Lisäkoulutus avasi uusia mahdollisuuksia

Viola Sokale, 22, ja Fred Loku, 22, asuvat Kajo-Kejissa Etelä-Sudanissa. He ovat valmistuneet Kirkon Ulkomaanavun catering-kurssilta, joka kesti huhtikuusta 2023 lokakuuhun 2023.  

Molemmat ovat saaneet työpaikan paikallisesta ravintolabaarista. Viola tekee töitä baarin/kahvilan puolella, jossa tarjoillaan lounasta, teetä ja muita juomia. Fred valmistaa aamupalaa, lounasta ja päivällistä läheisen sairaalan tarpeisiin. Fredilla on myös sivubisnes: hän valmistaa kotona leipää omiin tarpeisiinsa ja vie ylijääneet myytäväksi torille. Fred kertoo oppineensa chapati-leivän valmistuksen jo lapsena omalla kylänraitillaan. Ensin hän otti mallia aikuisilta ja sitten osallistui itse leivän valmistukseen.

Violalla on kaksi lasta ja aviomies. Hän on erityisen onnellinen catering-koulutuksen myötä saamistaan taidoista, sillä hän pystyy nyt elättämään itsensä ja perheensä. Violan lapset ovat Ugandassa pakolaisleirillä mummonsa hoivissa, mikä on eteläsudanilaisissa perheissä melko yleistä. Siellä lapsilla on paremmat mahdollisuudet saada koulutus. Viola kertoo myös, että ruoanlaitto- ja catering-taidoista on erityisen paljon hyötyä näinä aikoina, jolloin ruoan saaminen ja hankkiminen on yleisesti ottaen vaikeaa Etelä-Sudanissa korkeiden hintojen, rahanarvon laskemisen ja muuttuneiden viljelyolosuhteiden vuoksi.

Fred puolestaa kertoo asuvansa vielä äitinsä kanssa ja pystyvänsä tukemaan häntä toimeentulollaan.

Fred ja Viola kertovat, että heidän ohjaajansa catering-koulutuksessa oli erityisen hyvä ja ammattitaitoinen. Hän vastasi mielellään koulutukseen osallistuneiden nuorten kysymyksiin. Sekä Fred että Viola kertovat oppineensa valmistamaan kakkuja esimerkiksi häihin. Lisäksi Viola mainitsee, että hänestä on kuoriutunut hyvä currykastikkeen, kanapadan ja paistetun kanan tekijä.  Joitain haasteitakin koulutuksen aikana kohdattiin: kaikkia mausteita ja raaka-aineita ei aina ollut saatavana.

Valmistautumisen jälkeen nuoret perustivat yritykset pienryhmissä. He saivat lahjoituksena aloituspakkaukset, joissa oli esimerkiksi pannuja, uuni, astioita ja tuoleja. Nuoret etsivät itselleen liiketilat ja alkoivat valmistaa ja myydä ruokaa. Pian vastaan tuli kuitenkin haasteita: liiketilojen vuokrat olivat kalliitta, sijainnit haastavia, eikä asiakkaita riittänyt tarpeeksi. Molempien bisnekset kuihtuivat. Viola ja Fred löysivät onneksi työpaikan nykyisestä kahvilaravintolastaan.

Molemmat haaveilevat nyt omasta ravintola-alan yrityksestä, jossa he pääsisivät tarjoilemaan aamupalaa, lounasta ja päivällistä. Viola haaveilee lisäksi baarin omistamisesta ja Fred leipomosta. Fred arvelee, että haaveen toteutumiseksi hänen pitäisi säästää 500 Yhdysvaltain dollaria. Se voisi hänen arvionsa mukaan olla mahdollista kahdeksassa kuukaudessa. Fred toivoo, että hän voisi tukea omaa yhteisöään. Viola puolestaan haaveilee pääkaupunki Jubaan muutosta, jossa hän näkee parempia bisnesmahdollisuuksia. Hän toivoo myös, että voisi tulevaisuudessa jatkaa opiskeluaan, jonka joutui lopettamaan senior 1 –luokalla Ugandassa.

Fred on opiskellut primary-opinnot loppuun Etelä-Sudanissa ja käynyt senior-koulun Ugandasa valmistuen vuonna 2022.

“Työn tekeminen merkitsee minulle paljon. Pystyn elättämään itseni ja perheeni sen sijaan, että olisin riippuvainen jonkun muun avusta. Voin myös maksaa lapsieni koulumaksut”, Viola sanoo.

“Olen asettanut itselleni tavoitteeksi auttaa perhettäni ja jopa veljiäni. Jos suunnitelmani onnistuvat, haluan myös opiskella lisää. Haluan muuttaa elinolosuhteitamme: haaveilen betonisesta talosta”, Fred sanoo.