Maaret Kallio. Nainen katsoo kameraan. Taustalla näkyy merta ja vastarannalla puita.
”Meidän tulee muistaa, että myös rauha on ihmisten käsissä. Jokainen meistä voi vaikuttaa rauhan rakentumiseen maailmassa. Joskus hyvin pienessä piirissä, joskus auttamalla niin kauas, kuin vain pystyy”, sanoo kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

Maaret Kallio haastaa pohtimaan joulun syvintä tarkoitusta: olisiko aineeton lahja merkityksellisempi kuin materia?

Rauha on ehdoton perusedellytys ihmisarvoiselle elämälle. Hankkimalla Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisen Lahjan Rauha-lahjan voit tänä jouluna tukea vaikeissa oloissa olevia ihmisiä ja välittää toivon kipinää niin lähelle ja kauas.

RAUHA ON EHDOTON perusedellytys ihmisarvoiselle elämälle. Harva meistä olisi kuitenkaan uskonut vielä muutama vuosi sitten, miltä koko maailma näyttää nyt rauhan näkökulmasta, ja mikä vaikutus sen uupumisella on globaalisti.


Kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio osallistui muutama vuosi sitten Toisenlaisen Lahjan joulukampanjaan kertomalla videolla, mitä rauha hänelle merkitsee. Nyt joulukuussa 2022 Kallio peilaa ajatuksiaan rauhaan ja nykyhetkeen.


”Sota-aikaa lapsena elänyt ja alkuvuodesta menehtynyt mummini puhui elämänsä loppuun saakka rauhan merkityksestä ja se on ollut minullekin aina suuri arvo elämässä. Tänä vuonna sota Euroopassa toi rauhan merkityksen vielä huomattavasti tuoreemmaksi ja lähemmäksi kaikkia meitä suomalaisia.”


Ajatus rauhasta nostaa juuri nyt suomalaisten mieliin Ukrainan sodan, jonka päättymistä useimmat meistä odottavat. Yhtä lailla myös muualla maailmassa konfliktien ja sodan keskellä elävät ihmiset ansaitsevat rauhaa ja turvallisen elämän.


”Sota on aina ihmisen aloittama ja ihmisen jatkama. Meidän tulee muistaa, että myös rauha on ihmisten käsissä. Jokainen meistä voi vaikuttaa rauhan rakentumiseen maailmassa. Joskus hyvin pienessä piirissä, joskus auttamalla niin kauas, kuin vain pystyy”, sanoo Kallio.

Toisenlainen Lahja välittää toivoa lähelle ja kauas

Tämä aika vuodesta saa pohtimaan, mitkä tekijät tuovat hyvän joulun. Tuleeko onni materiasta vai olisiko yhteinen hetki tai aineeton lahja merkityksellisempi? Jos ajatus on lahjassa tärkein, voi myös miettiä millaisia ajatuksia lahjalla haluaa oikeasti välittää.


Maaret Kallio haastaa pohtimaan, mikä joulussa on oikeasti oleellista.


”Vanhoissa joululauluissa korostuu rauha, jonka korva poimii teksteistä nyt aiempaa selkeämmin. Jouluun liittyy paljon turhaa ja pinnallista, vaikka sen ydin ei katso materiaa, siivouksen laatua tai lahjojen kalleutta. Mieti, millainen joulu mahtaa koittaa ukrainalaisilla? Mikä todella oikeasti on joulun ajassa tärkeää? Luo rauhaa ja rakkautta lähellesi – joskus aloittaen ensimmäisenä itsestäsi.” Kallio sanoo.

Kuvituskuva.
Toisenlaisen Lahjan tuotoilla autamme alueiden jälleenrakentamisessa ja koulutamme paikallisia yhteisöjä ratkaisemaan erimielisyyksiä väkivallattomin keinoin.


Suomen suurin kansainvälisen avun järjestö Kirkon Ulkomaanapu työskentelee alueilla, joissa konfliktit ovat horjuttaneet turvallisuutta. Toisenlaisten Lahjojen tuotot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun työhön. Hankkimalla Rauha-lahjan voit tukea vaikeissa oloissa olevia ihmisiä ja välittää toivon kipinää niin lähelle ja kauas.


Kirkon Ulkomaanapu toimittaa Toisenlaisen Lahjan kautta saadut lahjoitukset luotettavasti perille eniten apua tarvitseville. Lahjojen avulla ihmiset pystyvät itse parantamaan elinolojaan. Toisenlainen Lahja on helppo ja kestävä tapa muistaa ystäviä, läheisiä tai yhteistyökumppaneita. Lahjoituksesta saa annettavaksi perinteisen postikortin tai sähköisen kortin. Kortissa kerrotaan, miten lahja auttaa.


Katso, mitä Maaret Kallio kertoo luonnon rauhoittavista keinoista.Lisätiedot:

Kirsti Koivisto, Markkinointi- ja varainhankintavastaava
puh. +358 50 349 5189, kirsti.koivisto@kirkonulkomaanapu.fi