KUA myönsi 100 000 euron avustuksen Tigrayn nälänhätään

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on myöntänyt katastrofiapua Etiopian Tigrayn alueen humanitaarisen hädän lievittämiseen. Hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta kärsivien ihmisten määrän pelätään nousevan jyrkästi tulevien kuukausien aikana.

KUA toimittaa apua Etiopian pohjoiseen Tigrayn maakuntaan yhdessä Norjan Kirkon Ulkomaanavun ja paikallisten apujärjestöjen avulla. KUA:n myöntämän tuen suuruus on 100 000 euroa, ja se käytetään akuutin aliravitsemuksen estämiseen ja hoitamiseen.

”Hätäapupäätöksen taustalla on kaksi syytä. Isojen rahoittajien humanitaarinen taloudellinen tuki on ollut rajallista, ja olosuhteet ovat merkittävästi heikentyneet Tigrayn alueella”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Risto Härmä.

”YK on arvioinut, että 400 000 henkilöä kärsii parhaillaan nälänhädästä. Lisäksi YK:n mukaan 1,8 miljoonaa ihmistä ovat vaarassa joutua nälänhätään. Sota myös keskeytti viljelykauden, joten ruokatilanne on äärimmäisen vakava”, Härmä luonnehtii.

Konflikti on pahentanut aliravitsemusta

Tigrayn konfliktissa ovat vastakkain TPLF eli Tigrayn kansan vapautusrintama ja Etiopian hallinto. Marraskuussa 2020 alkanut sota on heikentänyt koko alueen ruokaturvaa ja vesitilannetta. Erityisesti alle viisivuotiaiden vakava aliravitsemus on lisääntynyt.

Taistelujen aikana seudun viljelysmaita on poltettu ja ryöstetty. Lisäksi karjaa on teurastettu ja maatalouden työvälineitä varastettu. Jo ennen sotaa alueen maatalous kärsi tuhoa tekevistä heinäsirkkaparvista ja sään ääri-ilmiöistä. Taistelujen myötä myös merkittävä osa alueen infrasta on tuhoutunut.

Lapset ja äidit saavat hätäapua

KUA jakaa Tigrayssa täydentävää ravitsemuksellista tukea henkilöille, jotka ovat vaarassa joutua vakavasti aliravituiksi. Apua kohdennetaan erityisesti alle viisivuotiaille lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville äideille.

Hätäapuna järjestetään myös klinikalla tehtäviä ravitsemuksellisia hoitoja lapsille ja äideille, jotka jo kärsivät aliravitsemuksesta. Lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa hyvästä ravinnosta, hygieniasta ja alueen turvallisuudesta.

”KUA:n tuki tulee estämään monia akuuttiin aliravitsemukseen liittyviä kuolemia. Työllä estämme erityisesti alle viisivuotiaiden lasten vakavaa aliravitsemusta, jota on usein vaikeaa hoitaa ja joka usein johtaa kuolemaan”, Härmä kertoo.

Kansainvälisen ruokaturvaa valvovan IPC:n mukaan Tigrayssa ja sen lähialueilla Afarissa ja Amharassa on 5,5 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät vakavasta ruokaturvan puutteesta.

Voit tukea Kirkon Ulkomaanavun humanitaarista työtä Tigrayssa lahjoittamalla KUA:n tilille:

  • Tilinumero: FI33 1572 3000 5005 04
  • Viitenumero: 1229

Tai lähetämällä tekstiviestinä sanan APU20 numeroon 16499 (20 €).

Lisätietoja antaa humanitaarisen avun päällikkö Risto Härmä, risto.harma@kua.fi, p. 040 144 7427 . Tiedustelut ja haastattelut englanniksi.

Kuva: Lehtikuva / AFP

Tigrayn
nälänhätä:
auta aliravittuja
lapsia