KESÄN KUUMIN
tyyli

KESÄNKUUMINtyyli

Löydä festarityylisi Ugandan pakolaisalueilta

Afrikkalaista muotia voi luonnehtia rikkaaksi ja värikkääksi. Se on tiukasti sidoksissa alueen kulttuuriin, mutta hakee jatkuvasti vaikutteita myös muualta maailmasta. Ugandan pakolaisasutusalueilla jokainen tilaisuus ja tapaaminen on mainio syy pukeutua hyvin, ja erityisesti kongolaiset ovat saaneet mainetta tyylikkäinä pukeutujina.

Teksti: Ulriikka Myöhänen • Kuvat: Antti Yrjönen & Ulriikka Myöhänen • Videot: Ville Nykänen & Ulriikka Myöhänen • Verkon layout: Elisa Rimaila & Nici Lönnberg

Videolla meikkitaiteilijat valmistelevat malleja muotinäytöstä varten Kyakan pakolaisalueella Ugandassa.

Toimistolle ja juhliin

Eteläsudanilainen suunnittelija Nyajuma Mapoum on pukeutunut kapealahkeiseen jakkupukuun, jonka juju on kitengeksi kutsutussa itäafrikkalaisessa kankaassa. Vierellä poseeraa kongolainen Jesca Akeeza juhla-asussa, jonka vyötäröä koristavat lievekkeet ja rypytykset. Hattu viimeistelee kongolaisen juhlatyylin.

Kaksi naista poseeraa muotikuvassa. Etualalla oleva nainen istuu korokkeella, takana oleva nainen nojaa seinään. Istuvan naisen kuva näkyy lattialla olevasta peilistä.

No more bad hair days!

Kongolainen Alex Fiston suunnitteli asukokonaisuuden, jossa on koripalloilijan asennetta. Hihaton paita huusi kaverikseen takkia, joka suojaa sateelta. Värikäs lierihattu painetaan päähän silloin, kun hiukset kaipaavat parturointia. No more bad hair days!

Hattupäinen mies seisoo seinän vieressä.

”Pukeutumisessa ei ole kyse siitä, minne olet menossa. Pukeutuminen ja tyyli kertovat enemmän siitä, kuka olet.”

”Jokaisella on vapaus valita, mitä pukee päällensä seuraavana päivänä”, sanoo Kongon demokraattisesta tasavallasta kotoisin oleva suunnittelija Alex Fiston. Hän on tehnyt muotia Rwamwanjassa jo seitsemän vuoden ajan ja kertoo oppineensa taidot alun perin ammattikoulussa.

Videolla parturi-kampaajat valmistelevat malleja muotinäytöstä varten Kyakan pakolaisalueella Ugandassa.

Kikkarat ojennukseen

Hiustenpidennykset ovat osa afrikkalaista pukeutumisen kulttuuria. Letityksestä riippuen tukkoja tarvitaan 1–3. Työn kanssa letitysten hinta on 35 000–45 000 UGX (9–12 e).

Arjen luksusta

Meikkaussetti on kallis investointi. Pohjustustuotteet, silmämeikit ja huulimeikit kaikkine tarvikkeineen voivat kustantaa omistajalleen jopa 200 000 UGX eli 52 euroa.

Rouheaa rohkeutta

Alex Fistonin suunnittelemassa mekossa on rohkea halkio ja runsas laahus. Tyyli on täydellinen pitkälle yöhön jatkuviin bileisiin – ja erotut takuulla joukosta!

Nainen poseeraa yksiolkaimisessa mekossa.

”Mekko vaatii asennetta. Se on ihmisille, jotka ovat vapaita ja nauttivat elämästä. Tämä ei ole pastorin vaimon mekko.”

Mekossa poseeraa kongolainen Umwari Berize.

Kitenge

Kitenge viittaa afrikkalaiseen kankaaseen, josta valmistettuihin asuihin pukeutuvat erityisesti naiset. Kitengen tunnistaa eloisista väreistä ja kuvioinneista.

Alun perin tyylin toivat Afrikkaan hollantilaiset, jotka olivat hakeneet inspiraatiota kankaisiin silloisen siirtomaansa Indonesian batiikkitekniikoista. Afrikassa värikkäät kankaat otettiin vastaan innokkaasti.

Lierihatun varjossa

La sape on kongolainen miesten muodin ympärille syntynyt kulttuuri. Pukeutumisen säännöt saavat kyytiä, sillä sapeur pukeutuu oman tyylillisen äänensä mukaan! Tyylin viimeistelevät näyttävät aurinkolasit, asusteet ja kengät. La Sape on paradoksaalista: tyylilajin edustaja saattaa elää vaatimattomasti, mutta säästää huomattavia summia kalliiseen designmuotiin.

”Afrikkalaista designiä, kongolaista tyyliä”, kiteyttää suunnittelija Muomba Hakizimana. Malliston erikoisuus on kiiltäväpintainen, pieteetillä käsinvärjätty kangas, joka taipuu puseroksi, takiksi, shortseiksi ja lierihatuksi. Hauskat neppariyksityiskohdat viimeistelevät tyylin.

Miehekästä menoa

Nigerialaistyyppisessä miesten puvussa on hauskat raidalliset liepeet. Hinta on 300 000 UGX eli 78 euroa. Suunnittelija on Alex Fiston Baseme Kongon demokraattisesta tasavallasta. 

Blingiä yöelämään

Kimmaltavat miesten kengät sopivat niin juhlaan kuin trendikkääseen arkipukeutumiseen. Suunnittelija Alex Fiston Baseme osti kengät Kampalasta hintaan 350 000 UGX eli 91 euroa.

Ballerinan elkein

”Pukeutuminen merkitsee minulle ennen kaikkea muutosta. Kun näen jotain kiinnostavaa, mietin, miten voisin tehdä sen vielä paremmin.”

Ugandalainen suunnittelija Shallon Nimusiima kouluttaa nuoria Kyakan ammattikoulussa. ”Muotia tehdessä pitää ajatella asiat jatkuvasti uusiksi, sillä myös ihmiset muuttuvat”, suunnittelija sanoo.

Nainen poseeraa paperista tehdyssä balettitutua muistuttavassa asussa rakennuksen edessä.

Ugandalaisen mallin Patricia Kobusingyen yllä oleva tutu on tehty vanhasta seinäkalenterista.

Yläosana on kangaskaistaleesta ommeltu toppi, jossa toistuvat tutun tutut printit.

Hameessa paperitötteröt on liimattu ja ommeltu yhteen kerroksittain.

C’est la vie! Sellaista elämä on!

Vapauden huumaa

Perintöä kolmesta maasta: kaulus muistuttaa Ghanasta, design Kamerunista ja housut kongolaista tyyliä.

”Asu sopii niin pienille kuin isoille istuvuutensa myötä”, sanoo suunnittelija Alex Fiston. Mallina kongolainen David Dusengimana.

”Takki itsessään oli luovuuden tulosta. Asun voi pukea takitta tai ilman, erityisesti isoihin juhliin, joissa haluat, että sinut huomataan”, suunnittelija kertoo.

Takissa on pitkä laahus. Paidassa ja housuissa toistuvat upeat keltaisen ja vaalean sävyt. Kangas on kauniin kohokuvioista.


Seremoniamestari

”Perinteisessä gomesissa on suipot olkapäät. Vyö on kuin koru vyötäröllä.”
Gomesi on Keski-Ugandassa elävien gandojen asu. Naiset pukeutuvat siihen seremonioissa, joita järjestetään perheiden kesken ennen avioliiton solmimista. Suunnittelija on Shallon Nimusiima, mallina Salama Balumisa.

Mainioin manner

Isoista muovihelmistä tehtyä kaulakorua koristaa Afrikan manner. Hinta 15 000 UGX eli 4 euroa. Suunnittelija on Alex Fiston Baseme Kongon demokraattisesta tasavallasta.  

Kuosit kunniaan

Sininen printti toistuu asusteesta toiseen. Reppu on 25 000 UGX (6,5 euroa), laukku 10 000 UGX (2,6 euroa) ja ponnari 20 000 UGX (5,2 euroa). Suunnittelija on Nyajuma Mapoum Etelä-Sudanista. 

Päästä varpaisiin stailatut

Kyakan pakolaisalueella Länsi-Ugandassa järjestettiin helmikuussa ennennäkemätön muotinäytös. Catwalkille asteli 26 mallia muun muassa Kongon demokraattisesta tasavallasta, Etelä-Sudanista ja Ugandasta. Mallit esittelivät yhteensä nelisenkymmentä upeaa muotiluomusta, joissa näkyi seitsemän suunnittelijan kädenjälki.

Mallistojen suunnittelijat ovat saaneet puoli vuotta kestäneen räätälin peruskoulutuksen Kirkon Ulkomaanavun ammattikouluissa Kyakan ja Rwamwanjan pakolaisalueilla. Inspiraatiota haettiin erityisesti sosiaalisesta mediasta ja kierrätysmateriaaleista.

Videolla parturi-kampaajat valmistelevat malleja muotinäytöstä varten Kyakan pakolaisalueella Ugandassa.

Mallien stailauksesta vastasivat ammattikoulujen kampaamo- ja kauneudenhoitolinjojen opiskelijat. Monimutkaiset letitykset, kynnet ja koemeikit tehtiin näytöstä edeltävänä päivänä. Viimeistelevä silaus syntyi lukuisten asusteiden myötä. Huomio kiinnittyi erityisesti miesten kenkämuotiin, eripituisiin ja -värisiin helmikaulanauhoihin sekä lierihattujen paluuseen.
 
”Kehitysyhteistyö voi näyttää myös tältä” – Lue toimittajan kolumni siitä, miten muotijuttu syntyi.

Videolla ugandalainen muotisuunnittelija Shallon Nimusiima kertoo luovasta prosessistaan.