Kyrkans Utlandshjälp ger nödhjälp i Lviv, behovet av hjälp i Ukraina har vuxit enormt

Ihmisiä isossa koulun salissa. Paljon pöytiä, joiden päällä on erilaisia tavaroita.
Behovet av hjälp i Ukraina är enormt. Över 1,5 miljoner människor rapporteras ha flytt från Kiev och landets östra delar under en dryg vecka. Bild: Antti Yrjönen/Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkans Utlandshjälps (KUH) partnerorganisation Hungarian Interchurch Aid (HIA) inledde med stöd av KUH hjälpoperationer för att stödja dem som lider av kriget. HIA:s operationer är baserade i staden Lviv och i Transkarpatien i Ukraina.

HITTILLS HAR Kyrkans Utlandshjälps nödinsamling för dem som lider av konflikten i Ukraina samlat in över 2,5 miljoner euro. Behovet av hjälp är enormt. Över 1,5 miljoner människor rapporteras ha flytt från Kiev och östra Ukraina under en dryg vecka. Det är frågan om en av de största och snabbast växande humanitära kriserna i Europa sedan andra världskriget.

KUH:s samarbetspartner HIA inledde sina operationer för en vecka sedan och nu har organisationen skapat en bas för nödhjälp i staden Lviv i västra Ukraina.

“Lviv har ännu inte varit utsatt för militära aktioner. HIA och KUH beslöt att staden är en ideal plats för en bas för att hjälpa människorna i Ukraina”, säger Kyrkans Utlandshjälps verksamhetsledare Jouni Hemberg.

“Vi har länge samarbetat med HIA i olika kriser och vårt samarbete fungerar bra. Vi stöder redan deras arbete med flyktingar vid den ungerska gränsen. När organisationen beslöt sig för att inleda hjälparbete i Lviv stödde vi beslutet helhjärtat.”

HIA:s planer i Lviv är att först se till att människornas basbehov tillfredsställs, genom att dela ut mat, vatten, filtar och tvål. Samtidigt utvärderar organisationen sätt att utvidga hjälpen.

“Människor som lämnat sina hem anländer dagligen med tåg, buss och bil. Största delen försöker fly till gränsen. Det här är första stället de kan känna sig säkra en stund”, säger HIA:s regionala koordinator Giuliano Stochino.

“Största delen av människorna vi talat med har lämnat sina hem med bara några timmars varsel. De packade det de kunde och lämnade största delen av sin egendom bakom sig.

KUH:s partnerorganisation Hungarian Interchurch Aid (HIA) inledde sin hjälpoperation vid ungerska gränsen och har nu inlett hjälparbete i Lviv i västra Ukraina. Bild: Antti Yrjönen/Kyrkans Utlandshjälp

Ukrainas behov av hjälp fortsätter växa

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 1,5 miljoner människor lämnat sina hem efter ockupationen av Krim 2014 och under kriget i Ukraina. Under senaste veckan har en lika stor mängd människor flytt över gränsen till Ukrainas grannländer i väst, bland annat Ungern, Polen och Moldavien. Det finns inte mycket information om mängden interna flyktingar i Ukraina just nu, men bland dem finns också migranter och asylsökande från andra länder.

“Behovet av att utöka vårt hjälparbete är stort. Det ser ut som att många stannar en längre tid. Kring 10–15 procent uppger att de vill stanna i Ukraina.”, säger Stochino från HIA.

“Vi erbjuder stöd åt alla som flyr konflikten, speciellt åt dem som är mest utsatta och mest behöver hjälp”, säger Jouni Hemberg.

“Under de kommande dagarna och veckorna fortsätter vi bedömningen av situationen och planeringsarbetet för att försäkra oss om att vårt arbete hjälper på bästa möjliga sätt.”, säger Hemberg.

Tillägsinformation ges av:

Verksamhetsledare Jouni Hemberg, jouni.hemberg[a]kirkonulkomaanapu.fi, +358 50 325 9579
Kommunikationschef Erik Nyström, erik.nystrom[a]kirkonulkomaanapu.fi +358 50 380 7250

Så här kan du delta i hjälpinsamlingen:

Nätdonation:
Donera på vår hemsida.


SMS-donation:
Skicka meddelandet APU20 (20€) eller APU50 (50€) på numret 16499


Mobilepay-donation:
Donera via MobilePay på numret 36263


Traditionellt bankgiro:
Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, referensnummer 2943


Vi har fått mycket förfrågningar av människor som vill hjälpa ukrainare genom att sända förnödenheter. Kyrkans utlandshjälp samlar inte hjälpartiklar i Finland för att skicka till Ukraina. Vi anskaffarhjälpartiklar som livsmedel, mediciner och det som behövs för att hålla sig varm i Ukrainas grannländer. Lokala aktörer, som vår samarbetsorganisation Hungarian Interchurch Aid, har sina egna lager närmare krisområdet. På det här sättet sparar vi in på transportkostnader, minimerar miljöpåverkan och stöder lokal livsnäring.