Yhteyshenkilömatkat

Yhteyshenkilömatkat

Iloa ja innostusta yhteyshenkilötehtävään opintomatkalta!

Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilönä sinulla on mahdollisuus hakeutua  yhteyshenkilöiden opintomatkalle Kirkon Ulkomaanavun projektialueelle. Opintomatka on yhteyshenkilön erityiskoulutusta.

Vuoden 2019 opintomatka tehtiin syyskuussa Ugandaan

Yhteyshenkilöt kävivät maailman toiseksi suurimmalla pakolaisleirillä Bidibidissä Pohjois-Ugandassa sekä Naisten Pankin hankkeessa. Bidibidi oli v. 2017 Yhteisvastuukeräyksen esimerkkikohde. Lue lisää KUA:n työstä Ugandassa tästä.

Ugandassa matkalla olivat:

Espoon hiippakunta
Risto Tyrväinen, vapaaehtoinen, Keravan srk, risto.tyrvainen(at)outlook.com, p. 040 705 1841

Helsingin hiippakunta
Elisabeth Bariskin, diakoni, Haagan srk, elisabeth.bariskin(at)gmail.com

Kuopion hiippakunta
Teija Turunen, lähetyssihteeri/nuorisotyönohjaaja, Lieksan srk, teija.turunen(at)evl.fi, p. 0400 534850

Lea Vuojolainen, diakoniatyöntekijä, Pyhäselän srk, lea.vuojolainen(at)evl.fi, p. 050 363 6909 (Matkalla Turun arkkihiippakunnan edustajana, työssä Pyhäselän srk:ssa vuonna 2020-)

Lapuan hiippakunta
Eija-Maria Tuomela, talouspäällikkö, Laihian srk, eija-maria.tuomela(at)evl.fi, p. 044 477 7784

Oulun hiippakunta
Heidi Karvonen, diakonissa, Oulun tuomiokirkkosrk, heidi.karvonen(at)evl.fi, p. 040 5747091

Borgå stift
Karin Salenius, diakonissa, Johannes församling, karin.salenius(at)evl.fi, tel. 050 380 0867
Nina Andrén, diakonissa, Kvevlax församling, catarina.andren(at)evl.fi, tel. 0440 462 312

Kirkon Ulkomaanavusta matkalla olivat Soili-Sisko Eskola, Kaj-Mikael Wredlund ja Kaarina Meskanen.

Seuraava opintomatka

Vuonna 2021 ja 2022 yhteyshenkilöiden opintomatkaa ei toteuteta. Seuraavan yhteyshenkilöiden opintomatkan ajankohta on syksyllä 2023. Tiedot ja hakuprosessi tulee tälle sivulle ajankohdan täsmentyessä.

Matkan kesto on 8-11 päivää. Hakulomake avataan tälle sivulle ja kaikki hakijat haastatellaan henkilökohtaisesti.

Opintomatkan tavoitteena on

  • tutustua Kirkon Ulkomaanavun työhön
  • perehtyä humanitaariseen apuun ja kehitysyhteistyöhön osana kansainvälistä diakoniaa
  • ymmärtää kehityskysymysten taustoja ja käytäntöjä kohdemaassa ja Kirkon Ulkomaanavun hankkeissa
  • antaa valmiuksia kertoa Kirkon Ulkomaanavun työstä
  • antaa valmiuksia Yhteisvastuukeräyksen tukemiseen ja koulutukseen oman hiippakunnan alueella
  • vahvistaa yhteyshenkilöiden asiantuntemusta ja toimintamahdollisuuksia Kirkon Ulkomaanavun työn toteuttajana ja organisoijana seurakunnissa

Matkan jälkeen tulee olla mahdollisuus kertoa kohteesta, kirjoittaa aiheesta paikallisiin lehtiin, antaa haastatteluja sekä esitellä Kirkon Ulkomaanavun työtä oman hiippakunnan alueella.

Matkaan kuuluu kaksi valmennuspäivää Helsingissä: toukokuussa ja elokuussa. Lähtijät sitoutuvat osallistumaan  molempiin valmennuspäiviin. Lisäksi matkaan kuuluu tapaaminen matkan jälkeen sekä Kirkon Ulkomaanavun työhön perehtyminen ja matkaan valmistautuminen kesän ja alkusyksyn aikana ryhmän kesken sosiaalisen median ryhmässä.

Matkan kokonaishinta on 2000-2500€. Opintomatkalaisen omavastuuosuus on 1 500 euroa, johon sisältyy lennot, matkavakuutus, matkat perillä, majoitus ja yksi ateria päivässä. Omavastuuosuuden lisäksi osallistuja huolehtii viisumikuluista, tarvittavista rokotuksista sekä matkoista valmennuspäiviin Helsinkiin.  Omavastuuosuuteen voi hakea tukea esimerkiksi omalta seurakunnalta tai hiippakunnalta.

Lähtijöiltä vaaditaan hyvää terveyttä, joustavuutta, sopeutumista vaatimattomiin olosuhteisiin, riittävää englannin taitoa ja omavastuuosuuden rahoituksen järjestämistä.

Maallikkoyhteyshenkilöt tarvitsevat lisäksi seurakunnan suosituksen matkalle osallistumiseksi.

Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää: seurakunnat@kua.fi

Lue aiemmista opintomatkoista alta!

Opintomatka Keniaan syksyllä 2018

Kahdeksan yhteyshenkilöä eri puolilta Suomea tutustui syksyllä 2018 Kirkon Ulkomaanavun työhön, jossa  tuetaan lasten koulunkäyntiä ja edistetään rauhaa kaikkein köyhimmillä ja syrjäisimmillä seuduilla.  Opintomatka jätti lähtemättömän vaikutuksen ja antoi sisältöä yhteyshenkilön tehtävään vuosiksi eteenpäin. Lue lisää KUA:n työstä Keniassa. 

”On hyvin motivoivaa jatkaa varainhankintaa kotimaassa, kun tietää, mitä rahalla saadaan aikaiseksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ja kurjimmissa oloissa elävien ihmisten parissa. Heitä autetaan auttamaan itse itseään, voimaantumaan ja saamaan elämästä kestävällä tavalla.         
 Matka oli monella tapaa vaativa ja raskas. Samaan aikaan se oli silmiä avaava, koskettava ja toivoa herättävä. Olemme mukana hyvässä työssä ja ponnistelumme täällä eivät suinkaan ole turhia.”
– Tiina Taavitsainen, Varkauden seurakunnan johtava kasvatuksen viranhaltija, KUA:n yhteyshenkilönä opintomatkalla Kenissa

Kutsu Kenian opintomatkalainen seurakuntaasi!

Opintomatkalaiset voivat vierailla seurakunnan ryhmissä, kouluilla ja Yhteisvastuutapahtumissa! Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräyksen ulkomainen osuus kohdennettiin KUA:n katastrofirahastoon. Erityisesti nostettiin esille koulutuksen merkitystä katastrofitilanteessa, josta esimerkit tulivat Keniasta.

Sovi seurakunnan eri työalojen kanssa kaikille sopivasta ajankohdasta, jolloin Yhteisvastuusta ja Kirkon Ulkomaanavun työstä pääsevät samalla kertaa kuulemaan Yhteisvastuussa mukana olevat nuoret, rippikoululaiset, lipas- ja listakerääjät, myyjäisten puuhaihmiset, kirkkokuorolaiset, luottamushenkilöt ja kaikki muut, jotka omalla tavallaan ovat mukana keräyksessä seurakunnassanne.

Tai koordinoi useampi tilaisuus samalle päivälle, kouluvierailu, seurakunnan infotilaisuus jne. joissa voit samalla rekrytoida uusia vapaaehtoisia mukaan. Ota hyvissä ajoin yhteyttä matkalla olleeseen yhteyshenkilöön.

Kutsuva seurakunta korvaa vierailijan matkakulut.

Katso tästä ryhmään kuuluneiden yhteyshenkilöiden kuvat  ja yhteystiedot.

Kirkon Ulkomaanavusta matkalle osallistuvat seurakuntayhteyksien koordinaattorit Nina Silander ja Kaj-Mikael Wredlund sekä Lapuan tuomiokapitulista hiippakuntasihteeri Johanna Korkeaniemi.

Vuonna 2017 yhteyshenkilöt tutustuivat katastrofityöhön ja Naisten Pankin hankkeisiin Nepalissa

Lokakuussa 2017 Nepalissa humanitaariseen apuun ja Naisten Pankin hankkeisiin tutustuneet opintomatkalaiset ovat käytettävissä seurakunnissa.  He voivat edelleen vierailla seurakunnan ryhmissä, tapahtumissa, kouluilla ja Naisten Pankin tilaisuuksissa!

Kutsuva seurakunta korvaa vierailijan matkakulut.

Lue lisää Nepalissa tehtävästä työstä verkkosivuiltamme.

Lähi-idässä vuoden 2016 opintomatkalaiset näkivät toivon siemeniä pakolaisleirillä ja suurkaupungissa

Milja Werterlund ja Jenni Shakya haastattelevat Ammanissa Kirkon Ulkomaanavun toimintakeskuksessa englannin tunneilla käyviä naisia
Milja Westerlund ja Jenni Shakya haastattelevat Ammanissa Kirkon Ulkomaanavun toimintakeskuksessa englannintunneilla käyviä naisia

Kahdeksan yhteyshenkilöä matkusti lokakuussa 2016 Jordaniaan Zaátarin ja Azraqin pakolaisleireille lähelle Syyrian rajaa. Vastassa oli hiekkaa, kuivuutta, voimakkaita elämäntarinoita pakolaisuudesta, koko elämänsä leirillä asuneita lapsia, kaupungissa toimettomina eläviä nuoria ja unelmia toisenlaisesta tulevaisuudesta.

Sirkus, jalkapallo ja englannin kurssin todistusten jakaminen saivat ilon syttymään niin pakolaisleirin nuorten kuin opintomatkalla olleiden yhteyshenkilöiden silmiin Zaátarin pakolaisleirillä. Harmaan pölyn peittämässä Azraqin leirissä opintomatkalaiset viettivät päivän alueella, jossa ympäristöstä erottuvat iloisenväriset työmaaparakit paljastivat nauravia lapsia, kierrätysmateriaalista valmistettavia käyttö- ja koriste-esineitä, tietokonetaitoja intensiivisesti opiskelevia nuoria ja äitiyden haasteita erilaisessa leiriympäristössä eläviä naisia lapsineen. Opintomatkalaiset osaavat vastata kysymykseen meneekö apu perille ja kertoa miten Yhteisvastuuvaroin saadaan nuorille iloa arkeen ja toivoa tulevaisuuteen.

Opintomatkalla Lähi-idässä tutustuttiin Kirkon Ulkomaanavun työhön syyrialaisten  pakolaisten parissa Jordaniassa, joka on Yhteisvastuukeräyksen ulkomaisena esimerkkikohteena vuonna 2017. Lisäksi tutustuttiin Ulkomaanavun työhön Israelissa ja palestiinalaisalueilla – ihmisoikeuskoulutukseen, rauhan-ja demokratiakasvatukseen sekä  EAPPI- verkoston vapaaehtoisten ihmisoikeustarkkailutehtäviin.

Katso Lähi-idän opintomatkan kuvakertomus tästä. Lue lisää Kirkon Ulkomaanavun työstä Lähi-idässä tästä.

Nuoret tarvitsevat meitä – opintomatkalaiset näkivät Ugandassa avun tarpeen!

Uganda_yhteyshenkilömatka_2015

Ugandassa Kongosta paenneet nuoret tarvitsevat epätoivoisesti toivoa. Kahdeksan yhteyshenkilöä kohtasi opintomatkalla Ugandassa lokakuussa 2015  tätä epätoivoa, mutta myös sinnikkyyttä, kauneutta, sitoutumista, elämänhalua, surua, avun perille menoa, unelmia ja sen mukanaan tuomaa toivoa. Yhteisvastuukeräyksen esimerkkikohde 2016 oli Uganda, jossa tuetaan nuorten  koulutusta ja toimeentuloa. Koulutus tuo toivon epätoivoon ja siitä Ugandan opintomatkalaiset osaavat kertoa! Matkan jälkeen Ugandaan on saapunut jatkuvasti pakolaisia naapurimaista ja KUA:n toiminta pakolaisten parissa on laajentunut merkittävästi. 

Yhteyshenkilöiden opintomatka Haitiin tammikuussa 2015

Tapio ja Evita

Elämyksiä ja oivalluksia

Katso kuvakertomus opintomatkalta Haitista tästä

Tammikuussa 2015 seitsemän yhteyshenkilöä eri puolilta Suomea kävi opintomatkalla Haitissa tutustumassa Kirkon Ulkomaanavun työhön.

Haiti oli Yhteisvastuukeräyksen 2015 ulkomainen esimerkkikohde.