Nu ska matsvinnet minska med ett nytt koncept – Finlands första matsvinnsbutik har öppnat

Finlands första matsvinnsbutik WeFood öppnade i köpcentret REDI i Helsingfors. Kyrkans utlandshjälps butik WeFood grundar sig på den danska systerorganisationens koncept.

WeFood-butiken som minskar på matsvinn öppnade sina dörrar på torsdag morgon. Butiken finns i REDI i Fiskehamnen på K1-våningen. Också butikens möbler består till största del av återvunnet material, vilket passar bra med tanke på WeFoods koncept.

– Vi inledde WeFood-projektet med en gräsrotsfinansieringskampanj under våren 2017. Nu har vi samlat ihop samarbetsparter och mycket kunskap tack vare våra frivilliga. Med det här gänget är det fint att öppna en matsvinnsbutik, säger nöjda projektchefen Else Hukkanen.

I Finland uppstår årligen 450 miljoner kilo matsvinn. Matproduktionen är en betydande belastning för miljön och därför lönar det sig att minimera svinnet. Varje produkt som köps i WeFood-butiken är en gärning som sparar på miljön.

– Att bromsa klimatförändringen är en kärnfråga när man tänker på utvecklingssamarbete och humanitär hjälp. Vi vill minska på matsvinnet och samtidigt lyfta fram miljöaspekten av svinnet, berättar Else Hukkanen.

WeFood-butiken fungerar tack vare samarbete

I WeFood-butiken säljs produkter som donerats till butiken och som annars skulle ha blivit svinn. Produkternas bäst före datum är på kommande eller så kvalificeras produkterna som andrahandskvalitet. Alla livsmedel är ätbara vid försäljningstidpunkten.

– Vår målsättning är att vi varje dag kan sälja färska grönsaker, frukter och bröd. Utbudet av torra livsmedel beror på donationer. WeFood utmanar konsumenterna att laga mat av de ingredienser som finns tillgängliga. På samma sätt kan man också hemma laga mat av de ingredienser som råkar finnas i skåpen. Det går att minska matsvinn på många sätt, uppmuntrar Hukkanen.

Matsvinn uppstår i alla olika faser av kedjan, allt från produktion till partihandel och hushåll. För att minska på matsvinnet krävs flera olika åtgärder.

– Det uppstår svinn i alla faser och därför behövs många olika åtgärder för att minska på det. Vi samarbetar med aktörer som inte ännu har hittat någon lösning för svinnet eller för en del av det, berättar Else Hukkanen.

WeFoods samarbetsparter är bland annat Apetit, Meira, SamuFoods, Arvid Nordquist, Kaslink, Heinon Tukku, Ruohonjuuri, K-Market Sörnäsudden, Iittala och Ecolink. Transporten av matsvinnet görs med den helt eldrivna Nissan e-NV200-skåpbilen. Virta bjuder på laddningstjänsten av bilen.

WeFood-fotomaterial: https://img.materialbank.net/NiboWEB/kirkonulkomaanapu/showCartPublicContent.do?uuid=13909379&random=431473&lang=fi

Kontakt och intervjuförfrågningar (på finska):

Projektchef Else Hukkanen
else.hukkanen@kua.fi
p. +358 400 103 290

Informatör Noora Pohjanheimo
noora.pohjanheimo@kua.fi
p. +358 40 190 6486