Koronaviruksen pysäyttämisellä on kiire – Kirkon Ulkomaanapu käynnistää työn pakolaisleireillä

Koululuokka Ugandassa. Opettaja seisoo keskellä luokkahuonetta kädet nostettuna ilmaan. Myös pulpeteissa istuvat oppilaat ovat nostaneet kätensä ylös.
Ugandan pakolaisalueilla koulut ovat ääriään myöten täynnä. Koronaviruksen ja muiden tartuntatautien leviämisen estäminen hyvällä käsihygienialla on äärimmäisen tärkeää. Kirkon Ulkomaanapu kouluttaa opettajia ja oppilaita käsienpesussa ja toimittaa hygieniatarvikkeita kouluille. Kuva: Patrick Meinhardt

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on käynnistänyt toimet hygieniatarvikkeiden jakamiseksi ja -valistuksen tehostamiseksi pakolaisleireillä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Pakolaisleirien ihmiset ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Koronaviruksella voi olla tuhoisat seuraukset, koska hygienia ja terveydenhuolto ovat haasteellisempia järjestää.

Ugandassa KUA toimii YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kumppanina ja vastaa 120 000 oppijan koulutuksen järjestämisestä Pohjois-Ugandan pakolaisalueilla.

”Koulut ovat todella täysiä ja oppilaita on paljon. Hygienian parantaminen on nyt välttämätöntä”, kertoo KUA:n Ugandan maajohtaja Wycliffe Nsheka.

”Järjestämme hygieniakoulutusta oppilaille, opettajille ja hyvinvointikomiteoille leireillä. Lisäämme kouluihin käsienpesupisteitä ja hankimme käsidesiä ja desinfiointiaineita. Tulemme myös painamaan infolehtisiä eri kielillä ja tiedottamaan radion kautta.”

Keniassa koulut suljettiin maanantaina 16.3. Myös Kirkon Ulkomaanavun tukemat koulut ja esikoulut on myös suljettu.

Keniassa KUA aloittaa Kalobeyin pakolaisleireillä tiedotuskampanjan muun muassa käsien pesun tärkeydestä paikallisradioiden kautta. Näin pyritään tavoittamaan lapset ja vanhemmat koulujen ollessa suljettuna, kertoo Kirkon Ulkomaanavun Kenian maajohtaja John Bongei. Suunnitelmissa on myös käsidesin, nestesaippuan, ämpäreiden ja hengitysmaskien jakelu oppilaiden vanhemmille.

”Jaamme yhteisöihin myös Kenian viranomaisten ohjelmatietoja radion kautta pidettävistä oppitunneista. Selvitämme tällä hetkellä palveluntarjoajia, jotta voimme tukea etäoppimista, mikäli koulut ovat pidempään suljettuina”, sanoo Bongei.

Myös Somaliassa tehdään hygieniatyötä koulujen kautta.

Auta suojelemaan ihmisiä pakolaisleireillä koronavirukselta

Voit auttaa perheitä lahjoittamalla:

Lisätietoja

Humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva, puh. 040 582 1183, eija.alajarva(at)kua.fi