Tytöt pystyvät
mihin tahansa

Tytötpystyvätmihintahansa

Nyalnak haluaa opettajaksi näyttääkseen tytöille, että heistä voi tulla mitä tahansa

Lapsen ja erityisesti tyttölapsen lähettäminen kouluun on eteläsudanilaiselle perheelle usein valtava uhraus. Seitsemän lapsen äiti Teresa uskoo kuitenkin koulutuksen takaavan lapsille paremman tulevaisuuden ja esimerkiksi pelastavan tytöt lapsiavioliitoilta.

”Teemme paljon töitä voidaksemme pitää lapset koulussa”, Teresa kertoo kotonaan New Fangakissa. ”Kirkon Ulkomaanavun tuella pystyin avaamaan teekaupan, ja tuloilla olen voinut istuttaa kurpitsoja ja maissia. Tekisin kaikkeni lasteni koulutuksen vuoksi ja nyt minusta tuntuu, että se on mahdollista.”

Teresa on nähnyt koulutuksen aikaansaaman muutoksen yhteisön lapsissa. Siksi hän haluaa myös omien lastensa voivan valita tulevaisuutensa suunnan. Hänen 15-vuotias tyttärensä Nyalnak sanoo ajattelevansa, etteivät tytöt voi olla vapaita ilman koulutusta.

”Haluan opettajaksi näyttääkseni tytöille, että heistä voi tulla mitä tahansa: opettajia, lakimiehiä tai lentäjiä.”

Äiti ja tytär istuvat sängyllä
Teresa ja Nyalnak kotonaan New Fangakissa, Etelä-Sudanissa. Kuva: Maria De La Guardia / KUA

Kirkon Ulkomaanavun työssä Etelä-Sudanissa yksi haasteista on ollut vakuuttaa perheet siitä, että kaikki lapset – myös tytöt – kannattaa lähettää kouluun. Opettajien kouluttaminen, oppimateriaalien saatavuus ja vanhempien osallistaminen kouluhankkeisiin ovat olleet olennaisia tekijöitä koulutuksen varmistamisessa ja siten esimerkiksi lapsiavioliittojen ehkäisemisessä.

Teresa painottaa, että vaikka hän ei itse osaa lukea, hän silti ymmärtää koulutuksen merkityksen. ”En missään nimessä anna lasteni menettää tätä mahdollisuutta”, hän sanoo. ”Tuen heitä loppuun asti, vaikka vastuu onkin valtava yksinhuoltajaäidille. Muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Tyttö hymyilee kameralle kotonaan Etelä-Sudanissa.
”Oppikirjat, kynät ja reppu ovat tärkeimmät asiat, jotka omistan”, Nyalnak kertoo. Kuva: Maria De La Guardia / KUA

Anna tytöille
mahdollisuus
koulutukseen