Livsmedel och filtar till familjer i Afghanistan inför en kall vinter

avustustyöntekijöitä selin rinteessä ihmisjoukon kanssa
HIA-Hungary har arbetat med humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete i Afghanistan från och med år 2001. Organisationen har projekt i flera provinser i landet. Bild: Giuliano Stochino Weiss / HIA-Hungary

Den humanitära situationen i Afghanistan är extremt allvarlig. Enligt de senaste bedömningarna har 95 procent av landets befolkning inte tillräckligt med mat.

KYRKANS UTLANDSHJÄLP har inlett nödhjälpsleveranser till Afghanistan tillsammans med sin partnerorganisation HIA-Hungary. Sammanlagt skickar vi nödhjälp för 200 000 euro och i det ingår livsmedel och filtar inför vintern.

I Afghanistan bor det 40 miljoner människor och den humanitära situationen där är ytterst allvarlig. Mer än 40 år av krig, de senaste månadernas upptrappade konflikt, fattigdom, covid-19-pandemin och den pågående klimatförändringen har äventyrat livsmedelstryggheten i Afghanistan.

I och med att den nya talibanledda regeringen tog över makten har många internationella organisationer och finansiärer lagt ner sin verksamhet i Afghanistan. Krisen i Afghanistan har lett till att landets bankväsende har rasat samman, möjligheterna att försörja sig har minskat och priset på livsmedel har ökat kraftigt.

Största delen har inte tillräckligt att äta

Enligt FN:s livsmedelsprogram har 95 procent av afghanerna inte tillräckligt med mat att äta och hälften av befolkningen lider av akut livsmedelsbrist.

”Jag lever från hand i mun på min lilla lön som väktare vid ett privat sjukhus. Priserna stiger varje dag, så jag har svårt att försörja min familj. Nu har jag ingen annan råd än att ta hem mat som inte har gått åt på sjukhuset där jag jobbar,” säger Akhtar Mohammad, som bor i Mazar-i-Sharif.

Waheed bor i samma område och berättar att han hade ett lärlingsavtal på en verkstad innan situationen i landet nyligen förvärrades.

”Jag förtjänade ungefär 6000 afghani (57 euro) i månaden. Nu har jag inte det jobbet längre. Jag gör ströjobb med min skottkärra och förtjänar 80–100 afghani (mindre än en euro) om dagen. Jag kan inte glömma att vi inte hade olja att laga mat med i nästan en vecka. Jag var tvungen att låna pengar för att kunna köpa olja,” berättar Waheed.

Krisläget har gjort att många helt saknar inkomster, vilket gör det omöjligt att försörja sig utan hjälp utifrån.

Filtar för en kall vinter

Kyrkans Utlandshjälp och HIA-Hungary delar ut bistånd i provinserna Balkh och Samangan i norra Afghanistan. Målet är att nå ungefär 14 000 av de människor som är mest utsatta.

Hjälpen riktas i synnerhet till kvinnor och barn, till personer med funktionsnedsättningar och sjukdomar samt till personer som lever i tält eller som har tagit emot andra hjälpbehövande familjer i sitt hem.

Familjerna får livsmedelsbistånd i form av vetemjöl, risk, vegetabilisk olja, bönor, kex och babymat. Att vintern är på väg oroar också lokalbefolkningen.

”Jag är rädd, för mina barn behöver varma kläder. Mest oroar jag mig över att det är svårt att få tag på ingredienser för att baka bröd nuförtiden,” säger Simagul, en änka med fem barn i norra Afghanistan.
Meningen är att dela ut värmande filtar till 2 000 hushåll i samband med Kyrkans Utlandshjälps och HIA-Hungarys nödhjälpsutdelning.

HIA-Hungary har arbetat med humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete i Afghanistan från och med år 2001. Organisationen har projekt i flera provinser i landet. Den biståndsoperation som nu har inletts pågår från oktober till december.

Mer information ger:

sakkunnig inom humanitärt arbete Jan De Waegemaeker, tfn +358 50 574 0481, jan.de.waegemaeker@kua.fi Förfrågningar och intervjuer på engelska.

vice verksamhetsledare Tomi Järvinen, tfn +358 40 641 8209, tomi.jarvinen@kua.fi Intervjuer på finska.

Du kan stöda Kyrkans Utlandshjälps humanitära arbete i Afghanistan genom att ge ett bidrag:

Traditionellt bankgiro:
Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, referens 2273

SMS-bidrag:
Skicka SMS:et APU20 till nummer 16499 (20 €).