KUA työskentelee kumppaneiden kanssa Gazassa tarjotakseen lapsille koulutusmahdollisuuksia ja henkistä tukea

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) tekee yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa Gazan kaupungissa, Khan Younisissa ja al-Bureijissa varmistaakseen, että lapset saavat koulutusta ja psykososiaalista tukea jatkuvan tuhoisan väkivallan, hyökkäysten ja vakavan humanitaarisen kriisin keskellä.

Teksti: Ruth Owen
Käännös: Nora Gullmets

Unicefin mukaan yli miljoona lasta on traumatisoitunut Gazan sodan vuoksi ja tarvitsee mielenterveys- ja psykososiaalista tukea. Jokainen Gazan lapsi on menettänyt yli puolitoista kouluvuotta, koska virallista koulutusta ei ole ollut saatavilla sodan alusta eli lokakuusta 2023 lähtien.

YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) mukaan Gazassa ei tällä hetkellä ole toimivia kouluja, minkä vuoksi noin 658 000 kouluikäistä lasta tarvitsee kiireellisesti koulutusmahdollisuuksia. YK:n arvion (1.4.2025) mukaan 95,2 prosenttia kaikista koulurakennuksista on vaurioitunut tai tuhoutunut konfliktissa. Se tarkoittaa, että epävirallisen opetuksen tarve väliaikaisissa tiloissa, kuten pakolaisten asuinalueilla, on erittäin suuri myös lähitulevaisuudessa.

Vuoden 2025 alussa tapahtuneen lyhyen tulitauon jälkeen Israel on jatkanut voimakkaita sotatoimia Gazan alueella. Pommitusten lisäksi Israel on vallannut maa-alueita ja pakkosiirtänyt siviiliväestöä. Humanitaarisen avun tarve on suurempi kuin koskaan 1,5 vuotta kestäneen sodan aikana, mutta maaliskuun alussa Israel esti kaiken humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. Tilanne on käynyt kahden kuukauden aikana hyvin vaikeaksi, kun avun estämisen vuoksi ruoan pelätään loppuvan koko Gazasta lähiviikkoina.

KUA vastaa lasten kiireellisiin tarpeisiin yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Kriisitilanteissa koulut ovat paljon enemmän kuin vain oppilaitoksia. Koulut tarjoavat psykososiaalista tukea, välipaloja, koulutusta ja toivottavasti myös hetken ystävien kanssa leikkimiseen sekä mahdollisuuden unohtaa ankara todellisuus hetkeksi.

A woman helps a child write on a whiteboard.
Tuhojen laajuuden vuoksi moni lapsi asuu pakolaisleireillä Gazan kaupungissa, ja KUA:n ja sen kumppaneiden kaikki kolme väliaikaista oppimispaikkaa sijaitsevat näiden leirien lähellä. Kuva: PYALARA

Gazan kaupunki

Gazan kaupungissa KUA tekee yhteistyötä paikallisen palestiinalaisjärjestön PYALARA:n kanssa tarjotakseen oppimis- ja vapaa-ajan toimintaa 180:lle 1.–3.-luokkalaiselle lapselle. Lapset käyvät kolmessa väliaikaisessa oppimistilassa kaupungin teltoissa kolmen viikon mittaisilla kursseilla, joilla he ovat saaneet myös vettä ja ravitsevia välipaloja sekä koulutarvikkeita, kuten reppuja ja kirjoitusvälineitä.

Moni lapsi on ollut konfliktin aikana maan sisäisenä pakolaisena muualla Gazan kaistan alueella ja palannut Gazan kaupunkiin vasta äskeisen tulitauon aikana.
Tuhojen laajuuden vuoksi moni asuu telttaleireissä Gazan kaupungissa, ja opetusteltat sijaitsevat niitä lähellä.

Opettajat ja ohjaajat järjestävät lapsille yhdessä epävirallisia oppimistoimintoja, jotka kattavat peruslukutaidon ja -laskutaidon sekä psykososiaalisen tuen lisäksi lasten stressiä ja ahdistusta vähentäviä aktiviteetteja. KUA on mahdollistanut katastrofirahastonsa turvin suurimman osan väliaikaisista oppimistiloista muodostavien telttojen hankkimisen sekä opettajien ja ohjaajien palkkojen, oppimateriaalien ja välipalojen maksamisen.

Five children sit on the floor of a tent and eat bread.
Monelle lapselle väliaikaisissa koulutiloissa jaettavat välipalat ovat olleet elintärkeä lisä muun saatavilla olevan ravinnon lisäksi. Kuva: PYALARA

Khan Younis

Khan Younisissa KUA tekee yhteistyötä al-Nayzak-järjestön kanssa tarjotakseen tukiopetusta 700:lle 7.–8.-luokkalaiselle arabian, englannin, matematiikan ja luonnontieteiden pääaineissa.
Optustoiminta tapahtuu kuudessa väliaikaisessa oppimistilassa eri puolilla kaupunkia, ja lapset osallistuvat siihen neljän kuukauden ajan kolme tuntia päivässä, kolme kertaa viikossa. KUA tukee toimintaa jakamalla asiantuntemustaan opettajille ja henkilökunnalle, maksamalla opettajien palkat ja rahoittamalla terveelliset välipalat lapsille.

Opettajat saavat koulutusta siitä, miten mielenterveys ja emotionaalinen tuki voidaan integroida oppimiskokemukseen, jotta sodan vaikutuksista kärsineille lapsille saadaan tarjottua mahdollisimman paljon tukea. Väliaikaisissa kouluissa noudatetaan al-Nayzakin koulutusasiantuntijoiden yhteistyössä Palestiinan viranomaisten opetusministeriön kanssa laatimaa nopeutettua opetussuunnitelmaa.

A male teacher stands in a tent and gives a lesson to two schoolgirls who sit on the floor.
KUA tekee yhteistyötä al-Nayzak-järjestön kanssa tarjotakseen tukiopetusta 700:lle 7.–8.-luokkalaiselle. Kuva: al-Nayzak

Al-Bureij

KUA tekee yhteistyötä myös IOCC-järjestön (International Orthodox Christian Charities) ja sen paikallisen kumppanin al-Bureij Society for Community Rehabilitationin kanssa, tarjotakseen psykososiaalista tukea 170:lle lapselle, joilla on ollut ennestään erityistarpeita tai jotka ovat vammautuneet sodan aikana.

Erityiskoulutetut ohjaajat tarjoavat lapsille ryhmätoimintaa ja yksilöllistä psykologista tukea. Kohderyhmänä ovat lapset, joilla on vaikeuksia sopeutua uusiin vammoihinsa ja vammaisuuteensa, sekä lapsille, joiden erityistarpeet tekevät heistä entistä haavoittuvampia konfliktin vaikutuksille. Lisäksi ohjaajat tarjoavat tukea lasten huoltajille, jotta he voivat auttaa lapsiaan sopeutumaan vammoihinsa ja selviytymään sodan vaikutuksista.

KUA etsii parhaillaan lisärahoitusta jatkaakseen työtä kaikkien kumppaneidensa kanssa, jotta Gazan lapset voivat saada heille kuluvaa koulutusta ja saada psykososiaalista tukea.

Auta lapsia ja perheitä Lähi-idän kriisissä, ja lahjoita.

Lahjoita MobilePaylla numeroon 44970

Lahjoita OP:n tilille FI33 5000 0120 4965 25, viitenumero: 4886

Voit lahjoittaa myös verkkosivuillamme.