Finländska beslutsfattare besökte Jordanien och såg flyktingsituationen på nära håll: ”Det här är en dag jag aldrig kommer att glömma”

En grupp med nyckelpersoner från riksdagspartierna besökte Jordanien i december. Där bekantade de sig med flyktingsituationen i Mellanöstern. På flyktinglägret såg de med egna ögon hur människor kämpar dag ut och dag in mitt i krisen, och hur bland annat finländarnas stöd håller hoppet om en bättre framtid vid liv.

Text och foto: Erik Nyström

Luften är full av förväntan i flyktinglägret Za’atari där Kyrkans Utlandshjälp (KUH) arbetar, när en delegation med finländska beslutsfattare är på besök för att tillbringa dagen med flyktingar. Gästerna har bjudits med både på fotbollsmatch och en cirkusföreställning med barn och unga, och leendena är många.

Med på resan är finansministerns specialmedarbetare Mikko Kortelainen (saml.), kommunikationschef Henna Hakkarainen från De Gröna, statssekreterare Samuli Virtanen (blå) och SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm.

Juha Rintamäki, direktör för Helsingfors kyrkliga samfällighet, har varit till Za’atari senast för drygt ett år sedan och leder nu resan tillsammans med KUH.

”Det finns fortfarande lika mycket människor här och man ser att konflikten i Syrien ännu inte är löst. Men så länge barn och unga får utbilda sig och ha gemensamma hobbyn finns det hopp.”

Krisens omfattning är enorm

Suomalaisten puolueiden vaikuttajilla oli tiukka kokousaikataulu päättäjien ja eri järjestöjen edustajien kanssa. Kuva kokouksesta parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Besökarna från Finland hade en fullbokad tidtabell och mötte beslutsfattare och representanter för olika organisationer. Bild från mötet med utrikesutskottet i Jordaniens parlament.

Finländare kan nog inte uppfatta siffrornas innebörd före man sett vad de betyder med egna ögon, säger Kortelainen.

”Jag arbetade vid inrikesministeriet när det kom över 32 000 asylsökande till Finland. Men redan i det här flyktinglägret finns det 80 000 flyktingar”, konstaterar han.

Även de andra besökarna uppfattade krisens omfattning och alla är eniga om att finländarnas stöd till flyktingarna i Jordanien är av största vikt. Stödets betydelse är stor speciellt för barn och unga i Za’atari vars välmående är avgörande för att familjerna kan klara den tunga vardagen mitt i öknen.

”Det här är en dag jag aldrig kommer att glömma”, försäkrar Kortelainen om besöket i Za’atari.

Fler drömmar, mindre rädsla

KUH:s verksamhet i Jordanien är speciellt inriktad på utbildning, yrkeskunskaper och psykosocialt stöd.

Fotboll är en av de populäraste aktiviteterna och under besöket ville Kortelainen och Virtanen också spela med ungdomarna. Upplevelsen gjorde intryck på Virtanen som älskar fotboll.

”Jag märkte att alla hade samma spelglädje och entusiasm för fotbollen. Vi hade inget gemensamt språk, men vi sprang ändå efter samma boll och spelade mot samma mål”, säger Virtanen.

Mikko Kortelainen syötti yhden joukkueensa maaleista KUAn jalkapallojoukkueiden pelissä.

Mikko Kortelainen passade ett av sitt lags mål i fotbollsmatchen mellan KUH:s fotbollslag i Za’atari.

Samuli Virtanen pelasi laitapakkina.

Samuli Virtanen spelade ytterback.

De entusiastiska spelarna var ett tydligt tecken på hur viktiga hobbyn är för barn och familjer. Normala rutiner och studier är en stor hjälp då man lever i svåra förhållanden. Hakkarainen blev speciellt glad då han såg hur modiga och intresserade flickorna var under engelskatimmen och cirkusföreställningen.

”KUH:s och andra organisationers verksamhet ger barnen äkta framtidstro”, säger han.

Nya färdigheter betyder mycket för resten av de ungas liv, vart de än hamnar, påminner Rönnholm. För den överlägset största delen av flyktingarna är målet att återvända hem till Syrien. Det krävs mycket optimism för att tro på detta, och även finländarna kan hjälpa till med att upprätthålla optimismen.

”Människor har likadana drömmar och rädslor överallt i världen. Vi ska kunna möta människors behov så att vi lämnar efter oss fler drömmar och färre rädslor”, säger Rönnholm.

Tyttöjen englannintaidot tekivät vaikutuksen Henna Hakkaraiseen.

Flickornas kunskaper i engelska gjorde intryck på Henna Hakkarainen.

Antton Rönnholmin mukaan vierailu antoi kaikkien haasteiden keskellä kasvot myös sille ilolle, mitä lapset voivat kokea, kun he pääsevät leikkimään, pelaamaan ja opiskelemaan.

Antton Rönnholm säger att besöket, trots alla utmaningar, gav ett ansikte åt den lycka som barn kan känna när de får leka, spela och studera.

Läs mera om KUH:s verksamhet i Jordanien här.