Kriisit katkaisevat koulutien 234 miljoonalta lapselta – kansainväliset asiantuntijat keskustelevat ratkaisuista Helsingissä

Vedess seisoskelevat lapset hymyilevät kameralle. Lapsilla on käsissään vaatteita ja koulukirjoja.
Kun tulva vei entisen koulun, Etelä-Sudanin New Fangakissa elävät lapset ovat joutuneet keksimään keinoja selviytyä tilapäiskouluun läpi suon. Kuva: Antti Yrjönen

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) ja Helsingin yliopisto järjestävät Helsingissä 20.–21.5. kaksipäiväisen kansainvälisen konferenssin koulutuksesta kriisiolosuhteissa.

EDUCATION IN EMERGENCIES: A Lifeline for the Future -konferenssi kokoaa yhteen lähes 400 ihmistä ympäri maailman, mukaan lukien kansainvälisiä asiantuntijoita, tutkijoita, opettajia ja päätöksentekijöitä käsittelemään aseellisten konfliktien, pakkomuuton ja ilmastokatastrofien kasvavia vaikutuksia koulutukseen.

Yli 234 miljoonaa kouluikäistä lasta ja nuorta elää kriisiolosuhteissa ilman pääsyä laadukkaaseen koulutukseen (lähde: Education Cannot Wait – pdf). Lisäksi viime vuonna ilmastonmuutoksen aiheuttamat häiriöt keskeyttivät yli 240 miljoonan lapsen koulunkäynnin (lähde: Unicef). Huippuasiantuntijat keskustelevat Helsingissä koulutuksen roolin vahvistamisesta. Kirkon Ulkomaanapu järjestää tilaisuuden Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan kanssa.

”Koulutus on paljon enemmän kuin peruspalvelu – se on suojelua, toivoa ja perusta tulevaisuudelle. Kouluissa lapset saavat usein myös ruokaa, vettä ja tietoa hygieniasta. Koulu on siis paikka, jonka kautta toimitetaan konkreettista elämää pelastavaa apua”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Koulutus tarjoaa hätätilanteissa sekä fyysistä että psyykkistä suojelua. Turvalliset oppimisympäristöt suojaavat lapsia uhkilta, kuten hyväksikäytöltä ja väkivallalta – erityisesti tyttöjä ja vammaisia lapsia. Samalla koulut tarjoavat rutiineja päivittäiseen elämään, luotettavia aikuisia ja normaalin elämän tunnetta sodankin keskellä.

Lapset ja vanhemmat kuitenkin pitävät koulutusta jatkuvasti yhtenä tärkeimmistä prioriteeteistaan – jopa tärkeämpänä kuin ruokaa ja vettä (lähde: Save the Children) – mikä korostaa koulutuksen kriittistä roolia kriiseistä toipumisessa. Koulutus kasvattaa lasten ja nuorten kykyä sopeutua dramaattisiin muutoksiin elinympäristössään.

Tästä huolimatta koulutus on usein alirahoitettua tai se unohdetaan hätätilanteissa. Suomea pidetään maailmalla yhä koulutuksen edelläkävijänä, ja Suomi on esimerkiksi rahoittanut konferenssissa edustettuja Education Cannot Waitia ja Global Partnership for Educationia. Nyt Suomi, muut EU-maat ja Yhdysvallat leikkaavat raskaasti kansainvälistä apua, jolla he ovat tukeneet muun muassa koulutustyötä kehittyvissä maissa.

Konferenssissa puhuvat muun muassa:

Margarita Focas Licht, kumppanuusjohtaja, Global Partnership for Education
Dianah Nelsen, koulutusjohtaja, Education Cannot Wait
Dr. Nafieh Assaf Deputy Minister of Education, Palestine
Faiza Hassan, johtaja, Inter-agency Network for Education in Emergencies (INEE)

Koko konferenssin ohjelma ja puhujien taustat löytyvät konferenssin verkkosivuilta. Konferenssin pääsessioita striimataan sivuilla livenä tiistaina ja keskiviikkona.

Konferenssipuhujien lisäksi tapahtumaan osallistuvat muun muassa eri valtioiden edustajia sekä Kirkon Ulkomaanavun maajohtajat järjestön 12 toimintamaasta.

Puhujien tai KUA:n maajohtajien haastattelupyynnöt:

Erik Nyström, viestintäpäällikkö, Kirkon Ulkomaanapu, erik.nystrom@kua.fi, puh. +358 40 143 4464