Också de välutbildade behöver stöd
NÄR JAG FLYTTADE till Nairobi för två år sedan slog det mig hur många kenyaner som trots sin höga utbildning inte hittat ett jobb som motsvarar det de studerat. Magistrar i sociologi kan arbeta som taxichaufförer och biologer som butiksbiträden.
Arbetsmarknaden i Östafrika är påtagligt svår. Förutom en utbildning behöver du rätt kontakter. Ibland behöver man inte ens utbildningen ifall man har kontakterna. Gapet är enormt mellan potentialen i en person och hur hen tillåts gynna samhället.
När jag deltog i öppningen av Creators Hub i Etiopien, ett land som lidit av instabilitet och hög inflation, slogs jag av hur högutbildade våra kursdeltagare var. Jag mötte bland annat bokförare och farmaceuter. Min första tanke var att är det de som behöver vårt stöd?
Det är precis så: de här människorna har en gränslös potential. I ett instabilt samhälle är det synnerligen viktigt att de med hög utbildning hittar jobb. Vägen till stabilitet är inte bara utbildning, utan också att kunna utnyttja den utbildningen som redan finns inom samhället.
En av de återkommande utmaningarna bland högutbildade i min omgivning är att universiteten i länder som Kenya och Etiopien sällan förbereder unga för arbetsmarknaden, trots att utbildningen i sig håller måttet. Det är precis det initativ som Creators Hub strävar efter att svara på.
Att lära sig hur man grundar ett företag och marknadsför sina färdigheter och hur man hittar online-jobb som också kopplar ungdomar med omvärlden gynnar ett helt samhälle. Därför är det inte endast de allra mest utsatta som behöver vårt stöd. Också de som till synes har fått en möjlighet kan behöva en knuff i rätt riktning.