Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg jää eläkkeelle – uuden järjestöjohtajan rekrytointi on käynnistymässä

Väliaikaiseksi toiminnanjohtajaksi siirtyy varatoiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jouni Hemberg, 66, jää eläkkeelle loppuvuodesta 2022. Hemberg on toiminut tehtävässä vuodesta 2015 lähtien.

Kirkon Ulkomaanapuun Hemberg tuli vuonna 2008 humanitaarisen avun päälliköksi. Sittemmin hän on toiminut järjestön kansainvälisen työn johtajana (2009–2013) ja edustajana Washingtonissa (2013–2015).

“KUA-vuoteni ovat olleet innoittavia ja antaneet minulle paljon. Minulle on jäänyt erityisesti mieleen lukuisat kenttämatkat ja keskustelut avunsaajien kanssa, ” Hemberg kuvailee.

Hemberg kertoo lähtevänsä eläkkeelle hyvillä mielin.

“KUA on niin sanotusti hyvässä kunnossa ja valmis kohtaamaan tulevien aikojen haasteet. Oma aikani toiminnanjohtajana on toki ollut haasteiden keskellä elämistä ja toimimista: ensin kehitysyhteistyön jättileikkaukset vuonna 2015–16, sitten pandemia 2020 alkaen ja tietenkin Ukrainan sota muista maailman tapahtumista puhumattakaan. Yhtään tylsää päivää ei ole ollut.”

Hemberg on seurannut vuosikymmenten ajan kansainvälistä avustustyötä aitiopaikalta. Ennen Kirkon Ulkomaanapua hän on tehnyt työuraansa kansainvälisissä tehtävissä YK-järjestöissä, Punaisella Ristillä sekä Pelastakaa Lapset -järjestössä. Hemberg on ollut myös nykyisen Kuningas Charles III:n palveluksessa hänen avustusjärjestössään Intiassa 90-luvulla.

Toiminnanjohtajana tehtävistä Hemberg jää lomalle 20.10., minkä jälkeen väliaikaisena toiminnanjohtajana jatkaa Tomi Järvinen. Järvinen on työskennellyt KUA:ssa vuodesta 2013 lähtien ja ollut varatoiminnanjohtajana huhtikuusta 2021 alkaen.

Hembergin seuraajan rekrytointiprosessi on käynnistymässä ja tavoitteena on, että uusi toiminnanjohtaja aloittaa työssään vuoden 2023 alkupuolella.

Pienestä toimijasta Suomen suurimmaksi kansainvälisen avustustyön järjestöksi

Juuri 75 vuotta täyttäneellä Kirkon Ulkomaanavulla on maatoimistoja 11 maassa Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Lisäksi KUA on vastikään perustanut kahdennentoista maatoimistonsa Ukrainaan. Kirkon Ulkomaanavussa työskentelee lähes 4000 työntekijää, joista noin 120 Suomessa ja loput maailmalla.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg (oikeallla) tapasi muiden järjestöjen edustajia Ukrainan Lvivissä toukokuussa 2022. Hembergin vasemmalla puolella KUA:n humanitaarisen avun päällikkö Jan De Waegemaeker ja Ukrainan-avustusoperaatiota johtaja Yannic Georis. Kuva: Antti Yrjönen / KUA.

Hembergin luettelee menestystarinan reseptiksi kasvaneen rahoituksen, innovaatiot, onnistuneet rekrytoinnit ja avarakatseiset luottamushenkilöt, jotka ovat tukeneet muutosta. Hemberg painottaa myös, että myös KUA:n erikoistuminen koulutukseen, toimeentuloon ja rauhaan on ollut onnistunutta.

“Säätiön kasvu 20 miljoonan euron organisaatiosta noin 80 miljoonan euron konserniksi ja henkilöstön kasvu sadasta työntekijästä lähes 4000 hengen organisaatioksi näin vuoden 2008 jälkeen on ollut merkittävä juttu,” Hemberg toteaa.

KUA on valmis kohtaamaan tulevien vuosien haasteet

Maailma on kuitenkin juuri nyt monenlaisten haasteiden edessä. Euroopassa on sota ja Itä-Afrikka kärsii historiallisesta kuivuudesta, joka vaikuttaa alueen ruokaturvaan ja miljoonien ihmisten elämään.

“Olemme viimeisen 15 vuoden aikana olleet varsin onnistuneita varainhankinnassamme kaikilla eri sektoreilla. Nyt edessä näkyy paljon tummia pilviä niin julkisen kuin yksityisenkin rahoituksen alueilla,” Hemberg summaa.

Eläkkeelle jäävällä toiminnanjohtajalla riittää kuitenkin uskoa tulevaan.

“Olemme varautuneet ennalta tuleviin vuosiin strategiassamme ja KUA 2030 -työssämme. Vahvuuksiamme ovat joustavuus, nopea reagointikyky tarpeen tullen sekä tietenkin osaava henkilöstö.”

Lue lisää: Kärsimykseen turtuu, eikä mikään enää hetkauta sinua Jouni Hemberg – Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja vastaa 12 tiukkaan väitteeseen

Kuvat median käyttöön tästä. Kuvalähteet Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu tai Antti Yrjönen / Kirkon Ulkomaanapu.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Toiminnanjohtaja Jouni Hemberg,

jouni.hemberg[a]kirkonulkomaanapu.fi,

+358 50 325 9579

Viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen

ulriikka.myohanen [a]kirkonulkomaanapu.fi,

+358 50 576 7948