KUA järjesti korkean tason tapahtuman YK:n kehitysrahoituskonferenssissa 

Yhdistyneiden Kansakuntien neljännessä kansainvälisessä kehitysrahoituskonferenssissa KUA järjesti korkean tason tapahtuman, johon osallistui hallitusten johtajia, kehitysrahoituslaitosten edustajia sekä yrittäjiä. Tapahtumassa keskusteltiin ratkaisuista tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä vähiten kehittyneissä maissa rahoituksen, uusien kumppanuuksien sekä muiden tukitoimien kautta.

Kaikki kuvat: Rocío Fernández Ruz/KUA

Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) muodostavat 90 prosenttia kaikista yrityksistä ja ne ovat talouskasvun moottori. Kehittyvissä maissa ne kuitenkin jäävät usein ilman tärkeitä rahoitus- ja investointimahdollisuuksia, koska ne ovat liian suuria saadakseen rahoitusta mikroyritysten rahoitusohjelmista ja liian pieniä institutionaalisille sijoittaille.  

YK:n kehitysrahoituskonferenssi on valtava tapahtuma, jollainen järjestetään noin kymmenen vuoden välein. Järjestyksessään neljännen konferenssin (FfD4) isännöi Espanja ja Sevillan kaupunki. Kirkon Ulkomaanapu (KUA) ja sen tytäryhtiö FCA Investments kokosivat Sevillassa yhteen laajan joukon alan keskeisiä toimijoita, joilla on vaikutusvaltaa kansainväliseen politiikkaan ja jotka voivat uudistaa kansainvälistä rahoitusjärjestelmää.  

A panel of four people sitting on chairs on a stage. One is holding a microphone and talking.
Vasemmalta oikealle: Femi Oke, Moderaattori; Alvaro Lario, Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahaston (IFAD) pääjohtaja; Pasi Hellman, alivaltiosihteeri, Ulkoministeriö; Gerald Otim, toimitusjohtaja, Ensibuuko (Uganda).
A seated man with a microphone speaks.
Dr Zamir Iqbal, Islamilaisen kehityspankin varajohtaja ja talousjohtaja.

2.7. KUA järjesti tapahtuman ”Missing Middle Opportunity in Developing Countries”, jossa Ugandan ja Kenian pk-yrittäjät, Suomen ja Ugandan hallitusten edustajat, kansainväliset kehitysrahoituslaitokset, kuten YK:n kansainvälinen maatalouden kehittämisrahasto (IFAD), Islamilainen kehityspankki (IsDB) ja Alankomaiden yrittäjyyden kehittämispankki (FMO), sekä vaikuttavuussijoittajat kokoontuivat esittämään ratkaisujaan kestävien ja pk-sektorin kasvuyritysten tukemiseksi. 

Tapahtuma oli osa konferenssin kansainvälistä yritysfoorumia, ja siinä esiteltiin onnistuneita esimerkkejä pk-yritysten rahoituksesta sekä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia pk-yritysten toiminnan tehokkuuden ja läpinäkyvyyden parantamiseksi. Nämä kaikki ovat tärkeitä tekijöitä niin vastuullisten sijoittajien kannalta kuin myös yritysten kehityksen kannalta.

Yhdessä paneelikeskustelussa Islamilaisen kehityspankin varajohtaja ja talousjohtaja Zamir Iqbal korosti, että edullisen rahoituksen lisäksi vähiten kehittyneiden maiden pk-yritykset tarvitsevat kipeästi liiketoiminnan kehittämistukea, jotta yritykset ovat valmiita investointeihin.  

Pk-yritysten tukeminen on FCA Investmentsin ydintehtävä  

FCA Investments (FCAI) on ollut keskeisessä roolissa paitsi nostamassa esiin pk-yritysten kohtaamaa rahoituskuilua ja sen luomaa menetettyä mahdollisuutta työpaikkojen ja paikallisen hyvinvoinnin luontiin. FCAI on paitsi investoinut näihin yrityksiin, se on myös tukenut firmojen vaikuttavuuden kehittymistä sekä hyvän- ja tehokkaan hallinnon kehittämistä. 

Sakami Coffee -yrityksen toimitusjohtaja Gloria Gummerus – kotoisin Kitalesta Keniassa – kertoi, miten hänen yrityksensä on hyötynyt FCA Investmentsin tarjoamasta johtamisen tukijärjestelmästä sekä ”kanssayrittäjän” (co-entrepreneur) tuesta. Kanssayrittäjä on kokenut yrittäjä, joka on sijoitettu Sakami Coffeeen tukemaan yritystä kaikissa menestyksekkään liiketoiminnan osa-alueissa. 

A woman and a man sit on chairs behind small tables. Both hold microphones and are smiling. The man is holding the microphone to his mouth as if about to speak.
Kenialaisen Sakami Coffee-yrityksen toimitusjohtaja Gloria Gummerus ja Fredrick Edward Walugembe, Ugandan pääministerin toimisto.

”FCAI:n Luxemburgin kehitysyhteistyöviraston kautta tarjoama kanssayrittäjä on ollut käänteentekijä”, Gummerus sanoi”, Tiedonhallinta ja digitaaliset järjestelmät ovat keskeisessä roolissa kun Sakami Coffee pyrkii kasvuun ja liiketoimintansa parantamiseen. Yhteisyrittäjä on tukenut minua ja tiimiäni tavalla, johon tavallinen etätuki ei olisi koskaan pystynyt.”   

KUA on tukenut pk-yrityksiä vuosien ajan  

Alvaro Lario, Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahaston (IFAD) pääjohtaja

Sevillassa järjestetty tilaisuus on pitkän valmistelutyön huipentuma, jossa KUA ja FCAI ovat olleet tärkeässä roolissa. Viimeisten kahden vuoden aikana olemme korostaneet vähiten kehittyneiden maidenkestävissä ja läpinäkyvissä kasvuyrityksissä piileviä mahdollisuuksia.  

Prosessin aikana KUA on kutsuttu puhumaan keskeisille YK:n asiantuntijaryhmille kehitysrahoituksesta, se on yhdistänyt voimansa keskeisten globaalien toimijoiden, kuten Afrikan Unionin komission ja YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston (UN DESA), kanssa ja osallistunut FfD4:n lopputuloksena syntyneen Compromiso de Sevilla -asiakirjan laatimiseen. 

KUA:n Persianlahden maiden ja kehitysrahoituksen erityisedustaja Jussi Ojala korosti ekosysteemi-lähestymistavan ja kumppanuuksien keskeistä merkitystä pk-yritysten tarvittavien ratkaisujenmahdollistajina.  

Mr. Jussi Ojala, FCA’s Executive Representative to Gulf and Financing for Development

Ojalan mukaan korkean tason tapahtuma oli osoitus siitä, että pk-yritysten ratkaiseva merkitys valtioiden paikallisen tulopohjan vahvistamiselle, säällisten työpaikkojen luomiselle ja lopulta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle ymmärretään yhä paremmin. 

”KUA voi olla tyytyväinen siihen, että se on saanut kokoon tällaisen johtavien toimijoiden ryhmän keskustelemaan samasta aiheesta, joka on ollut sen vaikuttamistyön keskiössä yli kahden vuoden ajan. Olemme vahvasti osa ratkaisuja”, Ojala sanoi.

”Se, että kansainvälisen yritysfoorumin julkilausumassa nimenomaisesti mainitaan pk-yritysten rahoitusratkaisut yhtenä viidestä tulevaisuuden painopistealueesta, osoittaa, että työmme on sekä menestyksekästä että merkityksellistä.”