Somaliassa KUA tukee rauhan ja sovinnon työtä sekä romahtaneen valtionhallinnon uudelleenrakentamista. Humanitaarinen apu tuo vettä ja ruokaa kuivuudesta pahiten kärsiville alueille.
Vuosikymmeniä jatkuneet väkivaltaisuudet tekevät Somaliasta yhden maailman hauraimmista ja köyhimmistä maista. Vuonna 1990 alkanut sisällissota romahdutti Somalian keskushallinnon käytännössä kokonaan.
Vuoden 2017 Fragile State Index -listauksessa Somalia sijoittuu maailman toiseksi hauraimmaksi maaksi Etelä-Sudanin jälkeen. Islamistiset ääriryhmät, kuten al-Shabaab, pitävät edelleen hallussaan monia alueita ja tekevät pääkaupunki Mogadishun ravintoloihin ja hotelleihin tuhoisia terrori-iskuja.
Itsenäiseksi alueeksi julistautuneen Somalimaan turvallisuustilanne on vakaampi, joskin avustustyöntekijöiden liikkumista rajoittavat edelleen terrori-iskujen ja sieppausten riski.
Tukea sovitteluun ja rauhaan Somaliassa jo 10 vuoden ajan
Somalian liittovaltion hallinnon rakentaminen alkoi uudelleen vuonna 2012 ja keväällä 2017 Somalialle valittiin uusi ja energinen hallitus, joka keskittyy rauhan, sovinnon ja turvallisuuden rakentamiseen sekä kehitykseen.
Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt rauhantyötä Somaliassa vuodesta 2008. Viime vuosina KUA on tukenut Somalian paikallis- ja keskushallinnon rakentamista sekä kansallista sovintoprosessia.
KUA pitää huolen, että rauhanrakentamiseen otetaan mukaan etenkin nuoret ja naiset. KUA on järjestänyt tilaisuuksia, joissa syrjäytyneet ryhmät saavat äänensä kuuluviin ja auttanut kiisteleviä ryhmittymiä löytämään keskusteluyhteyden.
Vuoden 2016 parlamenttivaalien alla KUA tuki naiskansanedustajien määrän nostamista. Nykyisessä parlamentissa naiskansanedustajia on 24 prosenttia, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin edellisessä hallituksessa.
Alueellisia konflikteja KUA ratkoo yhteistyössä uskonnollisten ja perinteisten johtajien kanssa, joiden asema rauhantyössä ja konfliktien ehkäisemisessä on erittäin merkittävä. KUA:n tuella Somaliassa on ratkaistu 25 paikallista konfliktia.
Vuoden 2017 aikana 400 uskonnollista ja 2 000 perinteistä johtajaa osallistui alueneuvostojen perustamiseen Somaliassa. KUA:n toiminta-alueella on vältyttiin vuonna 2017 väkivaltaisuuksien eskaloitumiselta.
KUA edistää rauhaa Somaliassa toimeentulomahdollisuuksien parantamisen avulla
Työ toimeentulomahdollisuuksien parantamiseksi on yhä tärkeämpi osa rauhantyötä. KUA on esimerkiksi tukenut onnistuneesti maan sisäisiä pakolaisia karjankasvatuksessa. Vuonna 2017 päättyneen monivuotisen hankkeen aikana moni perhe oli onnistunut kasvattamaan eläintensä määrän vähintään kolme kertaa suuremmaksi heille annettujen lehmien ja vuohien määrästä.
Toimeentulohankkeissa ihmisille opetetaan uusia, esimerkiksi pienyrityksen perustamisessa tarvittavia taitoja. KUA on esimerkiksi auttanut maan sisäisiä pakolaisia ja Jemenistä paenneita paluumuuttajia saamaan uuden ammatin tai perustamaan yrityksen kouluttamalla ja taloudellisesti tukemalla.
Humanitaarista apua äkillisissä katastrofeissa
Väkivaltaisuuksien ja poliittisen turbulenssin lisäksi Somalia kärsii rankoista kuivuusjaksoista. Vuosina 2016–2017 äärimmäiset kuivuudet ajoivat maan nälänhädän partaalle ja kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa.
Lounais-Somalian Baidoassa KUA auttoi kuivuudesta kärsiviä kuljettamalla vettä rekoilla. Somalimaassa KUA on tukenut perheitä käteisavustuksilla, joilla perheet ovat voineet ostaa vettä ja ruokaa. Lisäksi perheille on rakennettu säiliöitä sadeveden keräämistä varten.