Hiukset fresh, näkyyks kello? Oma tyyli on must myös pakolaisyhteisössä

Kehitysyhteistyö voi näyttää myös luovalta, inspiroivalta ja näkemykselliseltä. Aivan kuten kesän festarityyli, kirjoittaa humanitaarisen viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

AJATUS PÄTKÄHTI päähäni eräällä Syyrian-reissulla vuonna 2022. Automatkalla Idlibistä Damaskokseen katseeni alkoi takertua ruosteisiin, hylättyihin bensapumppuihin. Täydellisiä paikkoja muotikuville, ajattelin.  

Meni muutama vuosi ennen kuin idea iti toiminnaksi. Lopputuloksena on Tekoja-lehden ensimmäinen muotijuttu ikinä. Bensapumput unohtuivat, kun jutun päähenkilöiksi tulivat nuoret muotisuunnittelijat ja stylistit Ugandan pakolaisasutusalueilta. He kaikki ovat kartuttaneet osaamistaan Kirkon Ulkomaanavun ammattikouluissa Kyakassa ja Rwamwanjassa.  

Puolisen vuotta kestävän koulutuksen aikana räätäleiksi tähtäävät nuoret opettelevat suunnittelemaan, piirtämään kaavoja, leikkaamaan ja ompelemaan. Parturi-kampaajat harjoittelevat hiustenhoitoa, parturointia ja Itä-Afrikassa suosittuja letitystyylejä.  

Nuoret saavat koulutuksen niille aloille, joilla pakolaisasutusalueen työmarkkinoilla on kysyntää. Vuosikymmenen aikana Rwamwanjasta ja Kyakasta on valmistunut yhteensä parituhatta räätäliä ja vielä vähän enemmän kampaajia. Opiskelijoiden joukossa on sekä pakolaistaustaisia että ugandalaisia nuoria.  

Ammatillinen osaaminen on nuorelle tärkeä juttu, sillä se parantaa toimeentuloa ja tulevaisuudennäkymiä. Monille ammatti on myös intohimo.  

MUOTINÄYTÖS järjestettiin Kyakassa, ja se oli äimistyttävän upea. Catwalkille marssi 26 mallia liki neljässäkymmenessä asukokonaisuudessa. Näytöksessä nähtiin todellista huippumuotia, jota mannekiinit kantoivat huippumallin asenteella. 

Rwamwanjan ja Kyakan pakolaisasutusalueilla elää satoja tuhansia pakolaisia. Heidän elämänsä ei ole missään nimessä mutkatonta. Moni on menettänyt läheisiään sodissa ja murehtii epävarmaa tulevaisuutta. Mutta samalla he pyrkivät nautiskelemaan elämän pienistä iloista siinä missä sinä ja minä.  

Moni näytökseen osallistunut kertoi, että tyyli on keino ilmaista omaa persoonaa. Jos muut asiat eivät ole kunnossa, niin hyvä, että edes vaatteet ja hiukset ovat. Se on myös osa terveyttä, muistutti mallien hiuksia letittänyt kampaaja.  

KIRJOITAN TÄMÄN nyt varmuuden vuoksi auki: kehitysyhteistyö voi näyttää myös tältä – luovalta, inspiroivalta ja näkemykselliseltä – ja parhaimmassa tapauksessa näyttääkin. Koko homman jujuhan on, etteivät ihmiset jäisi avusta riippuvaisiksi.  

Ammattikoulusta valmistuneella nuorella on edellytykset rakentaa itselleen hyvää tulevaisuutta itseään kiinnostavien asioiden parissa, olipa kyse muodin luomisesta tai moottoreiden rassaamisesta. 

Myös meillä journalisteilla ja viestijöillä on vastuu. Me valitsemme näkökulman, jonka kautta aiheitamme käsittelemme. Parhaimmassa tapauksessa teemme sen vasta kuultuamme niitä ihmisiä, joista tulee kertomustemme päähenkilöitä. 

Tämäkin juttu pakolaisista olisi voitu kertoa monin eri tavoin, mutta Alex, Shallon ja muut muotisuunnittelijat näyttivät meille esimerkkiä. He ovat motivoituneita, lahjakkaita ja jakavat mielellään oppimaansa eteenpäin. He ovat muodin huipulla, ja heistä kelpaa imeä inspiraatiota kesän 2025 kuumimpiin festarityyleihin. 

XoXo,

Ulriikka Myöhänen
Tekoja-lehden toimituspäällikkö

Ulriikka Myöhänen

Kirjoittaja

Ulriikka Myöhänen

Humanitaarisen viestinnän asiantuntija