Krig och fred

Det är med bestörtning man här i Amman tagit del av nyheten om mordet på stridspiloten Moaz al-Kasasbeh. Han brändes ihjäl av den militanta organisationen Isis.

På kontoret där jag jobbar brukar det i allmänhet vara stökigt och råda en glädjefylld stämning. Men nu har det varit ovanligt tyst och stilla. Sorgen och vakade nätter har satt sina spår i mina arbetskamrater. En av dem, en ung kvinna, slumrade häromdagen i fåtöljen i mitt arbetsrum. Hon hade inte fått en blund under hela natten. Idag har jag inte sett henne överhuvudtaget.

Om man skall tro på taxichaufförerna är Isis-organisationens, eller Daesh som den kallas här, saga snart all. Om en månad eller ett halvt år eller så. Man tror starkt på koalitionen.

Till det bidrar säkert konung Abdullah´s övertygande framträdanden och att han själv är stridpilot. Drottning Rania har också uttryckt sitt deltagande i sorgen och deltagit i en demonstration, där hon bar på en bild av piloten.

Jordanien bedriver nu ett krig men det syns inte i vardagen. Samtidigt som landets luftstridskrafter bombar de platser i Syrien där Isis antas hålla till, sitter folk med laptops på trendiga caféer i Amman.

Från gatorna hörs tutande bilar, musiken strömmar ur radioapparaterna och byket fladdrar sakta för vinden på torkställningarna. En dammig fårskock stegar lugnt in på en gräsbeväxt tomt mitt i vimlet.

Text och bild: Taina Värri

Skribenten är sakkunnig i kommunikation och är stationerad vid Utlandshjälpens Mellanöstern-kontor i Jordanien.

Skribenten

Taina Värri