KUA myönsi ensimmäiset puoli miljoonaa euroa konfliktista kärsineiden perheiden auttamiseen Ukrainassa ja Unkarissa

Ihmisiä makaamassa peittojen alla lattialla.
Ihmiset hakivat suojaa pommituksilta Kiovan metroasemilta perjantaina. Kuva: AP / LEHTIKUVA / EMILIO MORENATTI

Ensimmäinen keräysviikonloppu tuotti yli miljoona euroa Ukrainan sodasta kärsivien perheiden auttamiseksi. KUA tukee hätäaputyötä ensivaiheessa Ukrainassa ja Unkarissa, minkä jälkeen tukea suunnitellaan myös muille alueille.

KIRKON ULKOMAANAPU (KUA) on maanantaina päättänyt ensimmäisestä avustuserästä helmikuun 24. päivänä alkaneen konfliktin uhrien auttamiseksi. Keräyksen tuottamista yli miljoonasta eurosta ensimmäiset 500 000 euroa käytetään sodasta kärsineiden perheiden perustarpeiden, kuten ruoan, lämpimien peittojen ja makuupussien, turvaamiseksi.

Avustustyö kohdistuu tässä vaiheessa Ukrainaan sekä Unkariin, joka on jo vastaanottanut Ukrainasta kymmeniä tuhansia turvaa hakevia ihmisiä. KUA on jo tukenut molemmissa maissa toimivaa Hungarian Interchurch Aid -järjestöä 28 tonnia ruokatarvikkeita sisältäneessä kuljetuksessa, joka on viikonlopun aikana jaettu Ukrainassa.

”Avunpyyntömme Ukrainan konfliktia paenneiden hyväksi on herättänyt ihmisissä valtavan halun auttaa”, sanoo KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.  

”Tuemme 500 000 eurolla unkarilaista kumppanijärjestöämme, joka on avannut avustusoperaationsa Ukrainassa ja Unkarissa. Samalla arvioimme, miten voimme tukea konfliktista kärsineitä tulevien päivien ja viikkojen aikana.”

Puoli miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta

KUA:lla on valmius ja osaaminen auttaa akuutin hätäavun ja pakolaisten vastaanottamisen lisäksi myös konfliktin pitkäaikaisten vaikutusten hoitamisessa kuten ruokaturvan, hygienian, psykososiaalisen tuen, toimeentulon ja hätätilanteissa järjestettävän koulunkäynnin turvaamisessa yhteistyössä ACT Alliance -sisarjärjestöjensä kanssa.

Avuntarve Ukrainassa on valtava. 44 miljoonan asukkaan maassa kolme miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua jo ennen sodan alkua. YK:n pakolaisjärjestö arvioi maanantaina, että yli puoli miljoonaa ihmistä on jo siirtynyt Ukrainan rajojen yli naapurimaihin. Apua tarvitsevien määrän odotetaan edelleen kasvavan väkivaltaisuuksien kiihtyessä. Moni kotinsa ja kotimaansa jättänyt kuvailee pakomatkansa vaikeutta ja nopealla aikataululla tapahtunutta lähtöä.

”Perheeni naiset päättivät kuljettaa lapset turvaan. Hyppäsimme autoon ja lähdimme. En muista suurimmasta osasta matkaa mitään. Lapseni kysyivät, mihin me olemme menossa enkä pystynyt vastaamaan heille mitään. Kuulimme, että Puolan raja on täysin tukossa, joten päätimme ylittää vuoret ja yrittää Unkariin. Siskoni on yhä matkalla, en tiedä yhtään, missä hän tai hänen lapsensa ovat”, kertoi Unkarin rajan viikonloppuna ylittänyt kolmen lapsen äiti Yelena.

Myös Unkarin rajalla odotus kesti tunteja.

”Oli kylmä ja lapseni palelivat. On ollut uskomatonta huomata, miten paljon ihmiset haluavat auttaa. Vain se, että saa puhua, auttaa uskomaan parempaan”, Yelena kertoi.

Lisätietoja antavat:

Toiminnanjohtaja Jouni Hemberg, jouni.hemberg[a]kua.fi, +358 50 325 9579
Humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva, eija.alajarva[a]kua.fi, +358 40 582 1183

Näin voit osallistua hätäapukeräykseen:

Verkkolahjoitus:
Siirry tekemään lahjoitus verkkosivuilla

Tekstiviestilahjoitus:
Lähetä tekstiviesti APU20 (20€) tai APU50 (50€) numeroon 16499

Mobilepay-lahjoitus:
Lahjoita MobilePaylla numeroon 36263

Perinteinen tilisiirto:
Nordea FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 2943


Olemme saaneet paljon kyselyitä ihmisiltä, jotka haluavat auttaa ukrainalaisia tavaralähetyksin. Kirkon Ulkomaanapu ei kerää tarvikkeita Suomesta ja lähetä niitä Ukrainaan. Avustustarvikkeiden, kuten ruokatavaroiden, lämmikkeiden ja lääkkeiden hankinnat tehdään Ukrainan naapurimaissa. Paikallisilla toimijoilla, kuten kumppanijärjestöllämme Hungarian Interchurch Aidilla on omat varastot lähempänä kriisialuetta. Näin säästämme kuljetuskustannuksissa, minimoimme ympäristövaikutukset ja tuemme paikallisia elinkeinoja.