Kyrkans Utlandshjälp skickar katastrofhjälp till offren för orkanen i Haiti

Orkanen Matthew som drog in över Haiti i går har orsakat stor förödelse i det utfattiga landet. Utlandshjälpen hjälper dem som lidit av stormen med 50 000 euro ur sin katastroffond.

Resurserna används till att stöda fattiga samhällen på de värst drabbade områdena. Familjer som förlorat sitt hem och sin egendom får hjälp i form av mat, vatten och andra nödvändigheter. Med hjälpen försöker man också undvika ytterligare dödsoffer genom att förhindra sjukdomar som kolera från att spridas.

Tiotusentals haitier bor i bräckliga skjul eller tillfälliga hem som byggts efter jordbävningen år 2010.

Utlandshjälpen förmedlar nödvändigheterna i samarbete med kyrkliga hjälporganisationer som verkar i Haiti och via sina systerorganisationer i ACT-alliansen.

”Vägarna från huvudstaden Port-au-Prince går inte att använda nu på grund av översvämningar och jordskred. Förbindelserna har brutits på många ställen, vilket gör det svårt att få detaljerad information från de värst drabbade områdena”, säger Uluç Baslanti, Utlandshjälpens chef i Haiti.

Vinden blåste som värst 230 km/h och orsakade farliga störtvågor i Haitis södra delar som drabbades av den mest omfattande ödeläggelsen. Hårda vindar, störtregn, översvämningar och jordskred har drabbat hela landet i form av förstörda byggnader, vägar och odlingar.

”Eftersom odlingarna har förstörts på många håll behöver landet mathjälp och stöd för att återuppta jordbruket”, säger Baslanti.

Skicka meddelandet APU till numret 16499 (10 e).

Eller ge en gåva på insamlingskontot: Nordea FI33 1572 3000 5005 04, med meddelandet ’Haitin hurrikaani’

Tilläggsinformation:

Eija Alajarva, chef för humanitärt bistånd
tel. +358 40 582 1183
eija.alajarva(at)kirkonulkomaanapu.fi