Voiko yksi ihminen tehdä maailmasta tasa-arvoisemman, Kaisa Viljanen? 

Kaisa Viljanen on toimittaja ja viestinnän ammattilainen, joka lähti Naisten Pankin vapaaehtoiseksi ollessaan hoitovapaalla kymmenisen vuotta sitten. Hän löysi toiminnasta iloa ja merkityksellisyyttä, joka kantaa edelleen. Toimituksen piinapenkissä Viljanen vastaa tiukkoihin väitteisiin vapaaehtoistoiminnasta. 

Teksti: Eija Wallenius 
Kuva: Ville Maali 

Olet ollut Naisten Pankin vapaaehtoisena jo pitkään, koska siinä pääset juomaan kahvia ja tekemään naisporukalla reissuja eksoottisiin maihin.  

Hahhah, no yksi reissu on kyllä tehty, mutta maksoin sen ihan itse, kuten kaikki muutkin. Ugandassa vierailimme Naisten Pankin hankkeissa kahdeksassa eri kylässä. Se oli mahtava reissu ja vakuutti tämän toiminnan järkevyydestä. Ja kun vapaaehtoisten kanssa yhdessä tavataan ja suunnitellaan asioita, niin joskus juodaan kahviakin.  

Naisten Pankki ei tarvitse vapaaehtoisia mihinkään. 

Naisten Pankki tarvitsee vapaaehtoisia kaikkeen! He tekevät varainhankintaa palkallisten työntekijöiden lisäksi. Itse olen esimerkiksi vetänyt viestintäryhmää, tehnyt kampanjamateriaaleja ja somea. Viime vuonna tuotimme myös Muutoksella on naisen kasvot -podcastsarjan. Naisten Pankkia ei olisi olemassa ilman vapaaehtoisia, sillä yhteisö on aktiivisen naisjoukon perustama. 

Vapaaehtoinen voi hyödyntää omaa osaamistaan naisten tukemiseen. 

Kyllä! Jos olet hyvä järjestämään tapahtumia, luomaan kontakteja yrityksiin, tekemään viestintää tai osaat vaikka kutoa, niin siitä on hyötyä Naisten Pankissa.  

Vapaaehtoistoiminta on näppärä tapa kiillottaa omaa ansioluetteloaan. 

Ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä tosi erilaisista motiiveista. Joku haluaa mielekkyyttä vapaa-ajalle, joku tutustua uusiin ihmisiin ja joku kiillottaa CV:tään. Luulen, että jos ei ole aitoa motivaatiota, vapaaehtoistyötä ei välttämättä jaksa kauaa tehdä. 

Suomalaisten pitäisi keskittyä vain Suomen hyvinvointiin eikä tukea naisia muualla. 

Tämä ajatushan on aivan aivan pielessä! Elämme globaalissa maailmassa, emmekä voi vain hyötyä tästä pallosta. Korkean elintasomme takia meidän pitää osallistua oikeudenmukaisuuden edistämiseen ja köyhyyden vähentämiseen.  

Yksi ihminen ei voi tehdä maailmasta tippaakaan tasa-arvoisempaa. 

Kyllä varmasti voi. Onhan meillä nyt hyvänen aika historiassakin paljon esimerkkejä yksittäisistä ihmisistä, joiden toiminnan myötä on alkanut isoja muutoksia. Usein vedotaan, että mitä nyt yksi maan matonen täällä voi tehdä. Itse ajattelen, että pitää tehdä sen minkä voi. Ja kun yhdessä tehdään, niin siitä tulee aina enemmän kuin osiensa summa. 

Naisten kouluttamisesta ammattiin ei ole mitään hyötyä. 

Huh, mikä väite! Totta hitossa on niin, että naisen paikka ei ole vain kotona vaan yhteiskunnassa tasavertaisena toimijana. Jos naiset eivät osallistuisi vaikkapa politiikkaan tai yrityselämään, niin silloinhan yhteiskunnan rakenteet edustavat vain puolta ihmisistä. Ja kuka edistäisi naisille tärkeitä asioita, elleivät naiset itse? 

Kyllä pitäisi miehille olla oma pankki. 

Siitä vaan perustamaan! Tosin ehkä perinteiset pankit ovat olleet niitä miesten pankkeja… Olisipa hienoa, jos joukko suomalaisia yritysjohtajia perustaisi Miesten Pankin, jonka tavoitteena olisi luoda tasa-arvoisempi maailma. 

Alkoiko Naisten Pankki kiinnostaa? Lue lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan!