Kyrkans Utlandshjälp har beviljat sammanlagt 200 000 euro till bistånd i Haiti

”Snabba ingrepp räddar människoliv” – Brådskande katastrofhjälp behövs när Haiti återhämtar sig från jordbävning

Nainen istuu penkillä lapset ympärillään. Taustalla sortuneita rakennuksia Haitissa.
Haitiska Marie Remarais med sina sex barn framför familjens skalvskadade hus i södra Haiti. Sedan naturkatastrofen i augusti har familjen bott i ett telt. Thomas Noreille / ACT Alliance

Kyrkans Utlandshjälp har beviljat ytterligare 100 000 euro i katastrofhjälp till offren för den jordbävning som drabbade Haiti i augusti. Sammanlagt levereras nödhjälp för 200 000 euro.

Kyrkans Utlandshjälp har beviljat ytterligare 100 000 euro i katastrofhjälp till offren för den jordbävning som drabbade Haiti i augusti. Sammanlagt levereras nödhjälp för 200 000 euro.

Jordskalvet i Haiti i augusti kostade 2 200 människor livet medan minst 12 000 människor skadades. Dessutom miste ungefär 130 000 familjer sina hem, rapporterade FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp OCHA en vecka efter katastrofen.

Mitt i förödelsen efter skalven försvåras återgången till vardagen av att jordbävningen med en magnitud på 7,2 förstörde kyrkor, skolor och sjukhus. Dessutom skadades trafikförbindelser, elnät och vattenledningar. Situationen förvärrades också av den tropiska stormen Grace som svepte fram över Haiti två dagar efter jordbävningen.

Kyrkans Utlandshjälp har beviljat sammanlagt 200 000 euro ur sin katastroffond för att hjälpa skalvoffren i Haiti. Enligt Jan De Waegemaeker, sakkunnig inom humanitärt arbete på KUH, är det viktiga efter en naturkatastrof att man kommer åt att genast hjälpa dem som lever mitt i förödelsen.

”Snabba ingrepp räddar människoliv. Vi vill signalera till de lokala aktörerna att det inte lönar sig att vänta, utan att sätta igång”, säger De Waegemaeker.

Kyrkans Utlandshjälp levererar nödhjälpen till de behövande i samarbete med övriga organisationer inom ACT-alliansen som är verksamma i området. ACT-alliansen, där Kyrkans Utlandshjälp är en av de grundande medlemmarna, är kyrkornas internationella biståndsnätverk och utgör en av världens största biståndsorganisationer.

650 000 människor i behov av katastrofhjälp

Enligt FN är 650 000 människor i Haiti i behov av akut katastrofhjälp. De områden som drabbades värst av skalvet i augusti finns i landets södra delar. Det var där jordbävningens epicentrum låg, 12 kilometer från staden Saint-Louis-du-Sud. I Grand’Anse och Nippe inom 50 kilometers diameter från epicentret lever ungefär en miljon människor. Förödelsen påverkades av att epicentret låg på bara 10 kilometers djup.

Enligt De Waegemaeker gör organiserad brottslighet det svårtillgängliga området som drabbades av skalvet farligt. Redan i samband med den stora jordbävning som drabbade Haiti år 2010 märkte man att det gällde att fästa speciell uppmärksamhet vid säkerheten för dem som redan är utsatta innan en katastrof inträffar.

”En väldigt viktig uppgift är att trygga säkerheten för i synnerhet barn och kvinnor mitt i katastrofen. Det finns ett stort hot om könsbetingat våld och människohandel”, säger De Waegemaeker.

Lokala familjer som har mist allt är också i behov av mat, rent vatten och skydd. Kyrkans Utlandshjälp hjälper lokalinvånarna med kontantbidrag så att de själva kan köpa de produkter de behöver.

”Med tanke på människovärdet är kontantbidrag det bästa sättet att hjälpa när det till exempel finns mat att köpa, men folk behöver pengar för att kunna handla.”

Att dela ut kontantbidrag gör också att hjälpen når fram snabbare, vilket är väsentligt mitt i en kris.

Naturkatastrofer drabbar Haiti

Invånarna i Haiti har under de senaste åren drabbats av flera förödande naturkatastrofer.

Skalvet i augusti har jämförts med det skalv med en magnitud på 7,0 som drabbade Haiti i januari 2010. År 2010 låg skalvets epicentrum bara 25 kilometer från landets huvudstad Port-au-Prince. Hur många som dog i det skalvet och de efterskalv som följde vet man inte, men enligt USA:s internationella utvecklingsmyndighet USAID miste minst hundratusen människor livet och mer än en miljon haitier tvingades åtminstone tillfälligt att lämna sina hem.

År 2016 drabbades Haiti av den tropiska stormen Matthew, som orsakade materiella skador på uppskattningsvis 2,3 miljarder euro i ett land som fortfarande återhämtade sig från jordbävningen. Minst 550 omkom i stormen.

Text: Elisa Rimaila

Du kan stöda Kyrkans Utlandshjälps humanitära arbete i Haiti genom att ge ett bidrag:

Traditionellt bankgiro:
Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, referens 2244

SMS-bidrag:
Skicka SMS:et APU20 till nummer 16499 (20 €).

På Kyrkans Utlandhjälps sajt

Mer information:

chef för humanitärt arbete Eija Alajarva, tfn +358 40 582 1183, eija.alajarva(at)kirkonulkomaanapu.fi Förfrågningar och intervjuer på finska.

sakkunnig inom humanitärt arbete Jan De Waegemaeker, tfn +358 50 574 0481, jan.de.waegemaeker(at)kua.fi. Förfrågningar och intervjuer på engelska.