio ja Evita

Elämyksiä ja oivalluksia

Tammikuussa 2015 seitsemän yhteyshenkilöä eri puolilta Suomea kävi opintomatkalla Haitissa tutustumassa Kirkon Ulkomaanavun työhön.

Haiti oli Yhteisvastuukeräyksen 2015 ulkomainen esimerkkikohde.