Tilläggsutbildning öppnade nya dörrar

Viola Sokale, 22, och Fred Loku, 22, bor i Kajo-Keji i Sydsudan. Båda har utexaminerats från Kyrkans Utlandshjälps catering-kurs som pågick från april 2023 till oktober 2023.

Båda har fått jobb i den lokala restaurangen. Viola jobbar i baren/kaféet, som serverar lunch, te och andra drycker. Fred tillreder frukost, lunch och middag till ett närliggande sjukhus. Fred har också en sidobusiness: han bakar bröd hemma för eget bruk och säljer det som blir över på torget. Fred berättar att han har lärt sig att baka chapati-bröd redan som barn i sin hemby. Först tittade han på hur de vuxna gör och deltog så småningom själv.

Viola har två barn och en make. Hon är speciellt glad över de kunskaper hon fick under catering-utbildningen – nu kan hon nämligen försörja sig själv och familjen. Violas barn bor i ett flyktingläger i Uganda med sin mormor, vilket är rätt vanligt i sydsudanesiska familjer. I flyktinglägren har barnen bättre förutsättningar att få utbildning. Viola berättar också att matlagnings- och cateringkunskaper är särskilt nyttiga i dessa tider då det är svårt att skaffa mat i Sydsudan. Maten är dyr, pengarnas värde har sjunkit och odlingsförhållandena har förändrats.

Fred å sin sida berättar att han bor med sin mamma och kan nu stödja henne med sina inkomster.

Fred och Viola berättar att deras handledare i catering-utbildningen var väldigt bra och proffsig. Hon svarade gärna på frågor av de unga som deltog i utbildningen. Både Fred och Viola berättar att de lärde sig att baka kakor för till exempel bröllop. Viola nämner också att hon har blivit duktig på att laga currysås, kycklinggryta och stekt kyckling. Det fanns också en del utmaningar under utbildningen: alla kryddor och råvaror fanns inte alltid till förfogande.

Efter utexaminering grundade de unga företag i smågrupper. De donerades ett startpaket som bestod av bland annat stekpannor, ugn, kärl och stolar. De unga letade själva fram en affärslokal och började tillreda och sälja mat. Snart uppstod ändå utmaningar: hyrorna för affärslokalerna var dyra och de valda lägena ledde till att restaurangerna inte hade tillräckligt många kunder. Bådas affärsverksamhet tynade bort. Lyckligtvis hittade både Viola och Fred jobb på restaurangen där de jobbar nu.

Nu drömmer båda om ett eget företag inom restaurangbranschen. De vill servera frukost, lunch och middag. Viola drömmer också om att äga en bar och Fred om att äga ett bageri. Fred uppskattar att han borde spara 500 amerikanska dollar för att förverkliga drömmen. Det kunde enligt hans uppskattning vara möjligt inom åtta månader. Fred hoppas att kan stödja sitt eget samhälle, medan Viola drömmer om att flytta till huvudstaden Juba där hon ser bättre affärsmöjligheter. Hon hoppas också på att hon i framtiden kan fortsätta studera, efter att ha varit tvungen att avbryta studierna på senior 1-klassen i Uganda.

Fred har slutfört sina primary-studier i Sydsudan och utexaminerades från senior-skolan i Uganda 2022.

”Det betyder mycket för mig att få jobba. Jag kan försörja mig själv och min familj, i stället för att vara beroende av någon annans hjälp. Jag kan också betala mina barns skolavgifter”, säger Viola.

”Mitt mål är att hjälpa min familj och till och med mina bröder. Om mina planer förverkligas vill jag också fortsätta studera. Jag vill ändra våra levnadsförhållanden: jag drömmer om ett hus i betong”, säger Fred.