Opintie vie kohti tulevaa
Afrikan sarvessa sijaitseva Somalia kuuluu maihin, joissa on maailman eniten koulupudokkaita. Mistä se johtuu ja mitä ongelman ratkaisemiseksi on tehtävissä?
Teksti: Ulriikka Myöhänen
Kuvat: Antti Yrjönen
Somaliassa 3,6–5 miljoonaa kouluikäistä lasta ja nuorta ei käy koulussa. Syynä on kroonistunut köyhyys, joka estää vanhempia laittamasta jälkikasvuaan kouluun.
Vaikean tilanteen taustalla vaikuttavat Somaliassa vuosikymmenten ajan jatkunut konflikti ja poliittinen epävakaus. Pakkaa sekoittavat myös sään ääri-ilmiöt, joiden myötä ihmiset kärsivät vuoroin katastrofaalisesta kuivuudesta ja vuoroin kaiken mukanaan pyyhkäisevistä tulvista. Vaikutukset näkyvät voimakkaasti väkirikkaalla Bayn alueella maan lounaisosissa.
”Isoin koulutuksen haasteemme on se, että meillä on väestöä enemmän kuin monilla muilla alueilla”, toteaa Sahra Osman Ahmed, joka on vastikään aloittanut Somalian lounaisen osavaltion opetusministerinä.
”Monet pakenevat Baidoaan turvattomuuden, kuivuuden, tulvien tai nälän vuoksi. Meillä ei ole tarpeeksi asuinpaikkoja, kouluja tai muita peruspalveluja”, opetusministeri jatkaa.
Pakolaisuus on läsnä kaikkialla Baidoan kaupungissa. Lähestulkoon joka kulmalla sijaitsee pakolaisleiri, jossa on silmänkantamattomiin kupolikattoisia buusheja, pakolaisten itsensä rakentamia asumuksia.
Leirien läheisyyteen on perustettu ilmaisia kouluja, jotka pullistelevat oppilaita. Erään tällaisen koulun vararehtorina toimii Ali Iidow Abukar. Hän kertoo koulun tehneen yhteistyötä Kirkon Ulkomaanavun kanssa vuodesta 2018 lähtien: luokkahuoneita rakennettiin aikoinaan ulkoministeriön tuella ja nykyisin koulu saa tukea EU-varoin.
Noin 2 500 oppilaan koulussa opiskelee yli 400 vammaista lasta ja nuorta, joille järjestetään opetusta esimerkiksi viittomakielellä. Vararehtori Abukarin koulussa vaikuttaa olevan positiivinen tekemisen vire, mutta haasteitakin riittää.
Monet oppilaat asuvat kaukana kylissä, eikä koululla ole varoja koulukyydin järjestämiseen. Koulua käydään kahdessa vuorossa, mutta silti luokkahuoneita on liian vähän. Koulu kaipaisi myös kirjastoa, turvallisia tiloja tytöille sekä lisää erityisopettajia.
”Koulussa on kuuroja oppilaita, emmekä löytäneet heille Baidoasta pätevää opettajaa. Lopulta opettaja tuli Keniasta”, Abukar kertoo.
Monet 6- ja 7-vuotiaat lähtevät koulumatkalle niin varhain, etteivät he ehdi syödä aamiaista. Lapset syövät päivän ensimmäisen ateriansa vasta iltapäivällä palattuaan koulusta kotiin.
”Meillä oli vuosina 2021–2023 kouluruokailu, mutta projekti päättyi. Silloin koululaiset kävivät tosi mielellään koulussa. Käyvät he edelleenkin, mutta ovat myös nälissään”, Abukar luonnehtii.
Koulun läheisessä leirissä elää myös lapsia, jotka eivät käy koulua lyhyestä koulumatkasta huolimatta. Baidoassa jokainen joutuu ponnistelemaan sen eteen, että perheessä riittäisi syötävää edes yhdelle aterialle päivässä. Sen vuoksi lapset esimerkiksi kiillottavat kenkiä, tekevät töitä viljelyksillä tai yksinkertaisesti kerjäävät kadunkulmissa sen sijaan, että opiskelisivat.
Opetusministeri Sahra Osman Ahmed kertoo, että Baidoassa on myös tyhjiä kouluja, joissa avustusprojektit ovat loppuneet. Hän on huolissaan siitä, miten Yhdysvaltain uusi hallinto on leikannut kansainvälisestä avusta.
“Jos aloitamme uusia projekteja, meillä pitää olla suunnitelmat vuosiksi. Emme voi pitää koulua auki vain pientä hetkeä ja todeta sitten, että se oli siinä, koulu meni kiinni”, opetusministeri linjaa.

GALLUP: Mitä koulutus merkitsee sinulle?
”Tietämättömyys on elämän vihollinen. Kun opimme uusia taitoja, meistä ei tule katulapsia. Kouluttautuneena voin päästä töihin ja tukea omia vanhempiani. Kun kasvan aikuiseksi, voin elättää myös omia lapsiani. Koulussa tapaan luokkakavereita. Pelaamme yhdessä jalkapalloa.”
Adam Nishow Hassan, 12, koululainen, Baidoa, Somalia

”Koulutus on avain elämään, kaikkihan sen tietävät! Jos olet kouluttautunut, voit tehdä kaikenlaista perheesi ja yhteisösi hyväksi. Jos sinulla ei ole osaamista, et ole oikeastaan mitään. Rohkaisen joka päivä oppilaitani opiskelemaan. Lopulta he hyötyvät siitä.”
Abdullahi Mohamed Ahmed, englannin opettaja, Baidoa, Somalia

”Seitsemän lapsen äitinä ajattelen, että koulutettu ja kouluttamaton ihminen ovat aivan eri juttuja. Minä en koskaan päässyt kouluun, joten yritän suoda sen mahdollisuuden lapsilleni. Minulla ei ole varaa koulumaksuihin, mutta onneksi järjestöjen tukemat koulut ovat täällä ilmaisia. Lähetän lapseni kouluun, jotta he saavat paremman tulevaisuuden.”
Amino Adam Abdi, pakolaisleirissä elävä äiti, Baidoa, Somalia

”Olen ensimmäinen nainen Somalian lounaisen osavaltion opetusministerinä. Se tarkoittaa, että olemme pääsemässä eteenpäin. Ajattelen, että omat äitimme ovat ensimmäisiä opettajiamme. Kun koulutamme äitejä ja nuoria tyttöjä, niin myös tulevaisuuden sukupolvet ovat koulutettuja. Kuka tahansa on hukassa, jos on lukutaidoton eikä tiedä asioista. Koulutuksen avulla voimme päästä eroon rikollisuudesta ja kaupungin muista ongelmista.”
Sahra Osman Ahmed, Somalian lounaisen osavaltion opetusministeri